EVOLUȚIE. Prețul aurului a crescut la un nou maxim istoric în România

Redactor:
Gandul
EVOLUȚIE. Prețul aurului a crescut la un nou maxim istoric în România
EVOLUȚIE. Prețul aurului a crescut la un nou maxim istoric în România / Sursă Foto: Arhivă

Piața aurului se numără printre cele mai dinamice din acest an. Metalul prețios a reușit să se aprecieze cu aproximativ 15% de la începutul anului, arată o analiză a companiei de brokeraj XTB România, care marchează cotația aurului de marți, care a atins 25maximul istoric de 253,77 lei/gram, relatează Mediafax.

Nivelul ridicat de incertitudine, context favorabil pentru creșterea prețului la un nou maxim istoric:

Nivelul ridicat de incertitudine a reprezentat un context favorabil pentru aur, care reprezintă o alternativă pentru investitori în momente pesimiste. Totuși, modificările frecvente de atitudine ale investitorilor s-au putut observa și la nivelul evoluției prețului metalului, care a fost una agitată și în reprize, se arată într-o analiză realizată de XTB România, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume și companie de investiții listată pe Bursa de la Varșovia.

Această tendință a fost remarcată și în timpul sesiunii de luni când prețul aurului a atins în prima parte a zilei cele mai ridicate niveluri din octombrie 2012 (1766 de dolari), dar, ulterior, a pierdut în totalitate avansul și a întrerupt o serie de 5 zile consecutive de creștere. Inițial, aurul a beneficiat de creșterea cererii de aur ca urmare a poziției Președintelui Federal Reserve (Fed – banca centrală a SUA), Jerome Powell. Acesta a anunțat că redresarea economică s-ar putea extinde pe parcursul întregului an, iar rata șomajului și contracția economică din al doilea trimestru ar putea atinge cele mai ridicate valori de la Marea Depresiune din anii 30. În acest context, oficialul american a declarat că instituția centrală are numeroase instrumente disponibile pentru susținerea economiei.

„Acest scenariu a readus în atenția investitorilor o perspectivă în care următoarea perioadă va fi marcată de o revenire economică lentă, iar stimulentele monetare masive vor determina devalorizarea monedelor și vor duce la perioade inflaționiste. În plus, șeful Fed a susținut că ritmul de revenire a economiei va depinde de descoperirea unui vaccin”, explică Radu Puiu, Research Analyst în cadrul XTB România.

Temerile investitorilor au dispărut în a doua parte a sesiunii, când au apărut informații legate de un posibil vaccin. Astfel, Moderna a anunțat că vaccinul său experimental a înregistrat rezultate promițătoare în prima fază a testelor clinice. Acest deznodământ a trezit speranțele investitorilor cu privire la faptul că un tratament reprezintă un ”remediu” pentru problemele economice viitoare, eliminând necesitatea unei perioade lungi de stimulente masive din partea băncilor centrale. În plus, accentuarea apetitului pentru risc a dus la o reducere a cererii pentru titluri de stat americane și, implicit, la o apreciere a randamentelor. Această evoluție a afectat prețul aurului, oferind o alternativă de activ de refugiu cu un randament superior.

În acest context, gramul de aur a marcat o valoare record în România, beneficiind de scenariul favorabil. Aurul este cotat în raport cu dolarul american, iar deprecierea leului în raport cu USD-ul și creșterea prețului aurului la nivel internațional au dus la atingerea unei cotații de 253,7705 lei/gram, maximul anterior fiind înregistrat în luna aprilie (249,9219 lei/gram).

„În pofida corecției suferite ieri, perspectivele metalului prețios rămân optimiste. Ritmul de revenire a economiei este încă incert, existând opinii împărțite cu privire la cât de rapid se vor întoarce statele la situații similare celor dinaintea pandemiei. Șeful Fondului Monetar Internațional a susținut că va fi necesară o perioadă semnificativă de timp (mai lungă decât se estima inițial) pentru ca economia globală să se recupereze pe deplin după șocul cauzat de pandemie. În plus, accentuarea tensiunilor comerciale dintre China și SUA reprezintă un argument pozitiv pentru aur, acesta fiind principalul motor ce a stat la baza aprecierii metalului prețios de anul trecut. Injecțiile de lichiditate în valoare de mii de miliarde de dolari realizate prin intermediul politicilor monetare neconvenționale de către băncile centrale alături de stimulente fiscale duc la creșterea masei monetare. Astfel, este posibil ca aurul să beneficieze în continuare de o popularitate crescută, fiind ”singura monedă” ce nu poate fi tipărită de către instituțiile centrale, motiv pentru care reprezintă un instrument stabil în perioade de criză”, adaugă analistul Radu Puiu.

BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Mia Khalifa și-a găsit job. Cum s-a pozat de data aceasta actrița XXX și ce...
Armata a ieșit în stradă. Numărul infectaților a crescut alarmant
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
ASTA a fost cea mai mare slăbiciune a lui Ceaușescu! Se întâmpla într-o cameră capitonată...
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
O bătrânică a găsit în propria curte un dop de sticlă. Când a aflat ce...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Ce e pe cale să se întâmple cu pensiile românilor. Decizie importantă, azi, în Parlament
ANM îi avertizează pe români! Va fi prăpăd în următoarele zile
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Compania care schimbă toată piaţa auto. Cum arată maşina creată de ei, care sperie toţi...
Inchide