EXCLUSIV VIDEO | Mărturii din culisele antrenamentelor cu ”specialii” din judo, sportul foștilor războinici samurai (Partea a II-a)

Publicat: 22/04/2023, 12:20

Activitatea echipei de antrenori care manageriază întregul proces de instruire în tainele nobilului sport judo a micilor spartani – speciali pentru unii, înzestrați cu capabilități uluitoare și convingătoare forță interioară pentru cei care ajung să îi cunoască îndeaproape – nu este nici pe departe una ușoară. Cel puțin așa susțin maeștrii români în kimono care au ales să devoaleze avantajele pe care practicarea acestui sport le pot aduce acelora dintre noi care aleg drumul anevoios al competiției purtate la nivelul saltelei de judo.

  • În prima parte a reportajului „La trântă cu viața”, antrenorii de judo care se ocupă de copiii cu nevoi speciale au povestit cum au reușit aceștia să performeze într-un sport care nu se află la îndemâna oricui, să-și depășească statutul de speciali și să devină oameni în toată firea, cu responsabilități aparte, capabili să reprezinte România în competiții de mare anvergură mondială.
  • Despre antrenamentele de judo pe care le fac acești copii, în compania antrenorilor, și despre ideea de a avea o secție specială în cadrul Federației, vom vorbi în această a doua parte a reportajului.

Judo este considerat de cei care îi cunosc adevărata valoare mai degrabă un stil de viață, decât un sport obișnuit.

Apărut în Japonia, cu sute de ani în urmă, judo înseamnă „calea supleței” și a fost practicat pentru prima oară de războinicii samurai și feudali din această parte a lumii. Mai important decât oricare altul din atributele ce îi sunt puse pe seamă, judo-ul este recunoscut ca fiind un sport nobil care insuflă valori, dezvoltă abilități sociale și menține organismul într-o stare propice. Adică exact ce aveau nevoie micii spartani bucureșteni – eroi ai poveștii noastre de astăzi – pentru a-și descoperi propria vocație, cea a luptătorilor cu inimi de leu care își provoacă destinul la luptă dreaptă pe salteaua de judo.

Pionieri în judoka adaptat

Despre cum a apărut germenul ideii de înființare a unei secții speciale în cadrul Federației din care face parte, dar și despre oamenii de suflet responsabili de implementarea în sportul românesc a unui concept inovativ cum este cel al cooptării unei categorii aparte, ne-a vorbit Ștefan Ganuci, secretarul Comisiei de judo adaptat, aparținător de Federația Română de Judo, și totodată deținător al unei centuri negre în karate, sport din care a migrat, mai apoi, spre arta judoka.

Primii pași pe care i-a făcut pe saltea alături de micii săi ucenici speciali au rămas pentru totdeauna în memoria fostului karateka român Ștefan Ganuci. Așa cum tot acolo, întipărite pe vecie în minte, i-au rămas și, pe de o parte, foamea uluitoare de informații, iar pe de alta, dârzenia de a urca rapid trepte spre statutul de sportivi de performanță, de care dădeau dovadă micuții săi elevi. Aceiași elevi de care, așa cum singur mărturisește, nu se va putea despărți niciodată.

Drumul spre podiumul mondial a fost unul sinuos pentru fiecare dintre puii de om care au avut privilegiul de a se număra printre elevii mai întâi formați de senseii Alina Bărbulescu și Vali Matei, iar mai apoi trecuți prin propriile sale mâini. Un drum, presărat cu zeci de ore de antrenament special, pe care, însetați de cunoaștere și ajutați de o forță lăuntrică latentă pe care puțini se încumetau să le-o atribuie, spartanii cu inimă de leu din București și l-au asumat întru totul.

În reportajul video sunt imaginile grăitoare ale antrenamentelor micilor spartani bucureșteni și povestea care stă în spatele motivației lor în drumul spre statutul de campioni.

În al treilea și ultimul episod dedicat celor pe care i-am numit spartanii cu inimi de leu vom afla care a fost parcursul elevilor conduși de Vali Matei și Ștefan Ganuci la recent desfășuratul Campionat Mondial de Judo care a reunit sportivi din mai multe țări ale lumii, familiarizate cu fenomenul judo-ului adaptat.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Povestea fascinantă a „specialilor” din judo românesc. Cum au ajuns, din copii cu probleme, pe podiumul mondial al judoka

EXCLUSIV VIDEO | Old Shatterhand, personajul legendar din cartea Winnetou, a fost român. Povestea fascinantă a lui John Xantus, dezvăluită de unul dintre urmașii marelui explorator român ajuns în Vestul Sălbatic

EXCLUSIV VIDEO| Dezvăluirile ultimului partizan român despre iadul temnițelor comuniste. De ce au vrut comuniștii să îi taie degetul 

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic