Șeful USADA: Armstrong a fost învățat la solicitarea Federației Internaționale de Ciclism cum să „fenteze” testările pozitive cu EPO

Șeful USADA: Armstrong a fost învățat la solicitarea Federației Internaționale de Ciclism cum să fenteze testările pozitive cu EPO
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 02/02/2019, 15:33

Președintele Agenției Americane Antidoping (USADA), Travis Tygart, a declarat că directorul laboratorului antidoping de la Lausanne, Martial Saugy, i-a oferit fostului ciclist Lance Armstrong informații despre detectarea EPO care să-l ajute pe texan să combată un test cu rezultat suspect în 2001.

În cadrul emisiunii „60 Minutes Sports”, difuzată, miercuri, de canalul american Showtime, Tygart a abordat mai multe aspecte legate de ancheta USADA care a dus la retragerea palmaresului septuplului câștigător al Turului Franței, informează AFP.

Tygart a povestit că s-a întâlnit, în 2010, la un dineu, cu Saugy, iar acesta i-a mărturisit că Federația Internațională de Ciclism (UCI) i-a ordonat să le explice lui Armstrong și directorului echipei sale, US Postal, Johan Bruyneel, metodele de detectare a EPO.

„S-a așezat lângă mine și mi-a spus: «Travis, există un eșantion prelevat de la Lance Armstrong (n.r. – la Turul Elveției din 2001), care arată că Armstrong a folosit EPO». El a mai spus că i s-a ordonat (în 2002) de către UCI să-i întâlnească pe Lance Armstrong și pe Johan Bruyneel pentru a le explica metodele de detectare a EPO, lucru care i s-a părut neobișnuit. Atunci l-am întrebat: «Le-ați dat lui Lance Armstrong și lui Johan Bruyneel cheile pentru a combate testul EPO?» El a dat din cap afirmativ. Saugy le-a explicat numai lor. Din ce știu eu, este fără precedent. Este total incorect să te întâlnești cu un sportiv cu un rezultat suspect și să-i explici cum funcționează testul”, a declarat Travis.

Eșantionul la care se face referire este unul dintre numeroasele elemente în amplul dosar întocmit de USADA și se presupune că acest test ar fi putut fi declarat pozitiv cu criterii mai puțin conservatoare decât cele aflate în vigoare.

În octombrie, Martial Saugy a explicat pentru AFP că un eșantion prelevat de la Amstrong în Turul Elveției din 2001 a dat un rezultat suspect, dar că acesta nu ar fi putut fi calificat „niciodată” pozitiv la EPO, nici măcar în prezent.

În timpul emisiunii, Travis Tygart a mai dezvăluit că șase eșantioane prelevate de la Armstrong cu ocazia primei sale victorii în Turul Franței, în 1999, ar fi fost „toate incendiar de pozitive”, după ce au fost analizate în 2005.

Într-un extras din cadrul emisiunii, difuzat cu o zi înainte, Travis Tygart a precizat că reprezentanți ai fostului ciclist american Lance Armstrong au încercat să doneze, în 2004, suma de 250.000 de dolari către Agenția Americană Antidoping (USADA), însă aceasta a fost refuzată. Acuzația a fost respinsă imediat de Tim Herman, unul dintre avocații fostului ciclist.

Lance Armstrong, deposedat de cele șapte titluri cucerite în Turul Franței după o anchetă a USADA, va acorda, la 17 ianuarie, un interviu realizatoarei TV Oprah Winfrey, în cadrul căruia este de așteptat ca fostul sportiv să recunoască faptul că s-a dopat de-a lungul carierei sale.

New York Times a scris, vineri, că Armstrong s-ar fi întâlnit recent cu Travis Tygart, sperând că va obține ridicarea suspendării pe viață din activitatea sportivă dacă va recunoaște dopajul. Tygart nu a abordat acest subiect în cadrul emisiunii, înregistrată înainte de publicarea articolului din New York Times.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
A devenit COMPLET ILEGAL în România. Anunț de la Guvern chiar astăzi, 30 APRILIE: A...
UE schimbă regulile cu privire la mâncare. Noua prevedere, obligatorie în toate țările
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?