Cum arată George Copos după 2 luni de închisoare

Cum arată George Copos după 2 luni de închisoare
Publicat: 24/04/2014, 14:09
Actualizat: 29/07/2014, 19:51

George Copos a plâns, joi, la începutul ședinței de judecată din dosarul Loteria I, de la Tribunalul București, situația fiind sesizată și de președintele completului, care a întrebat ce se întâmplă, niciunul dintre avocații omului de afaceri neputând să dea explicații.

George Copos a fost adus joi de la Penitenciarul Rahova la Tribunalul București, unde se judecă dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală de peste un milion de euro, cu ocazia vânzării unor spații ale firmei Ana Electronic către Compania Loteria Română.

În momentul în care a fost dus în sală, cu cătușe la mâini, Copos a discutat câteva minute cu avocații săi și imediat după începerea ședinței de judecată, când s-a așezat pe banca din boxa acuzaților, a început să plângă.

Situația a fost sesizată de președintele completului, care a întrebat ce se întâmplă, însă niciunul dintre apărătorii lui Copos nu a putut oferi o explicație.

În dosarul Loteria I, joi ar fi trebuit să fie ultimul termen de judecată. Completul de judecată a intrat însă în deliberări, pentru a stabili dacă va amâna dezbaterile finale, după ce avocații inculpaților au înaintat mai multe cereri în acest sens. Apărătorii inculpaților au spus că dezbaterile ar trebui amânate până când Înalta Curte de Casație și Justiție se va pronunța în cazul sesizării privind modul de aplicare a legii penale mai favorabile, precizând că o soluție în acest sens este așteptată în 2 iunie.

George Copos este încarcerat la Penitenciarul Rahova, unde execută pedeapsa de trei ani și opt luni de închisoare primită în dosarul transferurilor de jucători.

În dosarul Loteria I, George Copos a fost condamnat, în 29 ianuarie, de Judecătoria Sectorului 2, la patru ani de închisoare cu executare.

Instanța i-a condamnat atunci la câte patru ani de închisoare și pe Gilio Giuzepe Roza și Stelian Ioan Rațiu, pentru evaziune fiscală, precum și pe Nicolae Cristea, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Totodată, Gabriel Rogoveanu a fost condamnat la trei ani de închisoare, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Instanța le-a interzis celor cinci dreptul de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptului de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-au folosit pentru săvârșirea infracțiunii, pe o perioadă de cinci, respectiv patru ani după executarea pedepsei.

Totodată, instanța i-a obligat pe Gheorghe Copos și Gilio Giuzepe Rosa – ambii în solidar cu părțile responsabile civilmente SC Ana Electronic și SC Romtur GM Impex, precum și pe Nicolae Cristea și Gabriel Rogoveanu, să plătească ANAF 3.946.112 lei, cu titlu de despăgubiri materiale, precum și majorări, penalități și dobânzi calculate pentru acest debit.

Instanța a mai dispus ca, în solidar, Nicolae Cristea, Stelian Ioan Rațiu și Gabriel Rogoveanu să plătească ANAF 166.217 lei, cu titlu de despăgubiri materiale, precum și majorări, penalități si dobânzi calculate pentru acest debit. Stelian Ioan Rațiu mai trebuie să plătească ANAF despăgubiri materiale de 8.800 de lei, precum și majorări, penalități și dobânzi la această sumă.

Instanța a constatat că partea responsabilă civilmente SC Transilvania Oil SRL a fost radiată din evidențele Registrului Comerțului.

Judecătoria Sectorului 2 a menținut sechestrul asigurator dispus de procurori în cazul lui Copos, respectiv pe sumele de 3.237.034 de lei, 630.064,10 lei, 199.990 de lei, și în cazul lui Nicolae Cristea, pe sumele de 255.293,96 de lei, 1.385,19 de dolari, 44.720,15 de euro și 910,50 lei.

Decizia instanței a fost atacată cu apel la Tribunalul București, care va da o decizie definitivă în această cauză.

Omul de afaceri George Copos, acționar la firme din grupul Ana, a fost trimis în judecată în iunie 2006, la puțin timp după ce și-a dat demisia din funcția de vicepremier.

Alături de el sunt judecați pentru evaziune fiscală, în dosarul Loteria I, Gilio Giuzepe Roza, acționar la Ana Electronic, Ana Group, Ana Pan, administrator unic, director la societatea Rom Tour G.M. Impex și membru fondator al Fundației „ProRapid”, precum și Stelian Ioan Rațiu (administrator la firma Transilvania International).

Totodată, au fost trimiși în judecată Nicolae Cristea, fost director general și președinte al Consiliului de Administrație în cadrul Companiei Naționale Loteria Română, membru fondator al Fundației ProRapid, și Gabriel Rogoveanu, agent imobiliar la firma Euroest Invest, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie-decembrie 2004, Copos, în calitate de asociat și președinte al Consiliului de administrație în cadrul Ana Electronic, împreună cu Roza și cu sprijinul lui Cristea și Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata obligațiilor fiscale, aducând bugetului de stat un prejudiciu de 39.461.121.820 de lei (peste un milion de euro, la valoarea cursului de schimb de la acea dată).

Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari în procesul de vânzare-cumpărare, respectiv persoana juridică SC Romtur GM Impex SRL și persoanele fizice Niculaie Ghinea și Ion Matei, inculpații ar fi ascuns sursa impozabilă cu ocazia vânzării unui așa zis „pachet” de 38 de spații comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, către Compania Națională Loteria Română, susțin anchetatorii.

Același mecanism ar fi fost folosit, potrivit DNA, și la achiziția de către Loterie a spațiului comercial din Cluj-Napoca de la SC Transilvania Oil, prin intermediul lui Stelian Ioan Rațiu.

În rechizitoriu se mai arăta că Nicolae Cristea – fost director general și președinte al Consiliului de Administrație în cadrul Companiei Naționale Loteria Română (CNLR) – a plătit 800.000 de dolari clubului de fotbal Rapid, ca sponzorizări și publicitate, în perioada 1996-1999.

Surse aflate în sala de judecată susțin că George Copos plânge încontinuu, în așteptarea sentinței.

sursa foto gsp

În plus, în 2002, Loteria Națională a închiriat pentru cinci ani, de la clubul Rapid, un panou publicitar în afara stadionului Giulești pentru suma de 175.000 de dolari pe an, preț de patru ori mai mare decât cel al pieței, susțin procurorii. În privința acestor sponsorizări, procurorii au menționat, în dosar, că nu au dispus începerea anchetei, ci doar au vrut să sublinieze relațiile strânse dintre Copos și Cristea.

Procurorii au mai menționat că relația de „afaceri privilegiate” dintre Copos și Cristea a început cu mult timp în urmă, când Loteria a început să dea ca premii televizoare de la Ana Electronic, unde Copos este acționar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Reacția lui Teo Trandafir când a auzit mărturiile surorii Mirelei Biftoi, femeia al cărei cadavru...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Devine OBLIGATORIU în România. Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi, 16 Aprilie
Răzbunarea lui Traian Băsescu. Nu uită și nu iartă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult