LĂMURIRI. Proprietarii teraselor de pe plajă nu sunt pregătiți să deschidă de la 1 iunie: „E prea din scurt”

LĂMURIRI. Proprietarii teraselor de pe plajă nu sunt pregătiți să deschidă de la 1 iunie: „E prea din scurt”
LĂMURIRI. Proprietarii teraselor de pe plajă nu sunt pregătiți să deschidă de la 1 iunie: „E prea din scurt” / Foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 29/05/2020, 09:01

Patronii de pe litoral nu sunt pregătiți pentru redeschiderea sezonului de la 1 iunie, decisă de Guvern în cadrul măsurilor de relaxare a combaterii infecțiilor cu noul coronavirus. Vicepreședintele ANAT a previzat la Digi 24 că oamenii au fost luați prin surprindere de anunțul de joi cu privire la redeschiderea plajelor, care a fost făcut „prea din scurt”.

Proprietarii de hoteluri și terase de pe litoral nu sunt pregătiți să deschidă de luni, 1 iunie. Aceștia spun că nu sunt suficiente trei zile pentru amenajarea teraselor și beach-barurilor și că, cel mai probabil, totul o să fie gata abia pe 15 iunie, atunci când se redeschid și restaurante.

„Suntem pregătiți să deschidem terasele, dar nu așa din scurt. Era bine dacă aveam o predictibilitate, pentru că acum, pentru proprietarii de terase, de beach-baruri, va fi foarte greu că în trei zile să vină și să activeze tot sistemul”, a declarat la Digi24 Cristian Bărhălescu, vicepreședintele Asociației Patronale a Agențiilor de Turism din România.

„Foarte important este momentul 5-8 iunie, atunci când vor fi Rusaliile și când de obicei pe litoralul românesc vin foarte mulți români”, a subliniat reprezentantul ANAT.

Proprietarii teraselor de pe plajă nu sunt pregătiți să deschidă de la 1 iunie

Cristian Bărhălescu a adus în discuție și o altă problemă: cuantumul chiriilor pentru plaje, în condițiile în care administratorii pierd din clientelă din cauza obligației de a asigura distanțarea fizică a șezolongurilor.

„Este o discuție foarte aprinsă și pe tema chiriilor legate de aceste plaje, pentru că în acest moment sunt obligați să plătească pentru toată suprafața, dar 20 % se pierde și apoi 30 % pentru distanțare socială și pentru a oferi loc pentru cei care vin cu prosopul propriu, care trebuie lăsat la liber. Și, în acest moment, statul nu a anunțat că prin Direcția de Ape Dobrogea Litoral va reuși să-i susțină pe cei care plătesc chiriile sau să reducă într-un fel chiriile”, a punctat Bărhălescu.

Turismul pe litoral

Turistul care vine pe plajă va fi preluat de personalul care administrează plaja și dus la șezolongurile disponibile, mai spune acesta.

„Acestea vor fi dezinfectate. Va fi dezinfectant și la agenții economici de pe plajă și cu siguranță vor găsi serviciile din anii trecuți – o înghețată, un suc etc. Aceesul către mare nu poate fi restricționat, pentru că dacă mai punem distanțare socială și în apă s-ar putea să ne trebuiască mai multă suprafață de luciu de apă”, a explicat Cristian Bărhălescu la Digi24.

De la 1 iunie se deschid plajele și terasele

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi o nouă serie de măsuri de relaxare. Începând cu 1 iunie: se vor deschide terasele, se va putea merge la plajă, iar pentru ieșirea din localitate nu va mai fi nevoie de declarație pe proprie răspundere.

„De la 1 iunie se va putea maerge la plajă, dar și aici e nevoie de păstrarea distanței de cel puțin doi metri între scuanele de plajă”, a declarat Klaus Iohannis.

Cum sunt pregătite plajele pentru turiști

„O să fac o distanţare chiar şi mai mare de 2 metri, deoarece spaţiul îmi permite. O să fie o distanţare vizibilă. O să ţipi la vecinul de şezlong. Nu o să vedem panouri pe plajă, nu cred că de la Bucureşti va fi o directivă de genul acesta. Ne-ar omorî economic”, a declarat Paul Marin.

De asemenea, acesta a explicat faptul că din 500 de şezlonguri, cât avea în mod normal pe un sector de plajă, anul acesta va instala doar 300, pentru a respecta distanţarea socială.

Preţul la şezlonguri îl decide oferta. Nu va fi nicio plajă plină de şezlonguri dar goală pentru că sunt preţuri mari. Nu mai scoţi nimic în acest caz. Mă gândesc să-mi acopăr chiria şi să sper ca anul viitor să fie mai bine”, a mai precizat acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase