Reacția ANAD, după ce Cosmin Matei, fotbalistul lui Sepsi, a fost prins dopat

Publicat: 18/03/2024, 18:22
Actualizat: 18/03/2024, 18:26

Cosmin Matei a fost prins dopat la finalul meciului dintre Sepsi și Universitatea Craiova, partidă care a avut loc la finalul lui februarie.

ANAD arată că în organismul lui Cosmin Matei a fost depistată o substanță denumită 5-metilhexan-2-amină și care are ca efect „un stimulent pe termen scurt, care oferă un plus de viteză, energie și tonus muscular”.

Mijlocașul lui Sepsi riscă o suspendare de până la patru ani dacă se va dovedi că s-a dopat intenționat.

Reacția ANAD, după ce Cosmin Matei, fotbalistul lui Sepsi, a fost prins dopat

Comunicatul celor de la Agenția Națională Anti-Doping în legătură cu cazul lui Cosmin Matei:

„În legătură cu informațiile apărute în spațiul public cu privire la încălcarea reglementărilor anti-doping de către fotbalistul Cosmin Gabriel Matei, component al echipei Sepsi OSK, Agenția Națională Anti-Doping confirmă rezultatul analitic al probei de urină raportat în ADAMS de către Laboratorul de Control Doping din București, dar își rezervă dreptul de a nu face declarații cu privire la aspectele din dosarul cauzei.

Procedura de gestionare a rezultatelor este în curs de desfășurare, motiv pentru care păstrăm confidențialitatea informațiilor puse la dispoziție de părți.

Metilhexanamina (MHA) este cunoscută sub diferite denumiri, incluzând, dar fără a se limita la, dimetilamilamină, 1,3-dimetilamilamină, dimetilpentilamină, metilhexamină, metilhexanamină, 1,3-dimetilpentilamină, fiind interzisă doar în competiție ca stimulent specific conform secțiunii 6.b.

MHA este un stimulent care a fost vândut ca medicament până la începutul anilor 1970, dar nu mai este utilizată în tratamentul medical. MHA este inclusă în componența unor suplimente alimentare comercializate în prezent, inclusiv online.

Substanţele din secțiunea Stimulente pot fi găsite, fără limitare, în medicamentele folosite în tratamentul anafilaxiei, al ADHD sau al simptomelor de răceală și gripă.

Având în vedere clasificarea acesteia ca substanță specifică, Legea nr. 310/2021 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport și Codul Mondial Anti-Doping 2021 nu impun măsura suspendării provizorie obligatorie.

Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) recomandă prudență extremă în ceea ce privește utilizarea suplimentelor alimentare/nutriționale:

“Utilizarea suplimentelor alimentare de către sportivi este o preocupare serioasă, deoarece în multe țări fabricarea și etichetarea suplimentelor nu respectă reguli stricte, ceea ce poate duce la situația ca un supliment să conțină o substanță nedeclarată și care este interzisă conform reglementărilor anti-doping. Un număr semnificativ de teste pozitive au fost atribuite utilizării necorespunzătoare a suplimentelor, iar atribuirea unui rezultat pozitiv unui supliment alimentar incorect etichetat nu este o apărare acceptată într-o audiere doping.

Riscurile de a lua suplimente trebuie evaluate în raport cu beneficiul potențial care poate fi obținut, iar sportivii trebuie să aprecieze consecințele negative ale unei încălcări a reglementărilor anti-doping ca fiind rezultatul administrării unui supliment contaminat.

Utilizarea suplimentelor care au fost supuse unuia dintre sistemele disponibile de asigurare a calității poate contribui la reducerea, dar nu la eliminarea, riscului unei încălcări doping neintenționate.”

Conform Codului Mondial Anti-Doping, WADA decide din proprie iniţiativă să includă pe Lista Interzisă o substanţă sau metodă dacă îndeplineşte cel puţin două dintre următoarele trei criterii:

Există dovezi medicale sau din alt domeniu ştiinţific, efect farmacologic sau din experienţă în sensul că substanţa sau metoda, singură sau în combinaţie cu alte substanţe sau metode, are potenţialul de a creşte sau creşte performanţa sportivă;

Există dovezi medicale sau din alt domeniu ştiinţific, efect farmacologic sau din experienţă că folosirea substanţei sau metodei reprezintă un risc real sau potenţial pentru sănătatea sportivului;

WADA ajunge la concluzia că utilizarea substanţei sau a metodei încalcă spiritul sportului, descris în introducerea Codului.
În scopul aplicării Articolului 10 din Codul Mondial Anti-Doping, toate substanţele interzise vor fi „Substanţe specifice”, dacă nu se precizează altfel în Lista Interzisă. Nicio metodă interzisă nu va fi o metodă specifică, dacă nu este identificată în mod specific ca o metodă specifică în Lista Interzisă (M2.2).

În procesul de gestionare a rezultatelor sunt aplicabile prevederile Legii nr. 310/2021 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport, Codul Mondial Anti-Doping 2021, Standardul Internațional pentru gestionarea rezultatelor 2021 și Lista Interzisă 2024.

Informarea publică – prevederile Codului Mondial Anti-Doping:

14.3.6 (…), nicio organizaţie anti-doping sau niciun laborator acreditat de WADA, sau reprezentant oficial al acestora nu va face comentarii publice cu referire la aspectele specifice ale unui caz aflat în desfăşurare (spre deosebire de descrierea generală a procedurii şi aspectelor ştiinţifice), cu excepţia răspunsurilor la comentarii publice atribuite sportivului, altei persoane, sau anturajului acestora sau altor reprezentanţi, sau bazate pe informaţii furnizate de aceştia”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Postarea Andreei Bostanică care a strâns peste 1 milion de like-uri. Artista a primit numeroase...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni