De trei ori femeie! Povestea unei CAMPIOANE mondiale de judo

Publicat: 25/12/2023, 09:13

Alina Cheru, campioana mondială de la Ju no Kata, este și antrenoare de judo și mama unei fetițe de 11 ani. Alina a început sportul de performanță în urmă cu 30 de ani, iar din 2009 face pereche cu Alina Zaharia, la Kata, proba demonstrativă a procedeelor de judo. Cele două prietene sunt de 11 ori la rând campioane europene, iar de curând s-au întors de la Abu Dhabi cu bronzul mondial.

Alina Cheru și Alina Zaharia sunt româncele campioane mondiale la judo Kata, proba demonstrativă a judo-ului cu mișcări prestabilite, pe care toți sportivii le fac la fel. Fetele s-au întors cu medalii de bronz de la ultimul Campionat Mondial la care au participat, cel din Abu Dhabi.

„A ieșit bine deși noi ne-am fi dorit un loc mai sus, dar e bine și așa”, a spus Alina Cheru, campioană mondială de judo Kata.

Povestea unei campioane mondiale de judo

Pe lângă sportul de performanță pe care îl practică de 30 de ani, Alina este și antrenoare de judo și mama unei fetițe de 11 ani. „Din 2017 antrenez sportivi, copii. Nu este dificil, mie îmi plac copiii cred că asta m-a făcut să devin antrenor. Cu cei mici trebuie să fi mai atent”, a declarat Alina Cheru.

Deși și-ar fi dorit ca și fetița ei să practice judo, aceasta a ales să meargă la AcroDance: „A venit la sală la mine, numai că în momentul în care a trebuit să renunțe să îmi mai spună mami i s-a părut ciudat și a spus că ea nu poate să stea și să nu îmi spună mami și când a văzut că mă mai joc și cu alți copii a zis că nu mai vrea”.

Atunci când este plecată la competiții și la antrenamente, cel care are grijă de copil și de casă este soțul ei: „El este persoana pe care mă bazez, este persoana care mă și înțelege și fetița înțelege că trebuie să merg la competiții. S-a obișnuit cu ce fac”.

Sunt de 11 ori consecutiv campioane europene

Alina Cheru și Alin Zaharia sunt prietene de ani de zile, dar se întâlnesc doar înaintea marilor competiții. Prima locuiește la Pitești, iar a doua în Dubai.

„De fiecare dată când ne întâlnim și avem cantonamentele înaintea competițiilor mari, noi stăm în sală 3, 4 poate și 5 ore fără să ieșim”, a completat ea.

Sportivele au început Kata în 2009 și sunt de 11 ori consecutiv campioane europene în proba de Ju no Kata. Alina Cheru recunoaște că la început lucrurile nu au stat așa de bine: „Una mergea în dreapta, una în stânga… Inițial, noi am început învățând după casete video și apoi ușor, ușor am luat contact cu un antrenor care ne-a ajutat să ajungem atât de departe”.

Are emoții mari pentru sportivii săi

Alina nu ar putea să aleagă între meseria de sportiv și cea de antrenor. „Amândouă sunt la fel de frumoase și îți oferă o experiență de nedescris. Când ești tu pe tatami, ai emoțiile tale, când ești la competiții cu cei mici ai emoții pentru copii. În momentul în care ei iau medalii sunt foarte foarte bucuroasă. Mă bucur la fel de mult ca atunci când eu și Alina câștigăm medalii”, a mai spus judoka.

Atunci când este la concursuri cu sportivii săi, Alina recunoaște că are emoții mari: „Îmi doresc atât de mult pentru ei să câștige! Îmi stăpânesc cu greu emoțiile, dar nu las să se vadă. E dezamăgitor când un copil muncește atât de mult și nu reușește să ajungă la medalie”.

Au devenit campioane mondiale la Craiova

Alina Zaharia și Alina Cheru au devenit campioane mondiale în 2022, la Campionatul Mondial de la Craiova. Ele sunt pregătite de Iulin Surlă.

Proba de Judo Kata păstrează o serie de tehnici care nu sunt permise în competiție sau în randori, înclusiv lovituri de pumn, lovituri și utilizarea dispozitivului katana și alte arme. Studiul Kata este de obicei început în jurul centurii verzi.

Cel mai frecvent studiu judo Kata este Nege-no-Kata, care constă în 15 tehnici de aruncare. Kateme-no-Kata este compus din tehnici de fixare, șocuri și încuietori articulare.

Kime-no-Kata este un Kata lung format din tehnci de autoapărare atât împotriva atacurilor neînarmate, cât și a atacurilor cu săbii și cuțite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
NOILE NORME pentru posesorii de autovehicule. S-A ANUNȚAT clar de când devin obligatorii
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Horoscop zilnic, 2 mai 2024: Berbecii primesc propuneri interesante de colaborare. Scorpionii vor lua o...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce sfaturi a dat un preot creat cu Inteligență Artificială?