TENSIUNI. China avertizeză Marea Britanie și Australia să nu le ofere ajutor locuitorilor din Hong Kong

Redactor:
Radu Cristian
TENSIUNI. China avertizeză Marea Britanie și Australia să nu le ofere ajutor locuitorilor din Hong Kong
GEOPOLITICĂ. China are ambiţia de a deveni "singura superputere a lumii", avertizează directorul FBI / Sursă foto: Shutterstock

Administraţia Chinei a avertizat, joi, Marea Britanie şi Australia să evite acţiunile de a le oferi ajutor locuitorilor din Hong Kong, pe fondul amplificării tensiunilor cu alianţa pentru schimburi de informaţii clasificate Cinci Ochi (Five Eyes).

Ministerul chinez de Externe a somat Marea Britanie şi Australia să „remedieze erorile”

Ministerul chinez de Externe a somat Marea Britanie şi Australia să „remedieze erorile”, după ce aceste ţări au semnalat că le-ar putea oferi facilităţi pentru migraţie locuitorilor din Hong Kong. De asemenea, Beijingul a cerut Statelor Unite şi Noii Zeelande să evite criticile referitoare la noua lege privind siguranţa naţională impusă Hong Kong-ului, considerată o acţiune de consolidare a controlului politic al Beijingului.

„Dacă ar fi să comparăm securitatea Hong Kong-ului cu relaţiile noastre cu alte ţări, este clar imediat ce este mai important”, a afirmat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, citat de cotidianul South China Morning Post.

China a avertizat Guvernul Boris Johnson

Beijingul a avertizat Guvernul Boris Johnson că iniţiativa de a le acorda cetăţenie locuitorilor din Hong Kong ar fi o încălcare a Declaraţiei comune chinezo-britanică din 1984, cerând Australiei „să nu continue actualul drum greşit”.

Premierul Australiei, Scott Morrison, a declarat joi că situaţia din Hong Kong este „foarte îngrijorătoare”, subliniind că Guvernul de la Canberra analizează „foarte activ” propuneri de ajutare a locuitorilor provinciei chineze.

La începutul lunii iunie, Marea Britanie a iniţiat consultări cu partenerii din cadrul alianţei Cinci Ochi (Five Eyes) – respectiv cu SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă – pe tema „posibilităţii asumării în comun a sarcinilor” în cazul unui exod masiv din Hong Kong, o fostă colonie britanică.

Tensiunile dintre China şi alianţa Cinci Ochi (Five Eyes) s-au amplificat în ultimele luni, pe teme ideologice, comerciale şi tehnologice. Beijingul a acuzat ţările din grupul Cinci Ochi că încearcă să izoleze China pe plan internaţional prin acuzaţiile referitoare la izbucnirea pandemiei şi prin arestarea unui manager al companiei Huawei în Canada la cererea SUA.

Marea Britanie a îndemnat China să reanalizeze noua lege privind securitatea naţională în provincia autonomă Hong Kong, cerând Beijingului să menţină drepturile civice în fosta colonie britanică.

Parlamentul Chinei a aprobat marţi noua legislaţie privind siguranţa naţională, care interzice acţiunile subversive, de secesiune, terorism şi ingerinţele străine. Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a promulgat imediat legea, potrivit agenţiei Xinhua. Premierul provinciei autonome Hong Kong, Carrie Lam, a îndemnat comunitatea internaţională „să respecte dreptul de garantare a siguranţei naţionale”.

Statele Unite şi Marea Britanie au criticat dur planul noii legi privind siguranţa naţională din Hong Kong, considerând iniţiativa o încercare a Beijingului de consolidare a controlului politic asupra provinciei autonome chineze.

Guvernul Marii Britanii a anunţat extinderea drepturilor de migraţie pentru locuitorii provinciei autonome chineze Hong Kong. „Am examinat cu atenţie conţinutul legii privind siguranţa naţională de la publicarea acesteia, ieri. Este vorba de o încălcare flagrantă a autonomiei Hong Kong-ului şi de o ameninţare directă pentru drepturile cetăţenilor”, a declarat miercuri ministrul britanic de Exerne, Dominic Raab. „Este vorba şi de o încălcare flagrantă şi gravă” a Declaraţiei comune semnate în 1984 de Marea Britanie şi China, care a deschis calea retrocedării provinciei în 1997, a subliniat Raab.

×

Urmăriți Gândul LIVE Surpriză de proporții, după ce au apărut imagini cu un bărbat care-și agresează soția cu copilul în brațe. Și nu oriunde, ci în stradă, în fața unei instituții publice. Agresorul era preot! https://bit.ly/3a7qsRZ Dumitru Coarnă, președintele SNPPC și Varujan Vosganian, purtător de cuvânt ALDE, invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Joi, 6 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide