EXCLUSIV VIDEO | ”Femeia cu umbrela” de la Bellu. Cum au ajuns un bogat industriaș și un celebru medic să fie asociați cu moartea frumoasei guvernante

Publicat: 12/08/2023, 12:00
Actualizat: 12/08/2023, 12:37

Unul dintre cele mai misterioase și, deopotrivă, mai frumoase monumente funerare din Cimitirul Bellu este cel care înfățișează o enigmatică femeie cu umbrela, îmbrăcată în costum de epocă specific începutului de secol XX. Situat într-un colț ferit parcă de privirile sfredelitoare și, în egală măsură, nedumerite ale celor care preumblă pe aleile celui mai vizitat cimitir din București, monumentul este unul cu totul și cu totul atipic pentru o statuie al cărei mesaj ar trebui să fie unul esențialmente funebru. ”Femeia cu umbrela”, așa cum a fost denumită sculptura în marmură de Carrara, este realizată de unul dintre cei mai apreciați artiști pietrari ai anilor 1900, Raffaelo Romanelli.

  • Despre puținele amănunte istorice cunoscute – numele, vârsta și circumstanțele care au dus la decesul celei care își duce somnul de veci sub piatra grea a cavoului – am vorbit pe îndelete  în prima parte a reportajului „Legenda «Femeii cu umbrela» din Cimitirul Bellu”.
  • În această a doua parte, vom dezvălui cât de departe a mers imaginația celor care au ajuns să contemple edificiu funerar, ridicându-și sprâncenele la unison a stupefacție în lipsa oricărui detaliu, cât de mic, de natură să le satisfacă, fie și numai în mică măsură, curiozitatea.

Totul a plecat de la povestea, se pare reală, a unei guvernante de origine belgiană, Katalina Boschott, îndrăgostită până peste cap de cel care a angajat-o, un boier român al anilor 1900, bogat și carismatic. Unul despre a cărui identitate nimeni și nimic nu vorbește deslușit.

Povestea Katalinei și a magnatului Andrei Popovici

Singurele amănunte cu adevărat sigure din povestea de viață a celei care își duce somnul de veci sub peticul de pământ din Cimitirul Bellu vorbesc despre o descendență belgiană a femeii ajunse printr-un capriciu al sorții pe cu totul alte meleaguri decât cele natale, pentru un serviciu de guvernantă, și o uluitoare poveste de dragoste sfârșită în mod tragic în numele unui veritabil destin kafkian.

Teoria potrivit căreia Katalina ar fi căzut victimă geloziei nimănui altcuiva decât soției lui Andrei Popovici – primul nume din lista, deloc scurtă, a celor vehiculați printre potențialii iubiți ai frumoasei belgiene -, se numără printre preferatele publicului avid după senzațional. Iar povestea istorisită de Damian Anfile, poate unul dintre cei mai bine pregătiți și mai empatici istorici ai monumentelor care se înfățișează privirii, în toată splendoarea lor, pe multe dintre aleile Cimitirului Bellu din Capitală, are toate ingredientele unei fabuloase povești de dragoste cu final shakespearian.

George Assan și amantlâcul secret

Povestea Katalinei și a lui Andrei Popovici nu a fost îndeajuns pentru a satisface gustul rafinat al opiniei publice pentru o poveste de dragoste atât de incitantă prin pitorescul ei, dar și, mai cu seamă, prin misterul în care și astăzi, după mai bine de 110 de ani, este pe deplin învăluită. Un oarecare Popovici nu putea fi suficient pentru pofta de neconvențional a celor care înțeleg să țeasă o poveste după propriul lor gherghef de adevăr. Așa că – precum mărturisește și Damian Anfile, au apărut și alte nume, mult mai sonore și mai îndrituite istoric și emoțional să fie amanții de taină ai frumoasei femei de origine belgiană.

Notorietatea de care s-au bucurat în epocă George Assan și venerabilul său tată, industriașul Gheorghe Assan, transformă povestea Katalinei într-un veritabil clișeu hollywoodian. Crima, în cazul ”Femeii cu umbrela” nu mai avea doar aspectul blazat al unui malpraxis oarecare, ci devenea deja un asasinat în toată regulă, în care era implicată o somitate a anilor 1900.

Ce putea fi mai spectaculos și mai incitant, pentru publicul amator de senzații tari, decât numele lui Assan, unul dintre cei mai bogați industriași din țară? Ei bine, un alt nume, la fel de sonor, dar direct implicat în chestiuni medicale: doctorul Mina Minovici. Fapt care oferea poveștii un cu totul și cu totul alt context dramatic.

Presupusul amant nu doar că avea suficiente cunoștințe medicale încât să poată evita malpraxisul, dar, era, culmea, un profesionist al medicinei legale, singura capabilă – atunci ca și acum – să facă lumină în cazul unui deces îngropat într-un mister ce pare încă, la peste 110 ani distanță de momentul morții, de nepătruns.

De dincolo de mormânt

Ultima dintre variante, din belșug presărată cu fantasmagoric – același care își face simțită prezența mai peste tot atunci când istoria este într-un fel sau altul ciopârțită de inexactități sau lipsă totală a izvoarelor -, face referire chiar la poziționarea enigmaticei statui funerare din Cimitirul Bellu. O variantă care, în chip paradoxal, ajunge, printr-un ciudat carusel de nuanțe, tot la Mina Minovici.

Despre cum s-a ajuns la legenda potrivit căreia celebrul medic legist ar fi fost amantul din umbră al frumoasei Katalina explică Damian Anfile în reportajul video.

Dincolo de legende, unele dintre ele care frizează de-a dreptul, țesute în jurul monumentului de o neasemuită frumusețe din Cimitirul Bellu al ”Femeii cu umbrela”, ceea ce rămâne ancorat în conștiința privitorului este monumentul în sine. Realizarea absolut remarcabilă a cioplitorului în piatră, unic printre meșterii făurari ai epocii sale care au încercat să dea sculpturii în marmură de Carrara chipul și asemănarea perfecțiunii, Raffaelo Romanelli. Artistul care, în ce privește monumentul funerar dedicat Katalinei Boschott, a reușit să se întreacă pe sine.

Katalina Boschott, frumoasa belgiană care își doarme somnul de veci sub dalele grele și reci din Cimitirul Bellu, continuă să suscite interesul miilor de vizitatori care vin să își aducă prinosul celei care, prin lipsa oricăror amănunte legate de scurta și zbuciumata ei viață, rămâne în conștiința tuturor drept ”Femeia cu umbrela”.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Legenda ”Femeii cu umbrela” din Cimitirul Bellu. Misterul rămas nedescifrat 120 de ani al femeii care a murit la 22 de ani

EXCLUSIV VIDEO | Secretul ascuns 800 de ani sub straturi groase de tencuială. Descoperirea care schimbă istoria Schitului Lespezi și a Comarnicului

EXCLUSIV VIDEO | Old Shatterhand, personajul legendar din cartea Winnetou, a fost român. Povestea fascinantă a lui John Xantus, dezvăluită de unul dintre urmașii marelui explorator român ajuns în Vestul Sălbatic

EXCLUSIV VIDEO | „Am avut sute de mașini de epocă, dar n-o găseam pe cea a comisarului Moldovan”. Povestea fascinantă a colecției de mașini de poliție unică în România a lui Viorel Burcea

EXCLUSIV VIDEO | ”Prietenul meu, Domnul Nicu”. Povestea uluitoare a ultimilor ani din viața lui Nicolae Steinhardt, istorisită de unul dintre apropiații săi, Nicu Cerven

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto