EXCLUSIV: În plină pandemie de coronavirus, bolnavii de cancer sunt sufocați de birocrație și ignorați de instituții „Am simțit umilință și nervii întinși la maxim”

EXCLUSIV: În plină pandemie de coronavirus, bolnavii de cancer sunt sufocați de birocrație și ignorați de instituții „Am simțit umilință și nervii întinși la maxim”
Publicat: 27/03/2020, 16:06
Actualizat: 27/03/2020, 16:54

În plină pandemie de coroanvirus, bolnavii de cancer sunt sufocați de birocrație și ignorați de instituțiile statului. Spitalul Colentina a fost închis publicului, fiind destinat persoanelor infectate cu Covid-19. Prin urmare, medicii au fost relocați la diverse clinici.

Gândul.ro a vorbit cu un pacient oncologic care se află în evidența spitalul Colentina de unde primea un certifical medical pentru a-l trimite la locul de muncă. Femeia povestește cum a fost plimbată de la instituție la instuție, fără nicio rezolvare, ba chiar a fost trimisă și la direcția de epidemologie: „Doamna de acolo mă trimitea în Pache Protopopescu, la direcția de epidemiologie, să stau la coadă cu bolnavii de coronavirus, unde erau trimiși și rezidenții pentru depunerea cererilor de angajare, să aștept acolo, poate îmi spune cineva de unde iau avizul. I-am zis ca sigur nu mă duc acolo, având diagnosticele mele”, relatează pacienta.

Femeia se află în concediu medical, după un al doilea cancer, operat anul trecut.

„Fiind în evidența la spitalul Colentina, secția de Oncologie, de acolo primeam lunar acel certificat medical, pe care îl trimiteam mai departe la serviciu, pentru plată. Aveam programare pentru 23 martie, la consultație și, respectiv, eliberarea certificatului. Doctora la care sunt în evidență a fost în izolare la domiciliu, nu aveam cum să iau contact cu careva de la cabinet, asa că am sunat la centrală și a început nebunia. Centralista nu știa nimic despre medici și m-am văzut nevoită să scriu administrației spitalului Colentina, pe pagina de Facebook”, spune pacienta.

Plimbată de la instituție la instituție

Inițial, femeia povestește că i s-a spus că va fi anunțată deoarece nici eu nu știau despre secția de Oncologie, așa că le-a scris celor de la ASSMB(Adminsitrația Spitalelor din București), reluând povestea.

„Mi-a trimis cineva un link către platforma de evaluare clinică online, unde era înscris un medic din secția respectivă. Am aplicat și am așteptat. Era o perioada de răspuns între 12 – 24 ore. Luni am aplicat iarăși, și am sunat iar la centrala telefonică. De data asta, operatorul avea mai multe informații, despre relocarea acelui medic la un centru medical. M-a sfătuit să îl caut pe internet. Am cautat, am sunat, mi s-a cerut numărul de telefon, să fiu sunată, eventual programată. Am explicat că trebuie să primesc acel certificat în timpul lunii martie, pentru că știam că nu se acordă retroactiv. M-a sfătuit să merg acolo și să încerc să vorbesc direct cu cineva de la cabinetul de Oncologie”, povestește pacienta.

La finele săptămânii trecute, femeia le-a scris celor de la Minsiterul Sănătății, cât și la CNAS.  CNAS a îndrumat-o către DSP pentru a îi desemna un medic.

„Mi-a răspuns doar CNAS care mă trimitea să caut un medic specialist oncolog care să aibă contract cu casa. Vă dați seama că nu aveam șanse sa fiu primită de alt medic, în condițiile în care eu eram în evidență în alta parte. Așa că atunci când am fost sunată de asistentă, am scris iar la CNAS și răspunsul a fost să iau legătura DSP, să desemneze ei medic. Am sunat la câteva numere de telefon, nu reușeam, așa că am urcat în mașină cu soțul și am fugit la DSP. Acolo, iar o situație de toată jena. Nu lucrau cu publicul, am încercat să vorbesc la telefon cu biroul de relații publice.M-a pus în apel cu o doamnă din direcția de epidemiologie din cadrul DSP. Aceasta doamnă m-a trimis la Colegiul Medicilor, să îi fac plângere medicului care nu a vrut să elibereze concediul medical. Că nu DSP desemnează medicii. Oricum, am înțeles că toți sunt depășiți de situație, că Guvernul a greșit, emițând ordine care se băteau cap în cap”, povestește aceasta.

În încercarea de a-și rezolva problema, pacienta s-a adresat în continuare tuturor forurilor: „M-a sunat o doamnă din administrația spitalului, care a fost foarte drăguță. Au stabilit medicii cu DSP ce au de făcut și a rămas stabilit că o să mă sune asistenta, să mă cheme până în finalul lunii, să primesc documentul. Nu vă spun la câte policlinici am umblat marți, în căutare de medici oncologi, care să fie dispuși să preia cazul meu și să îmi rezolve problema”.

Medicii, relocați

Pacienta povestește  că fiecare moment a fost trăit cu intensitate, cu nervii întinși la maxim și umilință. „Și eu sunt un om pașnic, tolerant, cu respect pentru toți”, mai spune aceasta.
Pentru că medicii de la spitalul Colentina au fost relocați, din cauza ordinului, aceștia nu pot emite acte și rețete.
„Vor fi nevoiți medicii specialiști de la acel centru medical să pună ei parafe pe actele medicale. Așa se primesc și rețete. Dar nu se poate mai mult de 8 cazuri pe zi. E ceva legat de limitarea consultațiilor de către CNAS”, îmi explică pacienta.

Spitalul Colentina, aflat în subordinea Primăriei Capitalei, a devenit exclusiv dedicat pacienților infectați cu coronavirus. Începând din 16 martie, toți pacienții au fost fie externați, fie transferați la alte spitale.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani