Agenției Naționale a Medicamentului susține că nu poate fi interzis exportul paralel de medicamente

Agenției Naționale a Medicamentului susține că nu poate fi interzis exportul paralel de medicamente
Publicat: 23/04/2015, 19:12

„Export paralel există, nu avem voie să-l interzicem, că am putea face o lege, dar am risca să fie o situație de infringement pentru România și nu cred că ne dorim această situație. Soluția este să verificăm ce se întâmplă în piață și, atunci când avem informații că (medicamentele, n.r.) pleacă spre exprortul paralel, iar nevoile pacienților nu mai sunt acoperite, atunci intervenim. Niciun distribuitor de medicamente nu dorește să încalce legea pentru că riscă să piardă autorizația de punere pe piață, ceea ce înseamnă întrerurerea activității”, a explicat vicepreședintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), la Forumul Național al Asociațiilor de Pacienți, organizat în Capitală.

Directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a spus, cu aceeași ocazie, că în România comerțul paralel se ridică la aproape 600 de milioane de euro, adică 20 la sută din piața de medicamente, iar scăderea prețurilor va duce la dispariția unor medicamente.

„Prețul cel mai mic nu asigură întotdeauna și accesul la medicamente. Agenții economici, interesați atât de punerea medicamentelor pe piață, cât și de profit, vor prefera să vândă medicamentele în țările unde prețul este mai mare. 25 la sută din bugetul pentru medicamente este acoperit de producătorii de medicamente, restul fiind susținut de stat”, a mai spus Zaharescu.

Mai mult, acesta a precizat că, din cele 40 de molecule inovative introduse pe piața din România, mai sunt destule care nu au ajuns la pacienți pentru că nu au fost incluse pe listele de compensate.

La rândul lui, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a spus că autoritățile au ca obiectiv să asigure accesul pacienților la medicamente.

„Scopul nostru este de a asigura medicamentele de care au nevoie pacienții, sigur participând toți. Dacă scad prețurile, beneficiază și pacientul. Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează la prețul de raft. Deci contribuția pacientului va fi mai mică. În niciun caz cât sunt pe scaunul de președinte al Casei Naționale nu voi pleda pentru creșterea prețurilor. Deci eu doresc să scad prețurile pentru că România nu are bani nelimitați”, a spus Ciurchea.

Președintele CNAS a mai declarat, în privința exportului paralel, că autoritățile au luat măsuri în așa fel încât să existe pe piață medicamentele de care pacienții au nevoie.

„Producătorul trebuie să ne spună ce cantitate a adus în România și trebuie să existe în permanență un minim de trei luni de zile asigurat vizavi de consumul unui medicament. Deci în nici un caz nu se va întâmpla să dispară un medicament sau 10 medicamente de pe piață pentru că se duc în alte țări”, a spus Ciurchea.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
Avem imaginile incriminatoare! Zmărăndescu a încălcat regulamentul Survivor și ar putea fi eliminat
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
Avem imaginile incriminatoare! Zmărăndescu a încălcat regulamentul Survivor și ar putea fi eliminat
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Simona Halep, victorie CATEGORICĂ în meciul cu brazilianca Haddad Maia
Cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit încă un Oscar
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
România a dat lovitura în Europa! Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Doliu în lumea filmului! Un nume uriaș ne-a părăsit. Va fi de neuitat
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Fabrica de milionari în euro a României. Care este şcoala unde s-au specializat foarte mulţi...