Andrei Kurtuy, tânărul român care a cofondat o companie de milioane de euro în Danemarca: În 10 minute poți să deschizi o afacere online

Redactor:
Radu Pace
Andrei Kurtuy, tânărul român care a cofondat o companie de milioane de euro în Danemarca: În 10 minute poți să deschizi o afacere online
Andrei Kurtuy, tânărul român care a cofondat o companie de milioane de euro în Danemarca: În 10 minute poți să deschizi o afacere online / Sursă Foto: Novoresume

Andrei Kurtuy este un tânăr român care a cofondat, în Danemarca, alături de colegii săi Ștefan Polexe si Letai Cristian, Novoresume, o companie cu o cifră de afaceri de peste 2 milioane de euro și peste 4 milioane de utilizatori. Soluțiile lor îi ajută pe profesioniștii din întreaga lume să realizeze cv-uri eficiente. Gândul a vorbit cu el despre cum a evoluat acest demers, despre diferențele dintre România și Danemarca și despre cultura organizațională a unei companii fondate exclusiv de exponenți ai generației „Millenials”.

Gândul: Cum v-a venit ideea să puneți bazele companiei?

Andrei Kurtuy: Ideea ne-a venit în al doilea an de studii. La un moment dat, ne-am înscris la o competiție din cadrul facultății. Era o competiție care încerca să pună studenți din clase diferite în același loc, pentru a veni cu idei inovative. Toți studiam domenii diferite, precum multimedia design, service management și computer science. Noi eram prieteni foarte buni și ne-am gândit să ne înscriem, să avem o experiență nouă. Ne-am întâlnit și am pus pe masă mai multe idei. Colegul nostru Cristi obținuse un job pe partea de multimedia design la o banca foarte mare din Copenhaga, iar după interviu, el ne-a spus că angajatoarea îi spusese că era aproape sigură că el va fi cel angajat, datorită cv-ului sau. Ne-a arătat cv-ul lui, care avea foarte multe elemente inovative. Eu cu Ștefan i-am spus că noi nu am ști să facem așa ceva. Am început să ne împărțim responsabilitățile și așa s-a născut Novoresume.

Gândul: Care sunt valorile pe care ați început să construiți această idee?

Andrei Kurtuy: Prima valoare este învățarea. Apoi, este foarte important ca dacă ceva nu merge bine, să nu dăm vina pe un membru al echipei. Niciodată nu dăm vină pe o persoană, deoarece toți greșim. Mereu încercăm să găsim soluții, nu doar să dăm vina pe cineva care greșește. Avem și un buget pentru cursuri și conferințe. Încercăm să luptăm cu plafonarea și să învățăm lucruri noi. Apoi, cred că este foarte important să le oferi oamenilor din echipă ceva mai mult decât un salariu bun. Trebuie să le oferi lucruri care să îi motiveze cu adevărat, să creezi un loc unde oamenii să fie fericiți. Avem excursii de muncă, am fost în Australia și în Italia. Mergem cu toții într-un anumit loc de pe glob și îmbinăm călătoria cu lucrul, ceea ce este foarte plăcut.

Gândul: Câți membri sunteți în echipă?

Andrei Kurtuy: Acum suntem 8 oameni care lucrăm full time, dar mai sunt freelanceri și consultanți cu care colaborăm în mod constant .Suntem 3 cofondatori români, care ne-am cunoscut în Danemarca, eu Cristi și Ștefan.

Andrei Kurtuy, alături de Ștefan și Cristian, colegii alături de care a fondat Novoresume

Gândul: Cât de mult simți că v-a ajutat facultatea în tot acest proces?

Andrei Kurtuy: Ne-a ajutat mult pentru că ne-a adus împreună. Apoi, mi se pare foarte important că în Danemarca totul este bazat pe multă practică. Tot timpul trebuia să facem lucruri practice. Facultatea din Danemarca te învață cum să înveți și cum să găseșți lucruri. Mediul danez ne-a ajutat în sine. Există un departament al statului la care poți pune întrebări despre taxe, contabilitate și așa mai departe. Oamenii au fost foarte deschiși. Mi s-a părut că tot sistemul e făcut că să te ajute. În 10 minute poți să deschizi o afacere online.

Gândul: Care este elementul de noutate pe care l-ați adus voi?

Andrei Kurtuy: Cred că a fost vorba de pasiune și că la început nu am făcut-o pentru bani. La început, când siteul era beta, aveam deja 120.000 de utilizatori care au beneficiat gratis de soluția noastră.

Gândul: Tu nu ai studiat în România, dar dacă ar fi să faci un exercițiu de imaginație, având în vedere că ai trăit aici 19 ani, cum crezi că ar fi fost să dezvolți această companie în țară?

Andrei Kurtuy: Urmăresc situația din România și am mulți prieteni care s-au întors sau au rămas să facă afaceri aici. Se plâng tot timpul de problemele birocratice. Cel mai bun prieten al meu din liceu a aplicat pentru Start up Nation și îmi spunea cât de stufoasă este documentația pentru o afacere. În Danemarca este invers. Ei vor să vădă că poți faci ceva și mai apoi să îți pui întrebările și să aduni documentația.

