AVERTISMENT. China anunță că va lua măsuri dacă Marea Britanie le va acorda cetățenie locuitorilor din Hong Kong

Redactor:
Andrei Vacaru
AVERTISMENT. China anunță că va lua măsuri dacă Marea Britanie le va acorda cetățenie locuitorilor din Hong Kong
GEOPOLITICĂ. China are ambiţia de a deveni "singura superputere a lumii", avertizează directorul FBI / Sursă foto: Shutterstock

China s-a declarat revoltată de promisiunea Marii Britanii de a le facilita obținerea cetățeniei britanice unora dintre locuitorii din Hong Kong și amenință că va bloca orice astfel de acțiune.

Ambasada Chinei la Londra acuză Guvernul britanic că nu respectă acordurile dintre cele două țări și avertizează că Beijingul își rezervă „dreptul de a lua măsuri similare” dacă autoritățile britanice își continuă planul, informează Euronews.

Reacția vine după ce miercuri, în Camera Comunelor, ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a reiterat propunerea Marii Britanii de a le permite resortisanților britanici din Hong Kong să trăiască în Marea Britanie și să poată ca, după șase ani, să obțină cetățenia britanică.

În cazul în care această propunere va fi adoptată, aproximativ trei milioane de locuitori din Hong Kong ar putea avea dreptul să locuiască în Regat.

Anunțul lui Raab a venit în contextul în care sute de persoane au fost arestate în Hong Kong în timpul protestelor față de noua lege a securității adoptată de Beijing.

Prin intermediul unui comunicat al Ambasadei Chinei la Londra, publicat joi, ambasadorul Liu Xiaoming se arată nemulțumit de criticile aduse de Marea Britanie noii legi a securității din Hong Kong. El susține că aceste critici reprezintă „o ingerință grosolană în afacerile interne ale Chinei” și a adăugat că securitatea din Hong Kong este strict responsabilitatea Chinei.

„Marea Britanie nu are niciun fel de suveranitate, jurisdicție sau drept de a superviza situația din Hong Kong”, spune ambasadorul.

China amenință că va lua măsuri

Într-un comunicat separat, care citează un purtător de cuvânt al Ambasadei, partea chineză susține că, în virtutea unui memorandum comun, „partea britanică declară că nu le va oferi drept de rezidență cetățenilor chinezi din Hong Kong care sunt resortisanți britanici„.

„Dacă partea britanică face modificări unilaterale în acest sens, își va încălca propria poziție, dar și legislația interațională și normele de bază care guvernează relațiile internaționale. Ne opunem ferm acestui lucru și ne rezervăm dreptul de a lua măsuri în consecință”, se arată în comunicat.

Noua lege privind securitatea este puternic contestată în Hong Kong și a fost criticată și de Marea Britanie, Uniunea Europeană, Statele Unite și organizațiile pentru drepturile omului.

Noua lege a siguranței a intrat în vigoare în Hong Kong miercuri, zi care, de asemenea, marchează aniversarea transferului de putere asupra teritoriului de la Marea Britanie la China. Legea sporește puterile autorităților de a ancheta, trimite în judecată și codamna disidenții.

Inchide