DARUL DIN CER l Noutăți despre un medicament-minune în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2. Rezultatele cercetărilor, contradictorii

Redactor:
Ionel Văduva
DARUL DIN CER l Noutăți despre un medicament-minune în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2. Rezultatele cercetărilor, contradictorii
OMS renunță la testele cu hidroxiclorochină şi combinaţia Lopinavir-Ritonavir, pentru tratarea Covid-19

În ultima vreme sunt tot mai dese studiile efectuate în vederea confirmării efectelor benefice ale hidroxiclorochinei în lupta împotriva COVID-19, a cărei utilizare a generat dezbateri aprinse în multe ţări . Vorbim în acest caz de un medicament antimalaric ce ar putea fi considerat „un dar venit din cer” în războiul împotriva noului coronavirus, potrivit preşedintelui american Donald Trump.

Astfel, noi studii efectuate de cercetători chinezi relevă faptul că hidroxiclorochina nu ar mai fi mai fi atât de eficientă în comparație cu alte tratamente deja existente pe piaţă pentru a lupta contra simptomelor cauzate de COVID-19.

Rezultatele cercetării, date publicității de Universitatea Zhejiang din Hangzhou la data de 6 martie 2020, sunt bazate pe un studiu realizat pe un grup de 30 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, din care jumătate au primit hidroxiclorochină, titrează AFP, citată de Agerpres.

În urma unei perioade de monitorizare de şapte zile, 13 din cei 15 pacienţi supuși tratamentului cu hidroxiclorochină au fost testaţi negativ. Asta înseamnă că virusul SARS-CoV-2, generatorul bolii denumită sugestiv COVID-19, dispăruse din organismul lor.

Conform rezultatelor publicate, perioada medie de vindecare a pacienţilor din cele două grupuri a fost similară.

Pe de altă parte, eşantionul de pacienţi care au au fost selectați pentru acest studiu a fost însă mult prea mic pentru ca acesta să poată fi considerat semnificativ.

Francezii susțin altceva

În contrapartidă, o cercetare similară efectuată de francezi, pe acelaşi număr de pacienţi, a arătat că hidroxiclorochina, un derivat al clorochinei (moleculele celor două substanţe sunt asemănătoare), a fost deosebit de eficientă în lupta contra COVID-19, mai ales atunci când a fost administrată alături de antibioticul Azitromicină.

Clorochina este un medicament antimalaric ieftin, utilizat de mai multe decenii şi comercializat în Franţa în special sub denumirea de Nivaquine.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a îndemnat la prudenţă în ceea ce priveşte folosirea clorochinei în tratarea COVID-19, din cauza numărului mic de pacienţi care au recurs la acest tratament.

Președintele SUA, Donald Trump, a anunţat săptămâna trecută că administraţia sa colaborează cu mai multe companii farmaceutice, în vederea facilității accesului la acest medicament.

Luni, 23 martie 2020, liderul de la Casa Albă a precizat că tratamentul în cauză ar putea fi „un dar venit din cer”, capabil „să schimbe datele problemei”.

În acest context, Donald Trump a relatat cazul unui bărbat din Florida care a declarat că acest medicament antimalaric i-a „salvat viaţa”. Însă, câteva zile mai târziu, presa americană anunţa moartea unui bărbat de 60 de ani din Arizona care ingerase fosfat de clorochină. Soţia lui, care a fost internată la terapie intensivă, a explicat că ea şi soţul ei au ingerat o doză prea mare din acest produs, folosit la curăţarea acvariilor.

Cercetătorii fac apel la comunitatea internaţională să aibă mai multă răbdare, în aşteptarea momentului în care un eşantion mai mare şi mai reprezentativ de pacienţi să poată fi testaţi, pe perioade mai îndelungate.

Sursă foto: Pixabay/Dimitri Houtterman/caracter ilustrativ

BOMBĂ în Liga I. Constantin Budescu revine în TOP şi semnează cu un alt club...
Tragedie imensă de 1 decembrie în showbiz. Vedeta a fost găsită moartă în urmă cu...
FOTO. Anna Lesko, ipostaze incendiare cu Bogdan Mocanu! S-a lăsat pipăită de bărbat în timp...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Ales primar, fără să ştie. Un politician din Brazilia, aflat în comă indusă din cauza...
Orgia bate pandemia. 25 de persoane, printre care diplomați și un eurodeputat, prinse în timp...
Tragedie imensă de 1 decembrie în showbiz. Vedeta a fost găsită moartă în urmă cu...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
WOW! Ce salarii primesc angajații Dacia. Iată cât poți câștiga dacă vei lucra la Mioveni
Banii de pensie NU vor mai ajunge pentru o viață decentă. Vestea CATASTROFALĂ pentru viitorii...
Tzancă Uraganu dă replica după ce și-a maltratat soția
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este românul care vinde cu 2.000 de dolari un litru din cea mai iubită...
7 semne care demonstrează că aveți o căsnicie puternică în ciuda trecerii timpului!
Inchide