Cât va costa organizarea alegerilor locale din acest an? Șeful AEP: Cheltuielile vor fi duble față de anii trecuți

Redactor:
Ana Matei
Cât va costa organizarea alegerilor locale din acest an? Șeful AEP: Cheltuielile vor fi duble față de anii trecuți
Până în ziua votului, candidații trebuie să respecte la evenimentele de campanie reguli pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus

Costurile pentru organizarea alegerilor locale din acest an vor fi duble față de anii trecuți, spune șeful AEP Constantin Mitulețu, precizând că o parte din banii în plus se va duce pentru asigurarea măsurilor de protecție în scopul limitării răspândirii coronavirusului, iar altă parte se va duce către personalul din secțiile de votare, a căror indemnizație a crescut.

„Așa cum ați văzut, hotărârea de guvern spune aproape de un miliard de lei. Chelutiala este dublă față de anii trecuți, o dată și pentru aceste măsuri de pandemie dar este dublă și pentru creșterea cheltuielilor pentru indemnizațiile membrilor birourilor secțiilor de votare, deoarece dacă aeste indemnizații se mențineau la un nivel scăzut, era posibilitatea să nu avem alegeri din această cauză, în principal, lipsa personalului secțiilor de votare și, după cum știm, o secție de votare nu poate funcționa fără cinci membri: președinte, locțiitor și operatori”, a explicat Mitulețu pentru Digi24.

În acest an indemnizația se ridică la  250 lei pe zi de activitate pentru președinte, locțiitor și operator de calculator și 100 de lei pentru membrii secțiilor de votare.

De asemena, costurile suplimentare sunt cauzate și de necesitatea măsurilor de protecție atât pentru personalul secțiilor de votare, cât și pentru alegători.

Întrebat la ce nivel se ridică costurile suplimentare pentru măsurile d eprotecție, șeful Autorității Electorale Permanente a răspuns: „Cheltuielile sunt prinse în aceeași sumă, undeva la 19 milioane de lei am văzut cheltuielile Ministerului Sănătății care are o achiziție în desfășurare pentru echipamentele de protecție și pentru dezinfectanți și ei vor asigura aceste materiale”.

Măsurile de protecție din secțiile de votare

„Asemenea statelor care au organizat în această perioadă alegeri, vor fi înmânate personalului secțiilor de votare măști, mânuși, cât și dezinfectant, iar alegătorilor le vor fi înmânate măști cât și dezinfectant la intrarea în secția de votare”, a explicat șeful AEP.

De asmenea, autoritățile iau în calcul ca secțiile de votare să nu fie amenajate numai în școli, ci și în alte spații precum corturi, pentru a reuși păstrarea distanțării fizice:

„În această perioadă avem o etapă de comunicare cu primarii pentru a vedea spațiile secțiilor de votare ca dimensiune. Vom comunica această dimensiune a secțiilor de votare Ministerului Sănătății și, în funcție de discuțiile cu Ministerul Sănătății, vom stabili dacă va fi necesară schimbarea unei locații sau a mai multor locații a secțiilor de votare pentru că numărul de persoane care va trebuie să staționeze într-o secție de votare este foarte mare și, împreună cu ei, repet, vom stabili dacă va fi necesar să solicităm primarilor să schimbe unele sedii ale secțiilor de votare”, a declarat șeful AEP.

Ce a păţit în ultimele zile din viaţă fratele lui Florin Salam! S-a stins în...
FOTO. Imagini incendiare cu Mirela Vaida de acum 15 ani! Atunci nu era vedetă şi...
Prognoza METEO! Au fost anunțate primele NINSORI în România. Când trecem la hainele groase de...
Brigitte Pastramă, declarații ȘOC după ce a fost bătută crunt: „El este un pic mai...
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
ULTIMĂ ORĂ de la ANM! Ploi într-o zi cât într-o lună. Vremea se schimbă drastic...
Baronii PSD care îşi joacă ultima carte la alegerile locale de duminică
Hackerii din România se joacă de-a medicii. Cum au reușit să bage spaima în pacienți
Ce a păţit în ultimele zile din viaţă fratele lui Florin Salam! S-a stins în...
ALERTĂ pe piața alimentară! Toți cei care au cumpărat acest produs, sunt obligați să-l returneze...
Coreea de Nord nu se JOACĂ! Este INCREDIBIL ce a putut să pățească un înalt...
Exclusiv: Un primar din România a scăpat miraculos din ghearele morții, iar acum candidează din...
Prognoza meteo iarnă 2020-2021: Când vin ninsorile în România?
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide