Klaus cel nu Foarte Intransigent

Klaus cel nu Foarte Intransigent
Publicat: 05/07/2018, 22:09
Actualizat: 11/01/2020, 01:07

După aproape doi ani de vacață (a titularului), președintele Klaus Iohannis l-a propus intempestiv la directoratul Serviciului de Informații Externe pe deputatul Gabriel Vlase. În faptul că personajul e membru PSD, admiratorii necondiționați ai președintelui au văzut nu că ar avea toate șansele să fie acceptat de majoritatea parlamentară, ci o iscusită mutare strategică. Ba au și legendat personajul: că n-ar fi chiar așa de pesedist, că e mai degrabă un liberal sub acoperire, o capacitate (însă tot sub acoperire) ș.a.m.d.

Dacă ar fi patron de echipă din prima ligă, aș spune că Președintele n-are mână bună la oameni. După Vasilica Viorica Dăncilă (a cărei naivitate absolută mă împiedică să-i mai fac vreodată vreun reproș), lucrul cel mai evident care se poate afirma despre Gabriel Vlase e că și-a plagiat doctoratul. Și că – așa cum însuși specifică – e autorul a trei „volume”: „Provocări strategice” (2007), „Securitate în Europa de Sud-Est – Actualitate și perspective strategice” (2010), „Elemente de Geopolitică și Relații Internaționale” (2012), precum și contributor la „volumul” din 2011, „Cunoaștere Strategică în Zona Extinsă a Mării Negre, sub egida Harvard Kennedy School”. Inutil să precizez că le caut asiduu de două săptămâni și cred că s-au epuizat înainte de a fi publicate (era să greșesc și să zic plagiate). Celor de la Newsweek România, care au documentat povestea cu doctoratul, autorul operei științifice de mai sus le-a răspuns memorabil: „Nu neg, dar, în 99% din cazuri, am o construcție cinstită care s-a răsfrânt asupra activității mele”.

Altminteri – obișnuitul curriculum vitae de băiat pompat de Servicii, un reprezentant de marcă a ceea ce Liviu Dragnea ar numi „statul paralel”. De ce l-a ținut președintele Camerei în imediata proximitate? Din masochism politic.

Astăzi, Gabriel Vlase, alesul lui Iohannis – votat cu frenezie în Parlament de pesediști și de liberalii lui Orban deopotrivă – a depus jurământul, după ce ieri votase Codul Penal.

Mi-am amintit, urmărind momentul solemn de la Cotroceni, de cuvintele Președintelui României: „Dacă o persoană publică a plagiat, trebuie să depășim situația și persoana trebuie să plece din funcție. Dacă un profesor universitar a plagiat, el trebuie să plece. Nu vreau să personalizăm discuția. Cine a plagiat pleacă. Este o formă de hoție, dacă vrem să construim o societate mai bună. Trebuie să fim foarte intransigenți”.

Straniu e ce i-a spus Președintele proaspătului director al SIE, dr.Vlase, după ce – cum altfel? – i-a urat succes: „Sper să ajungeți la concluzia că ați făcut un pas corect acceptând” . Ce să înțelegem din asta? Că civilul s-a lăsat greu? (Altul pe care nu-l merităm).

Nu i-a cerut nimeni lui Klaus Iohannis să fie nici bine făcător, nici jucător, nici lupător, ci pur și simplu prezent. Altfel riscă să nu bage de seamă când cuplul Dragnea-Tăriceanu se va decide să-și facă hatârul și să-l suspende.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom