EXCLUSIV VIDEO | ”Străbunica” din triaj. Povestea primei locomotive românești și a celebrului număr 43 pe care l-a purtat

Publicat: 28/04/2023, 11:00

Locomotiva numărul 43 sau, mai simplu, Călugăreni este, de departe, cea mai „bătrână” dintre locomotivele care au activat pe teritoriul de astăzi al României. Cu o istorie scrisă pe răbojul a peste 159 de ani de existență, locomotiva, care se încăpățânează să funcționeze încă la capacitate maximă, cu stoică eleganță în fața provocărilor venite dinspre sectorul ultramodern al unei tehnologii în plină expansiune, este emblematic pentru Căile Ferate Române, identificându-se practic cu însăși istoria acestei din urmă instituții.

Fabricată în atelierele britanice din perioada anilor 1869, locomotiva – modelul cu numărul 233 în lume – este prima care a străbătut drumul Calului de Foc de pe teritoriul românesc de astăzi. Unicitatea „bătrânei doamne”, cum este alintată locomotiva Călugăreni, derivă nu doar din vechimea ei considerabilă, ci și din acele caracteristici care o fac, în ziua de azi, cu totul și cu totul specială. Iar cel puțin două dintre atributele care pun celebrul număr 43 din istoria vehiculelor CFR pe o listă scurtă a celor dintâi locomotive se referă la existența plugului și la poziționarea cilindrilor.

Apărătorul de animale

Plugul sau apărătorul de animale, cum mai era denumită piesa, astăzi dispărută din configurația vreunei locomotive, era folosit pentru a proteja vehiculul de pericolul potențial reprezentat de animalele mari care ar fi putut fi surprinse pe șina ferată în timpul rulării trenului.

La sfârșitul secolului al 18-lea, plugul era un accesoriu des întâlnit la orice tip de locomotive din cele care remorcau atât vagoane de călători, cât și pe cele de marfă. Iar rolul lor nu era neapărat acela de a proteja animalul de forța distructivă a trenului, ci taman invers.

Parascânteiul de pe locomotivă

Marele inconvenient al locomotivelor care funcționau pe bază de abur saturat, cum este cazul celebrului număr 43, prima din cele cinci locomotive care au asigurat rulajul trenurilor pe ruta București – Filaret – Giurgiu, avea să dea bătăi de cap echipei de ceferiști români care asigurau mentenanța vehiculului, după anii 1920, când impunătorul car de foc Călugăreni își începea o nouă etapă în cariera sa de peste un secol și jumătate. Și ne referim aici la momentul în care numărul 43 devine locomotivă de manevră în cadrul triajului București.

În ce an a fost rebotezată locomotiva Călugăreni, ce număr i s-a atribuit și care au fost motivele care au provocat acest lucru, sunt clarificate în reportajul video cu prima parte a poveștii despre bătrâna doamnă a căilor ferate române, care l-a avut la bordul ei pe însuși Regele Carol I, în prima incursiune pe teritoriul românesc a unui tren destinat transportului călătorilor.

În a doua parte a reportajului video vom prezenta modalitatea insolită prin care erau încălzite garniturile de tren în iernile extrem de geroase ale sfârșitului de secol XVIII, dar și modul cum a reușit să supraviețuiască locomotiva cu legendarul număr 43 vicisitudinilor istoriei din care nu au lipsit episoadele dure ale bombardamentelor din cel de-al Doilea Război Mondial.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | De ce a fost bombardat Podul peste Prut construit de Eiffel și care este legătura cu celebrul turn parizian

EXCLUSIV VIDEO | Old Shatterhand, personajul legendar din cartea Winnetou, a fost român. Povestea fascinantă a lui John Xantus, dezvăluită de unul dintre urmașii marelui explorator român ajuns în Vestul Sălbatic

EXCLUSIV VIDEO PREMIERĂ ABSOLUTĂ | Între Rai și Iad în Strâmtoarea Drake, pe urmele Expediției Belgica. Doi cineaști clujeni au dat piept cu moartea în cea mai periculoasă strâmtoare din Oceanul planetar, pentru a reconfigura drumul spre Antarctica al lui Emil Racoviță

EXCLUSIV VIDEO | Povestea ultimului partizan român. Cum a scăpat din ghearele Securității la doar 19 ani. ”Mi-am făcut planurile, chiar cu riscul vieții, să scap de ei”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului