Klaus Iohannis, la Salonul Internațional de Automobile: S-a urcat în trei automobile și a ironizat guvernul

Publicat: 28/03/2018, 21:24

Vizita șefului statului a durat aproximativ o oră și jumătate, el fiind însoțit și de președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban. Iohannis s-a arătat interesat de informațiile primite de la diferiți dealeri de automobile, i-a întrebat cum merg vânzările și dacă vin români interesați să cumpere, urându-le succes fiecăruia.

Pe parcursul vizitei sale, Iohannis s-a urcat în trei mașini: într-un Ford, într-un Rolls Royce Phantom și într-un BMW X5. Deși au fost expuse și motociclete, acesta nu s-a arătat interest, recunoscând că îi plac mai mult mașinile.

Totodată, șeful statului a criticat lipsa producătorului autohton, Dacia, exprimându-și dorința ca la următoarea ediție să fie prezent.

Klaus Iohannis nu a ratat ocazia de a face o fină ironie la adresa guvernului, din cauza infrastructurii. Oprindu-se la standul Automobile Bavaria, președintele companiei, Michael Schmidt, i-a spus șefului statului că starea infrastructurii este o explicație pentru achizițiile tot mai mari de mașini de teren.

„Șoselele din România sunt interesante. Acum, primăvara, nu poți fi niciodată sigur dacă ești pe drum sau ai ajuns pe arătură”, a precizat, ironic, Iohannis.

În timp ce zăbovea la un stand, la Iohannis a venit un copil care i-a cerut un autograf, iar șeful statului nu a ezitat să i-l ofere.

La finalul vizitei, șeful statului s-a declarat mulțumit că Salonul Auto a revenit la București, după o pauză de 11 ani.

„Pentru România, zona automotive a devenit foarte, foarte importantă. Sunt mii și mii de locuri de muncă în zona automotive. Deja, sectorul automotive produce în jur de 25% din exportul României. Am văzut foarte multe mașini frumoase și am înțeles că românii își doresc mașini, cred că și românii și eu ne dorim să avem și drumurile aferente, fiindcă aici lucrurile se mișcă foarte foarte slab și, recunosc, că este o supărare de a mea că în domeniul infrastructurii de transport, în ultima vreme, n-am văzut nicio mișcare, nicio realizare. E clar că, aici, avem încă foarte mult de lucru”, a declarat Iohannis.

De asemenea, acesta a susținut că sunt și vești pozitive.

„Am auzit de la un dealer că România este una din țările care încurajează cel mai mult mașinile electrice sau hibrid, ceea ce iarăși este o performanță. Deci, noi suntem în continuare într-o zonă unde, pe de o parte avem nerealizări și ne supărăm, pe de altă parte România performează excelent în domeniul automotive”, a explicat șeful statului.

Totodată, Iohannis a evitat să spună ce model de mașină i-a plăcut, spunând că nu a venit să facă reclamă unui anumit producător.

Întrebat dacă a încercat să convingă unul din constructori pentru a veni în România și a deschide o fabrică de asamblare, Iohannis a răspuns: „Noi avem foarte multă industrie de tip automotive, asta nu înseamnă că producem mașini întregi, ci avem producție de ansamble, de sub-ansamble și acest lucru este foarte important. Pe de altă parte, avem în România două mărci: Dacia și Ford, care se produc cu mare succes aici. România este, prin acești producători, în primii zece producători de mașini. E un loc onorant pentru România. Sigur, se poate face mai mult, dar lucrurile se mișcă, nu de ieri, de alalteri, ci începând din 2002- 2003, foarte mulți producători de automotive au venit în România și vin în continuare, sectorul a crescut enorm”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase