Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Sanatate

Adevărul nespus despre măștile de protecție. „Nu au niciun efect, sunt rai pentru viruși”, spune un medic celebru

Adevărul nespus despre măștile de protecție. „Nu au niciun efect, sunt rai pentru viruși”, spune un medic celebru

Uitați de măștile de față și de mănușile de cauciuc, cel puțin când zburați cu avionul! Este sfatul unui medic celebru care consiliază mai multe companii aviatice.

Cel mai bun mod de a evita coronavirusul este spălarea frecventă a mâinilor, potrivit specialistului citat de Bloomberg. Măștile de protecție sunt utile doar dacă le poartă persoana infectată, dar beneficiile pentru cei care vor să se protejeze sunt ca și inexistente.

Virusul nu poate supraviețui mult timp pe scaune sau cotiere, astfel încât contactul fizic cu o altă persoană are cel mai mare risc de infecție într-un zbor, a spus David Powell, medic și consilier medical al IATA (Asociația Internațională a Transportului Aerian).

Măștile și mănușile sunt utile împotriva răspândirii microbilor, dar mai puțin în stoparea acestora, explică medicul în interviul pentru Bloomberg. În ceea ce privește riscurile de extindere a focarului de coronavirus, mai multe companii aeriene globale, de la United Airlines Holdings Inc. până la Cathay Pacific Airways Ltd. au blocat mii de zboruri către China.

În privința măștilor de protecție, există dovezi foarte limitate cu privire la beneficii, dacă există astfel de beneficii, în situații concrete. Măștile sunt utile pentru cei care se simt rău pentru a proteja alte persoane cu ele. Dar purtarea unei măști tot timpul este ineficientă. Măștile creează un mediu pentru viruși, prin faptul că sunt îmbâcsite. Mai ales dacă devin umezite, vor încuraja proliferarea virusurilor și bacteriilor. Mănușile sunt probabil și mai rele, pentru că oamenii își pun mănuși și apoi ating tot ce ar fi atins cu mâinile”, a declarat medicul David Powell.

Inchide