DARUL DIN CER l Noutăți despre un medicament-minune în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2. Rezultatele cercetărilor, contradictorii

Redactor:
Ionel Văduva
DARUL DIN CER l Noutăți despre un medicament-minune în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2. Rezultatele cercetărilor, contradictorii
OMS renunță la testele cu hidroxiclorochină şi combinaţia Lopinavir-Ritonavir, pentru tratarea Covid-19

În ultima vreme sunt tot mai dese studiile efectuate în vederea confirmării efectelor benefice ale hidroxiclorochinei în lupta împotriva COVID-19, a cărei utilizare a generat dezbateri aprinse în multe ţări . Vorbim în acest caz de un medicament antimalaric ce ar putea fi considerat „un dar venit din cer” în războiul împotriva noului coronavirus, potrivit preşedintelui american Donald Trump.

Astfel, noi studii efectuate de cercetători chinezi relevă faptul că hidroxiclorochina nu ar mai fi mai fi atât de eficientă în comparație cu alte tratamente deja existente pe piaţă pentru a lupta contra simptomelor cauzate de COVID-19.

Rezultatele cercetării, date publicității de Universitatea Zhejiang din Hangzhou la data de 6 martie 2020, sunt bazate pe un studiu realizat pe un grup de 30 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, din care jumătate au primit hidroxiclorochină, titrează AFP, citată de Agerpres.

În urma unei perioade de monitorizare de şapte zile, 13 din cei 15 pacienţi supuși tratamentului cu hidroxiclorochină au fost testaţi negativ. Asta înseamnă că virusul SARS-CoV-2, generatorul bolii denumită sugestiv COVID-19, dispăruse din organismul lor.

Conform rezultatelor publicate, perioada medie de vindecare a pacienţilor din cele două grupuri a fost similară.

Pe de altă parte, eşantionul de pacienţi care au au fost selectați pentru acest studiu a fost însă mult prea mic pentru ca acesta să poată fi considerat semnificativ.

Francezii susțin altceva

În contrapartidă, o cercetare similară efectuată de francezi, pe acelaşi număr de pacienţi, a arătat că hidroxiclorochina, un derivat al clorochinei (moleculele celor două substanţe sunt asemănătoare), a fost deosebit de eficientă în lupta contra COVID-19, mai ales atunci când a fost administrată alături de antibioticul Azitromicină.

Clorochina este un medicament antimalaric ieftin, utilizat de mai multe decenii şi comercializat în Franţa în special sub denumirea de Nivaquine.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a îndemnat la prudenţă în ceea ce priveşte folosirea clorochinei în tratarea COVID-19, din cauza numărului mic de pacienţi care au recurs la acest tratament.

Președintele SUA, Donald Trump, a anunţat săptămâna trecută că administraţia sa colaborează cu mai multe companii farmaceutice, în vederea facilității accesului la acest medicament.

Luni, 23 martie 2020, liderul de la Casa Albă a precizat că tratamentul în cauză ar putea fi „un dar venit din cer”, capabil „să schimbe datele problemei”.

În acest context, Donald Trump a relatat cazul unui bărbat din Florida care a declarat că acest medicament antimalaric i-a „salvat viaţa”. Însă, câteva zile mai târziu, presa americană anunţa moartea unui bărbat de 60 de ani din Arizona care ingerase fosfat de clorochină. Soţia lui, care a fost internată la terapie intensivă, a explicat că ea şi soţul ei au ingerat o doză prea mare din acest produs, folosit la curăţarea acvariilor.

Cercetătorii fac apel la comunitatea internaţională să aibă mai multă răbdare, în aşteptarea momentului în care un eşantion mai mare şi mai reprezentativ de pacienţi să poată fi testaţi, pe perioade mai îndelungate.

Sursă foto: Pixabay/Dimitri Houtterman/caracter ilustrativ

Ce mesaje compromițătoare a descoperit Alin Oprea. Cine este personajul celebru cu care soția i-a...
FOTO. Anamaria Ferentz, apariţie hot! Are peste 40 de ani, dar arată ca la 20...
ADIO, Crăciun și Revelion! DECIZIA a fost luată, documentul a fost semnat! TOȚI românii vor...
Bucătar celebru în România, ajuns la spital într-un accident casnic cu mâna distrusă. Ce s-a...
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Unul dintre cei mai cunoscuți interlopi ai României a ieșit din închisoare și se face...
CORONAVIRUS 24 septembrie. Situaţia pe judeţe. Bucureşti pe primul loc în topul infectărilor. Alte trei...
Virusologul șef al Germaniei anunță când se va sfârși pandemia
Ce mesaje compromițătoare a descoperit Alin Oprea. Cine este personajul celebru cu care soția i-a...
Mulți bărbați din România trăiesc în condiții RUȘINOASE, fără să-și dea seama. ȘOCUL este și...
CREATURA din ocean care îl ÎNGROZEȘTE chiar și pe marele rechin alb. Descoperire ȘOCANTĂ în...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
Imagine virală: Cererea trimisă de un elev învățătoarei sale. Ce i-a solicitat copilul
Este DOLIU uriaş în lumea muzicii: Celebra cântăreaţă a murit
Hemoroizi sau cancer? Care sunt simptomele îngrijorătoare
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide