ANUNȚ. Boris Johnson: Marea Britanie își va respecta promisiunea și va acorda cetățenie britanică unor locuitori din Hong Kong

Redactor:
Andrei Vacaru
ANUNȚ. Boris Johnson: Marea Britanie își va respecta promisiunea și va acorda cetățenie britanică unor locuitori din Hong Kong
ANUNȚ. Boris Johnson: Marea Britanie își va respecta promisiunea și va acorda cetățenie britanică unor locuitori din Hong Kong. Sursa foto: Shutterstock

Autoritățile britanice au anunțat miercuri că mențin propunerea de a oferi o cale legală pentru ca unii dintre locuitorii din Hong Kong să aibă posibilitatea să obțină cetățeania Marii Britanii, în contextul situației din regiunea autonomă, provocată de noua lege a securității.

De asemenea, Londra condamnă decizia Beijingului de a impune această lege în Hong Kong, informează CNN.

Eligibili pentru obținerea cetățeniei ar urma să fie acei locuitori din Hong Kong care au statut de resortisanți britanici.

Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a declarat, în cadrul unui interviu, că după ce a analizat „cu atenție” noua lege din Hong Kong, a ajuns la concluzia că aceasta reprezintă „o încălcare clară a autonomiei Hong Kong și o amenințare directă la adresa libertăților cetățenilor, dar și a tratatului dintre Marea Britanie și China”.

 

 

Boris Johnson: Această lege este o încălcare gravă a Acordului dintre China și Marea Britanie

Premierul Boris Johnson a spus miercuri că Guvernul său își va respecta promisiunea de a le acorda cetățenie britanică unora dintre rezidenții din Hong Kong.

„Impunerea acestei legi a securității constituie o gravă încălcare a Declarației Comune Sino-Britanice. Încalcă autonomia Hong Kong și este în opoziție directă cu Constituția din Hong Kong. Legea amenință și drepturile și libertățile protejate de Declarația Comună. Am spus clar că dacă China continuă pe acest drum vom găsi metode pentru ca cei care au statut de resortisanți britanici să poată să aplice pentru cetățenia britanică și exact asta vom face acum”, a spus Boris Johnson în Parlamentul de la Londra.

Ministerul britanic de Externe a anunțat că această decizie le va permite locuitorilor din Hong Kong care sunt eligibili să se mute în Marea Britanie fără să fie nevoiți să respecte actuala limită de șase luni, iar aceștia ar urma ca, pentru început, să poată să locuiască și să muncească în Regat vreme de 5 ani.

„După acești cinci ani, vor avea dreptul să aplice pentru rezidență permanentă și, după 12 luni de rezidență, vor putea aplica pentru cetățenie”, se arată în comunicatul Ministerului britanic de Externe.

Instituția a mai adăugat că noile prevederi vor intra în vigoare în următoarele luni.

Noua lege a siguranței a intrat în vigoare în Hong Kong miercuri, zi care, de asemenea, marchează aniversarea transferului de putere asupra teritoriului de la Marea Britanie la China. Legea sporește puterile autorităților de a ancheta, trimite în judecată și codamna disidenții.

Inchide