Gândul: De unde sunt oamenii care vă folosesc soluțiile?

Andrei Kurtuy: În cea mai mare parte sunt din țările vorbitoare de engleză, US, Canada, Australia, India, dar și din Emiratele Arabe și Arabia Saudită.

Fondatorii Novoresume, în biroul companiei din Copenhaga

Gândul: Aveți și utilizatori români?

Andrei Kurtuy: Avem și din România, da. Este îmbucurător. Începem să traducem interfața site-ului și în alte limbi. Practic, cv-ul poate fi făcut în orice limbă, dar pentru mulți este o barieră când intră și văd interfață în limba engleză, așa că ne-am apucat să traducem în mai multe limbi. Am tradus în daneză și germană, urmând să traducem și în spaniolă. La un moment dat vrem să traducem site-ul în română, olandeză, etc…

Gândul: Câți oameni au folosit soluțiile voastre până acum?

Andrei Kurtuy: Chiar recent am depășit 4 milioane de utilizatori unici.

Gândul: Îmi poți spune care este cifra de afaceri a Novoresume?

Andrei Kurtuy: Da, pe ultimii 2 ani datele sunt publice. Spre exemplu, pe anul 2018 am avut o cifra de 1.15 milioane de euro, iar pe 2019 a fost mai mult decât dublu, peste 2 milioane de euro.

Gândul: Cum a traversat compania voastră perioada pandemiei?

Andrei Kurtuy: A fost o perioadă interesantă pentru noi. Am început anul foarte bine, pentru că în luna ianuarie toată lumea își caută joburi. La început de an companiile au bugete mari și pot să angajeze. De exemplu, noi nu am avut nevoie să luăm ajutorul oferit de statul danez. În perioada pandemiei am avut chiar un interval în care oricine putea folosi soluțiile noastre gratuit. În acea perioada ne-a scris unul dintre reprezentanții companiei aeriene Quantas pentru că peste 20.000 de angajați au fost concediați și doreau să își facă un CV nou pentru a-și găsi un alt loc de muncă. Le plăceau template-urile noastre, așa că au apelat la noi. Atunci, dându-ne seama de cât de gravă este situația, am hotărât să oferim gratuit versiunea premium, pentru un număr de zile. Cu toate acestea, noi încercăm să fim prevăzători. De când am început compania, filosofia noastră a fost aceea de a avea un numerar, ca orice s-ar întâmpla, 5-6 luni să putem opera cu zero venituri fără să concediem pe nimeni. Deja începem să urcăm din nou.

Gândul: Ce sfaturi îi dai unui tânăr care vrea să pună bazele unei afaceri?

Andrei Kurtuy: Să se gândească că de oriunde din lume are acces la o masă mare de oameni și că dacă are pasiune poate face orice. La început trebuie să existe doar pasiunea. Cred că tinerii ar trebui să se gândească la ce se poate îmbunătăți în jur și să găseacă soluții pentru asta. Niciodată nu trebuie să rămâi blocat pe ce ai studiat. Poți mereu să tragi linie și să începi de la zero. Dacă faci ceea ce-ți place, poți ajunge mult mai de succes decât dacă ai face ceva doar pentru că ai terminat o facultate. Cred că partea de citit e foarte importantă pentru un tânăr. Pe mine m-au atras mult biografiile și autobiografiile. Cea a lui Phil Knight, fondatorul Nike este o carte foarte bună, precum și biografiile lui Elon Musk și Steve Jobs, dar și cea a lui Agassi. Le recomand oricui cu plăcere. Au fost o reală sursă de inspirație.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Nicoleta Luciu, senzuală ca pe vremea când poza în Playboy! Cum s-a fotografiat vedeta
SCANDAL între Nea Marin și Liviu Vârciu! „Dacă nu își bagă mințile în cap…”
Simona Halep, virală în toată lumea! Ce a putut spune despre Donald Trump
Oana Roman a luat o hotărâre drastică după divorț
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie. Ei sunt Regii Zilei
Magyarosaurus dacus: Sit al dinozaurilor din România, redescoperit după ce i s-a pierdut urma în...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
FOTO. Cine sunt victimele criminalului din Onești: „A fost crescut cu multă dragoste doar de...
IREAL! Femeia care a ucis două fetiţe în Andronache a fost iertată de anchetatori
Un băiețel a venit într-o zi cu o piatră acasă, iar după 10 ani familia...
Scanarea cu INFRAROȘU a celui mai scump tablou din lume a dezvăluit o SUPRIZĂ uriașă....
Telefonul cu o funcție minune. Ce face, de fapt, butonul de pe spatele iPhone
Horoscop 3 martie 2021. Zodia care se va bucura din plin
A invitat-o pe soacra ei să-i viziteze, dar a uitat ceva pe masa de cafea....
Tatăl uneia dintre fetele ucise pe trotuar, mărturii cutremurătoare: „Au vrut să se omoare”. Ce...
Jennifer Lopez și-a impresionat fanii cu o fotografie în costum de baie. Cum arată la...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea femeii care a transformat un site din România într-o adevărată putere. De ce a...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide