Un desert cu miez de bezea și încă un tip de înghețată sunt rechemate de pe piață de inspectorii sanitar-veterinari. Care este motivul și cum se pot recupera banii

Un desert cu miez de bezea și încă un tip de înghețată sunt rechemate de pe piață de inspectorii sanitar-veterinari. Care este motivul și cum se pot recupera banii
Desertul rechemat de Cora / Sursa: ANSVSA
Publicat: 24/07/2021, 14:00
Actualizat: 24/07/2021, 15:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentri Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță rechemarea unui nou produs de pe piață, ca urmare a unui nivel prea ridicat al oxidului de etilenă, un pesticid cancerigen. Este vorba de un desert produs de un mare lanț de retail, după ce, săptămâna trecută, mai multe loturi de înghețată au fost retrase de pe piață.

Câteva zeci de cutii de desert cu miez de bezea, parte a unui lot, produs de Cora, sunt rechemate de la clienți. Acestea au fost comercializare în patru magazine Cora, dintre care 2 în București (Lujerului și Sun Plaza), unul din Bacău și unul din Constanța.

„Dacă ați achiziționat aceste produse, vă rugăm să nu le consumați și vă așteptăm la Serviciul Clienți în orice magazin cora, pentru returnarea și rambursarea acestora. Chiar dacă nu mai dețineți bonul fiscal care să ateste cumpărarea acestor produse, veți primi contravaloarea acestora”, este anunțul publicat de ANSVSA în secțiunea de pe site dedicată retragerilor/rechemărilor de produse. Motivul anunțat este „prezenţa oxidului de etilenă peste limita admisă legal”.

Rechemare_produs_desert_bezea_CORA by Gandul.info on Scribd

Pe lista retragerilor a apărut sâmbătă și înghețata Milka, potrivit unui anunț ANSVSA. „Froneri Ice Cream Polonia, în calitate de producător al produselor enumerate mai sus, a fost informată de către unul dintre furnizorii săi cu privire la o problemă de reglementare referitoare la un număr mic de loturi de ingrediente stabilizatoare pe bază de plante, utilizate în producția sa de înghețată și care a afectat, de asemenea, un număr de producători, deoarece acesta este un ingredient comun utilizat la fabricarea înghețatei. Loturile respective de ingredient stabilizator depășesc limitele legale permise de reglementările în materie pentru oxidul de etilenă”, a precizat compania.

„Stabilizatorii pe bază de plante utilizați de Froneri sunt livrați ca un amestec de ingrediente stabilizatoare diferite și sunt folosiți în cantități extrem de mici în produsele noastre finite, astfel încât este considerat foarte puțin probabil să prezinte un risc pentru sănătatea consumatorilor. Producția de bunuri care folosesc loturile afectate ale ingredientului stabilizator a fost oprită. Conform reglementărilor în vigoare, produsele afectate aflate sub controlul nostru au fost plasate în carantină, și am început o campanie de retragere a acestora”, au precizat reprezenții producătorului.

Mai multe loturi de înghețate, retrase din magazine

Desertul pe bază de bezea și înghețata Milka sunt cele mai recente din seria de retrageri din ultimele zile cauzate de același compus. Lanțul Auchan anunța, miercuri, că Mars a inițiat procedura de rechemare a mai multor produse din gama sa de înghețată, din cauza prezenței oxidului de etilenă. „ESTE IMPORTANT că, deși nivelul de oxid de etilenă din ingredientul afectat este peste limitele legale pentru Europa, Mars foloseste doar o cantitate mică din acest ingredient în produsele de înghețată. Ca urmare, nivelul de oxid de etilenă din înghețată este minimal și mult sub limitele legale din Europa pentru ingredient. Consumarea produsului nu este nocivă”, transmitea Auchan, care a atașat lista loturilor care au fost afectate și pentru care cumpărătorii pot cere contravaloarea achitată.

Tipurile de înghețată produse de Mars – Snickers, Bounty, Twix – au fost rechemate în ultima săptămână și de lanțurile Cora și Mega Image .

În urmă cu o săptămână, Comisia Europeană a solicitat retragerea produselor care conțin aditivul numit roșcovă, care ar fi conține oxid de etilenă, potrivit unui comunicări a forului comunitar.. Directorul ANSVSA, Mihai Ponea, a anunțat ulterior că 100.000 de îngheţate din sortimentele Snickers, Bounty și Twix, produse de compania Mars, vor fi retrase de la vânzare.

Potrivit reglementărilor europene, oxidul de etilenă îndeplinește criteriile de clasificare ca agent cancerigen. Nivelul maxim al reziduurile din acest pesticid periculos pentru consmatori a fost stabilit, pentru maimulte categorii de produse, prin Directiv 2004/61/CE.

„În temeiul Directivei 79/117/CEE a Consiliului (4), astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2003/807 al Consiliului (5), se interzice introducerea pe piață și utilizarea în Comunitatea Europeană a următoarelor substanțe active: oxid de mercur, clorură de mercur (calomel), alți compuși anorganici ai mercurului, compuși de alchil-mercurici, compuși de alcoxialchil și aril mercurici, aldrin, clordan, dieldrin, HCH, hexaclorbenzen, camfeclor (toxafen), oxid de etilenă, nitrofen, 1,2-dibrom etan, 1,2-diclor etan, dinoseb și binapacril. Ținând seama de disponibilitatea pe piață a unora dintre pesticide, este prudent să se stabilească conținuturi maxime de reziduuri la un nivel egal cu limita de detectare analitică pentru ansamblul de produse”, conform directivei din 2004.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Rețeta perfectă de drob de miel. Puține gospodine știu toate secretele
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului