Klaus cel nu Foarte Intransigent

Klaus cel nu Foarte Intransigent
Publicat: 05/07/2018, 22:09
Actualizat: 11/01/2020, 01:07

După aproape doi ani de vacață (a titularului), președintele Klaus Iohannis l-a propus intempestiv la directoratul Serviciului de Informații Externe pe deputatul Gabriel Vlase. În faptul că personajul e membru PSD, admiratorii necondiționați ai președintelui au văzut nu că ar avea toate șansele să fie acceptat de majoritatea parlamentară, ci o iscusită mutare strategică. Ba au și legendat personajul: că n-ar fi chiar așa de pesedist, că e mai degrabă un liberal sub acoperire, o capacitate (însă tot sub acoperire) ș.a.m.d.

Dacă ar fi patron de echipă din prima ligă, aș spune că Președintele n-are mână bună la oameni. După Vasilica Viorica Dăncilă (a cărei naivitate absolută mă împiedică să-i mai fac vreodată vreun reproș), lucrul cel mai evident care se poate afirma despre Gabriel Vlase e că și-a plagiat doctoratul. Și că – așa cum însuși specifică – e autorul a trei „volume”: „Provocări strategice” (2007), „Securitate în Europa de Sud-Est – Actualitate și perspective strategice” (2010), „Elemente de Geopolitică și Relații Internaționale” (2012), precum și contributor la „volumul” din 2011, „Cunoaștere Strategică în Zona Extinsă a Mării Negre, sub egida Harvard Kennedy School”. Inutil să precizez că le caut asiduu de două săptămâni și cred că s-au epuizat înainte de a fi publicate (era să greșesc și să zic plagiate). Celor de la Newsweek România, care au documentat povestea cu doctoratul, autorul operei științifice de mai sus le-a răspuns memorabil: „Nu neg, dar, în 99% din cazuri, am o construcție cinstită care s-a răsfrânt asupra activității mele”.

Altminteri – obișnuitul curriculum vitae de băiat pompat de Servicii, un reprezentant de marcă a ceea ce Liviu Dragnea ar numi „statul paralel”. De ce l-a ținut președintele Camerei în imediata proximitate? Din masochism politic.

Astăzi, Gabriel Vlase, alesul lui Iohannis – votat cu frenezie în Parlament de pesediști și de liberalii lui Orban deopotrivă – a depus jurământul, după ce ieri votase Codul Penal.

Mi-am amintit, urmărind momentul solemn de la Cotroceni, de cuvintele Președintelui României: „Dacă o persoană publică a plagiat, trebuie să depășim situația și persoana trebuie să plece din funcție. Dacă un profesor universitar a plagiat, el trebuie să plece. Nu vreau să personalizăm discuția. Cine a plagiat pleacă. Este o formă de hoție, dacă vrem să construim o societate mai bună. Trebuie să fim foarte intransigenți”.

Straniu e ce i-a spus Președintele proaspătului director al SIE, dr.Vlase, după ce – cum altfel? – i-a urat succes: „Sper să ajungeți la concluzia că ați făcut un pas corect acceptând” . Ce să înțelegem din asta? Că civilul s-a lăsat greu? (Altul pe care nu-l merităm).

Nu i-a cerut nimeni lui Klaus Iohannis să fie nici bine făcător, nici jucător, nici lupător, ci pur și simplu prezent. Altfel riscă să nu bage de seamă când cuplul Dragnea-Tăriceanu se va decide să-și facă hatârul și să-l suspende.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Scandalos! Câți lei a dat un turist din Mamaia, pe un piure de cartofi cu...
FOTO. Fiul lui Laurențiu Reghecampf se iubește cu o celebră gimnastă din România! Cum arată...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mihai Bendeac, scandal cu Cătălin Măruță! „Mă duc la poliție. Nu mă mai…” Actorul a...
Îl pierdem și pe David Popovici? Înotătorul minune al României se gândește să plece din...
Raed Arafat face anunțul momentului! Ce spune despre valul 4. Toți românii trebuie să știe
Alertă METEO, 5 august. Aproape toată ţara intră sub Cod portocaliu de vijelii puternice, cu...
Mașini SH în rate. Prețuri adaptate buzunarului românilor
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Ce este „funny gas”, noul drog care face victime pe litoral. Avertismentul Agenției Naționale Antidrog
Scandalos! Câți lei a dat un turist din Mamaia, pe un piure de cartofi cu...
S-a demonstrat ştiinţific. Descoperire ŞOCANTĂ despre sexul ORAL. Mulţi o fac în felul ăsta
Metoda care a indus în eroare mai mulți români. Cum riști să rămâi fără bani....
Ce înseamnă numele stațiilor de metrou din București, de fapt. Puțini români mai știu aceste...
BAYWATCH - Azi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a...
Sărbătoare MARE pentru români! Ce nu este bine să faci în această zi sfântă? Aduce...
Doliu naţional! A murit unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din România
Manevrele meschine COVID-19. Cum se fură bani de la familiile pacienților infectați
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Cum a reuşit un antreprenor să transforme o afacere în pragul falimentului într-unul dintre cele...