EXCLUSIV VIDEO | Secretul ascuns 800 de ani sub straturi groase de tencuială. Descoperirea care schimbă istoria Schitului Lespezi și a Comarnicului

Publicat: 23/07/2023, 12:00

Considerat, pe drept cuvânt, cea mai veche construcție monahală de pe Valea Superioare a Prahovei, Schitul Lespezi face parte dintr-un ansamblu arhitectural, de factură medievală, unic în această zonă extrem de apreciată din punct de vedere turistic. Deși puținele izvoare istorice plasează începuturile construcției între anii 1661-1686, în realitate, micul schit care se înalță maiestuos privirii, în simplitatea lui, într-o poiană din mijlocul unei păduri de fagi de la poalele muntelui Pleşuva Mică, are o vechime cu mult mai mare.

Acest fapt pare dovedit de o întâmplare petrecută în vara lui 2019, când, în timpul lucrărilor de restaurare a bisericii – aflată pe atunci într-un stadiu avansat de degradare -, a fost descoperit un fragment dintr-o pictură pe care specialiștii au estimat-o ca fiind realizată în preajma anului 1200. În condițiile în care localitatea Comarnic – pe așezământul căreia se află lăcașul de cult -, este atestată documentar la 1510, descoperirea fragmentului de frescă pictată pe pereții Schitului Lespezi poate avea o însemnătate uriașă, schimbând practic întreaga istorie a locului.

Presupunerea de care vorbește, la începutul dizertației sale, Ilie Emanuel Enoaie, proaspăt absolvent al Facultății de Teologie din București, are toate șansele să devină certitudine, atâta vreme cât experți în arta iconografiei s-au grăbit să ia mostre din respectiva pictură pentru a-i verifica și certifica vechimea.

Despre cum s-a ajuns la descoperirea, epocală pentru zona Comarnicului, dar și pentru arta picturii bisericești, în general, vorbește Emanuel Enoaie, fiul parohului Bisericii „Sfânta Treime” din Posada, preotul Iulian Enoaie.

În reportajul video este prezentat fragmentul de pictură datată la 1200, descoperit pe pereții Schitului Lespezi și sunt explicate circumstanțele în care a fost dezvăluit de restauratori, dar și în ce fel acesta schimbă istoria de 500 de ani a orașului Comarnic.

Un pictor neîntrecut

Lăsăm deoparte speculațiile – deși, dacă e să dăm crezare primelor concluzii trase de experți, avem de-a face, în proporție covârșitoare, cu o certitudine, iar fragmentul de frescă pictat pe pereții Schitului Lespezi este mai mult un fapt dovedit decât o simplă bănuială -, și ne întoarcem la pictura nemuritoare a Sfântului Pafnutie Pârvu Mutu Zugravul. Aflăm, tot de la Emanuel Enoaie, ce anume diferenția opera celebrului pictor de biserici de cea a înaintașilor săi, dar și care a fost aspectul care l-a consacrat, nu doar în rândul contemporanilor, ci și în cei ai posterității, drept unul dintre cei mai mari și mai productivi artiști ai secolului XVII.

Procesul de restaurare a picturii realizate cu mai bine de 500 de ani în urmă de Pârvu Mutu Zugravul – prima sa lucrare în calitate de meșter zugrav de biserici, dacă e să ne luăm după experți în iconografie -, a fost unul extrem de anevoios, specialiștii restauratori fiind nevoiți, pentru a conserva și reda totodată unicitatea stilului arhitectural vechi al acestui așezământ monahal, să folosească același material natural utilizat cu secole în urmă de neîntrecutul pictor Pârvu Mutu.

Restaurare, dar nu prea!

Explicațiile despre cum de a fost posibil ca pictura inițială, datată în preajma anului 1200, să fie ascunsă, preț de opt secole, sub straturile groase de tencuială, iar mai apoi de vopsea specifică picturii secolului XVII, fără ca vreunul din istoricii locului să aibă habar despre existența ei sunt date de Emanuel Enoaie, în reportajul video.

Potrivit acestuia, procesul de restaurare propriu perioadei în care pensula vestitului Pârvu Mutu Zugravul reușea să țeasă, în tușe unice, atmosfera fascinantă a unor fresce bisericești nemaiîntâlnite presupunea cu totul și cu totul altă tehnică de lucru, improprie de altfel accepției termenului de restaurare.

Povestea uluitorului Schit Lespezi și a nu mai puțin fascinantul său pictor, cel care a rămas de-a pururi consemnat în istorie drept Sfântul Pafnutie Pârvu Mutu Zugravul, am prezentat-o în prima parte a reportajului. O poveste care, dincolo de parfumul irezistibil al vremurilor de odinioară, readuce în matca ei istoria, oferind micului, dar neasemuit de cochetului schit de pe Valea Prahovei trecutul pe care îl pierduse vreme de 800 de ani.

Prima parte a reportajului video despre Schitul Lespezi o puteți vedea AICI.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Povestea schitului fără trecut, pictat de Michelangelo de România. Cum a ajuns celebrul pictor să fie canonizat 

EXCLUSIV VIDEO | El Dorado de România. Poveștile fascinante ale orașului vechi de 200 de ani care a fost simbolul mondial al aurului negru

EXCLUSIV VIDEO | Cum a ajuns Elena Ceaușescu să poarte la Paris o ie țesută la Breaza. Povestea fascinantă a iei ”descântate”

EXCLUSIV VIDEO | Muzeul Cinegetic Posada și poveștile lui fascinante. De la CASTELUL lui Gheorghe Bibescu la trofeele lui Ceaușescu

EXCLUSIV VIDEO | Old Shatterhand, personajul legendar din cartea Winnetou, a fost român. Povestea fascinantă a lui John Xantus, dezvăluită de unul dintre urmașii marelui explorator român ajuns în Vestul Sălbatic

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Xi Jinping pregătește un turneu în Europa. Ce țări va vizita președintele Chinei?