EXCLUSIV VIDEO | Mărturii din culisele antrenamentelor cu ”specialii” din judo, sportul foștilor războinici samurai (Partea a II-a)

Publicat: 22/04/2023, 12:20

Activitatea echipei de antrenori care manageriază întregul proces de instruire în tainele nobilului sport judo a micilor spartani – speciali pentru unii, înzestrați cu capabilități uluitoare și convingătoare forță interioară pentru cei care ajung să îi cunoască îndeaproape – nu este nici pe departe una ușoară. Cel puțin așa susțin maeștrii români în kimono care au ales să devoaleze avantajele pe care practicarea acestui sport le pot aduce acelora dintre noi care aleg drumul anevoios al competiției purtate la nivelul saltelei de judo.

  • În prima parte a reportajului „La trântă cu viața”, antrenorii de judo care se ocupă de copiii cu nevoi speciale au povestit cum au reușit aceștia să performeze într-un sport care nu se află la îndemâna oricui, să-și depășească statutul de speciali și să devină oameni în toată firea, cu responsabilități aparte, capabili să reprezinte România în competiții de mare anvergură mondială.
  • Despre antrenamentele de judo pe care le fac acești copii, în compania antrenorilor, și despre ideea de a avea o secție specială în cadrul Federației, vom vorbi în această a doua parte a reportajului.

Judo este considerat de cei care îi cunosc adevărata valoare mai degrabă un stil de viață, decât un sport obișnuit.

Apărut în Japonia, cu sute de ani în urmă, judo înseamnă „calea supleței” și a fost practicat pentru prima oară de războinicii samurai și feudali din această parte a lumii. Mai important decât oricare altul din atributele ce îi sunt puse pe seamă, judo-ul este recunoscut ca fiind un sport nobil care insuflă valori, dezvoltă abilități sociale și menține organismul într-o stare propice. Adică exact ce aveau nevoie micii spartani bucureșteni – eroi ai poveștii noastre de astăzi – pentru a-și descoperi propria vocație, cea a luptătorilor cu inimi de leu care își provoacă destinul la luptă dreaptă pe salteaua de judo.

Pionieri în judoka adaptat

Despre cum a apărut germenul ideii de înființare a unei secții speciale în cadrul Federației din care face parte, dar și despre oamenii de suflet responsabili de implementarea în sportul românesc a unui concept inovativ cum este cel al cooptării unei categorii aparte, ne-a vorbit Ștefan Ganuci, secretarul Comisiei de judo adaptat, aparținător de Federația Română de Judo, și totodată deținător al unei centuri negre în karate, sport din care a migrat, mai apoi, spre arta judoka.

Primii pași pe care i-a făcut pe saltea alături de micii săi ucenici speciali au rămas pentru totdeauna în memoria fostului karateka român Ștefan Ganuci. Așa cum tot acolo, întipărite pe vecie în minte, i-au rămas și, pe de o parte, foamea uluitoare de informații, iar pe de alta, dârzenia de a urca rapid trepte spre statutul de sportivi de performanță, de care dădeau dovadă micuții săi elevi. Aceiași elevi de care, așa cum singur mărturisește, nu se va putea despărți niciodată.

Drumul spre podiumul mondial a fost unul sinuos pentru fiecare dintre puii de om care au avut privilegiul de a se număra printre elevii mai întâi formați de senseii Alina Bărbulescu și Vali Matei, iar mai apoi trecuți prin propriile sale mâini. Un drum, presărat cu zeci de ore de antrenament special, pe care, însetați de cunoaștere și ajutați de o forță lăuntrică latentă pe care puțini se încumetau să le-o atribuie, spartanii cu inimă de leu din București și l-au asumat întru totul.

În reportajul video sunt imaginile grăitoare ale antrenamentelor micilor spartani bucureșteni și povestea care stă în spatele motivației lor în drumul spre statutul de campioni.

În al treilea și ultimul episod dedicat celor pe care i-am numit spartanii cu inimi de leu vom afla care a fost parcursul elevilor conduși de Vali Matei și Ștefan Ganuci la recent desfășuratul Campionat Mondial de Judo care a reunit sportivi din mai multe țări ale lumii, familiarizate cu fenomenul judo-ului adaptat.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Povestea fascinantă a „specialilor” din judo românesc. Cum au ajuns, din copii cu probleme, pe podiumul mondial al judoka

EXCLUSIV VIDEO | Old Shatterhand, personajul legendar din cartea Winnetou, a fost român. Povestea fascinantă a lui John Xantus, dezvăluită de unul dintre urmașii marelui explorator român ajuns în Vestul Sălbatic

EXCLUSIV VIDEO| Dezvăluirile ultimului partizan român despre iadul temnițelor comuniste. De ce au vrut comuniștii să îi taie degetul 

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...