Un soclu pentru Mondial

Un soclu pentru Mondial
Publicat: 23/06/2014, 19:53
Actualizat: 29/07/2014, 19:21

PSD și PC se pot felicita pentru achiziție: Călin Popescu Tăriceanu își justifică, din plin, existența în fruntea Senatului. În două zile lucrătoare, cu un elan revanșard greu de egalat și în perfectă rezonanță cu premierul Victor Ponta, a declanșat trei atacuri împotriva președintelui României, Traian Băsescu. Două se desfășoară la Parlament – Declarația prin care aleșii îi cer demisia de onoare șefului statului, din cauza scandalului generat de arestarea fratelui său și a suspiciunii că ar fi știut de implicarea acestuia în afaceri penale cu personaje interlope și chemarea SRI și a SPP la raport, în legătură cu același subiect – și unul la CSM, apelat să înceapă o anchetă judiciară pentru a vedea dacă dl Băsescu și-a protejat fratele de justiție. Iar dl Tăriceanu, care s-ar instala la Cotroceni, în caz de demisie a președintelui, este posibil să aibă așteptări.

Într-o cronolgie normală, cererea de demisie, bazată, acum, doar pe scenarii, ar fi trebuit să vină abia după ce ancheta judiciară ar fi confirmat că președintele a încercat să-și scape fratele. Coalția guvernamentală se pare că nu crede însă că intervenția în justiție a șefului statului, respinsă vehement de acesta, poate fi dovedită și, atunci, pune mai multă presiune asupra adversarului, sperând să greșească, dacă nu să cedeze, menținând subiectul cald pentru public și detașându-se, totodată, superior, față de împricinat.

Mai mult decât orice alt subiect, dosarul Mircea Băsescu-Bercea Mondialu” a oferit un nesperat prilej tuturor acelora care, până mai ieri, făceau spume perorând împotriva justiției să pozeze în cavaleri ai dreptății, cu respirația proaspătă și frumos mirositoare. Un spectacol la fel de dezgustător ca dansul din buric al numitului Bercea cu familia prezidențială. Să-i văd dându-se justițiari pe dl Tăriceanu, cunoscut ca semnatar al celebrului „bilețel roz” („Dragă Traian, îți trimit alăturat un document redactat de Petromidia în legătură cu cercetările care au loc. Dacă ai ocazia, să vorbești la Parchet despre subiect?”), pe dl Ponta, în al cărui cabinet prim-ministerial șeful CJ Mehedinți, Adrian Duicu, făcea, potrivit procurorilor, trafic de influență simt că mi se apleacă. Toți baronii mafioți exultă zilele acestea, toți se simt răzbunați de Sandu Anghel-Bercea, căruia i-ar ridica un monument – e salvatorul României, în opinia lui Radu Mazăre – și egali la morala slăbuță cu șeful statului, asimilat prin fratele lui, lumii penale.

Un lucru nu mai pot susține cu tărie: că justiția este „băsistă”, teză cu care s-au acoperit, în anii din urmă, șiruri de politicieni corupți condamnați, ca Dan Voiculescu, șeful PC, care fuge, din toate puterile, de verdictul final. Și, dacă discursul despre „justiția băsistă” nu mai ține, atunci trebuie înlocuit cu altul. „Președintele este corupt”, sună refrenul pesedist, pe care liderii partidului și dl Tăriceanu se străduiesc să o demonstreze. Iar dlui Băsescu, cu doi urmăriți penal (ginerele Radu Pricop a intrat și el, astăzi, în colimator) în propria familie, îi va fi dificil să contracareze. În ciuda distanțării de oaia neagră a familiei, discursul său anticorupție nu mai este convingător, iar neintervenția în justiție, cu care se laudă, reprezintă un merit doar într-o societate bolnavă. Aș vrea ca președintele să aibă dreptate și justiția să fi dezvoltat suficienți anticorpi, încât să însănătoșească societatea, chiar dacă Puterea e tot infectată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun