EFECTELE #CORONACRIZEI. Florin Cîțu: Firmele românești trebuie să-și mențină capacitatea de producție

EFECTELE #CORONACRIZEI. Florin Cîțu: Firmele românești trebuie să-și mențină capacitatea de producție
Florin Cîțu, premierul României / Sursă Foto: GOV.RO
Publicat: 19/03/2020, 07:51
Actualizat: 07/04/2021, 03:14

Dacă firmele românești reușesc să-și mențină capacitatea de producție în această perioadă, România își va reveni foarte rapid, a declarat miercuri, 18 martie 2020, Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, care a adăugat statul are datoria să-şi achite facturile, să ramburseze TVA, să plătească pensii, salarii, ajutoare sociale la timp şi să ofere acces la linii de creditare pentru capital de lucru ieftin pentru companii în această perioadă, astfel încât acestea să rămână în viaţă.

Potrivit precizărilor oficialului guvernamental, cea mai bună măsură pe care țara noastră trebuie s-o adopte pentru ieşirea din criza economică declanşată de pandemia de COVID-19 este să ne asigurăm că există lichiditate în sistem şi că sistemele de plăţi funcţionează perfect.

„Cea mai bună măsură este să ne asigurăm că există lichiditate în sistem şi că sistemele de plăţi funcţionează perfect. Statul să-şi plătească la timp facturile. Vom avea în continuare proiecte de investiţii, nu vrem să renunţăm la ele. Statul să-şi plătească facturile, să ramburseze TVA, să plătească pensii, salarii, ajutoare sociale la timp şi să oferim acces la linii de creditare pentru capital de lucru pentru companii, ieftin, pentru această perioadă, ca să rămână în viaţă. Dacă reuşim să menţinem capacitatea de producţie în viaţă în această perioadă, după aceea ne vom reveni foarte rapid. Dacă nu vom reuşi acest lucru, apoi va dura mai mult. Eu cred că vom reuşi”, a transmis ministrul la B1 TV, citat de agenția națională de presă Agerpres.

Răspunzând la o întrebare, Florin Cîțu a precizat că nu va aplica lecțiile crizei economice din 2008, dacă țara noastră se va confrunta cu o situație precum cea de acum 12 ani.

El nu s-a ferit să afirme că unele firme românești s-ar putea să nu reziste efectelor nefaste generate de o criză economică actuală.

„Eu vă spun că de asta este important să menţinem toate capacitatea de producţie. Bineînţeles că s-ar putea ca unele companii să nu reziste, dar trebuie să menţinem cât mai multe din aceste companii să rămână în viaţă, pentru ca după aceea să avem capacitatea să ne revenim. Problema în 2008 a fost că multe din reacţiile guvernului au venit prea târziu, s-a injectat prea târziu lichiditate şi multe companii nu au putut să fie salvate. Noi deja asta am făcut. De când am văzut primele semne, am rambursat TVA-ul mai devreme, rambursăm TVA şi în martie şi în aprilie mai devreme – e vorba de 10 miliarde de lei aproape – deci trebuie să ţinem sistemul lichid, să fie bani în sistem, să circule banii”, a adăugat oficialul guvernamental.

În plus, Cîţu s-a referit şi la deciziile Ford şi Dacia de a-şi trimite salariaţii în şomaj tehnic, pe fondul crizei provocate de coronavirus, spunând că acestea nu au impact economic, deoarece companiile îşi susţin angajaţii din propriile costuri.

„Aceste companii îşi susţin angajaţii din propriile costuri. Suntem în contact permanent cu aceste companii, vedem ce putem să facem. Cred că cel mai important este să asigurăm pentru aceste companii materia primă şi să livrăm culoare ca să poată fi importate piese, materie primă, ca să poată să funcţioneze companiile, că aici este problema. Trebuie să ne asigurăm că există materia primă şi aceste companii să funcţioneze chiar pe stocuri, că pot să facă asta pe stocuri, şi vedem mai târziu”, a conchis acesta.

Având în vedere măsurile stabilite în sarcina autorităților administrației publice centrale prin Decretul nr. 195/16.03.2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, emis în contextul evoluției situației epidemiologice internaționale determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, se impune realizarea posibilității unei rectificări bugetare pentru alocarea sumelor necesare combaterii efectelor negative ale acestui virus și adoptarea unor măsuri de flexibilizare a execuției bugetare care să vină în sprijinul ordonatorilor principali de credite care se confruntă cu o serie de cheltuieli neprevăzute a căror finanțare comportă urgență, relevă OUG privind măsurile fiscal-bugetare extraordinare, adoptată în criza coronavirusului, miercuri, 18 martie 2020.

Ordonanțele de urgență pregătite de Guvernul Ludovic Orban injectează 2% din PIB în economie pentru a susține mediul de afaceri și angajații vulnerabili în fața unei crize fără precedent.

Sursă FOTO: gov.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția