57 de persoane, urmărite penal în dosarul evaziunii de 20 de milioane de euro

57 de persoane, urmărite penal în dosarul evaziunii de 20 de milioane de euro
Publicat: 28/01/2014, 21:22

Un număr de 57 de persoane, vizate de perchezițiile făcute marți în București și șase județe, sunt urmărite penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani prin 17 firme „fantomă”, care emiteau facturi pentru operațiuni fictive, prejudiciul fiind estimat la 20 de milioane de euro.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul București (PTB), în perioada decembrie 2009 – ianuarie 2014, doi dintre inculpați „au conceput și folosit un mecanism infracțional”, prin înființarea și controlul exercitat asupra unui număr de 17 societăți comerciale cu comportament de tip fantomă.

„Aceștia au emis numeroase facturi fiscale către 52 de societăți comerciale, atestând operațiuni nereale, facturi pe care acestea din urmă le-au înregistrat în contabilitate, în scopul diminuării bazei impozabile și prejudicierii bugetului consolidat al statului. Pentru a se crea aparența că operațiunile comerciale atestate în facturi sunt veridice, cei doi inculpați, de conivență cu reprezentanții societăților în favoarea cărora au fost emise facturile (aceștia având de asemenea calitate de învinuit în cauză), au stabilit ca valoarea bunurilor fictiv livrate/serviciilor fictiv prestate să fie plătită prin transfer bancar, din contul societății achizitoare către conturile unora dintre cele 17 societăți cu comportament de tip fantomă, urmând ca, subsecvent, banii să fie retrași în numerar și să se întoarcă la dispunătorii plăților. Pentru serviciile oferite, din banii pe care îi încasau în modul descris mai sus, aceștia își opreau un comision de circa 6-8%”, susțin anchetatorii.

Cei doi, arată PTB, au fost ajutați de mai multe persoane, și ele învinuite în dosar, care se ocupau de relația cu băncile (efectuând operațiuni de retrageri de numerar fie de la ATM-uri, fie de la casierii), de tranzitul banilor de la băncile unde societățile fantomă aveau deschise conturi către cei doi învinuiți și apoi, mai departe, către dispunătorii plăților, dar și de racolarea unor persoane dispuse ca, în schimbul unor sume mici de bani, să accepte să figureze ca asociați sau administratori în cadrul societăților „fantomă”.

Cele 52 de firme menționate au transferat în conturile societăților controlate de cei doi învinuiți – societăți care nu funcționează la sediile declarate și nu desfășoară activități comerciale – suma totală de 87.066.978 lei – drept contravaloare a unor servicii sau bunuri care în realitate nu s-au prestat ori livrat niciodată.

„Scopul acestor transferuri a fost în primul rând sustragerea de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat (prin majorarea artificială a cheltuielilor) dar și transformarea întregii sume în venituri personale ale reprezentanților societăților comerciale – printr-un sistem de disimulare a activităților ilicite și crearea unei aparențe de totală legalitate”, susțin procurorii.

În acest dosar, procurorii și polițiștii au făcut, marți dimineață, 121 de percheziții în București și județele Brașov, Ilfov, Prahova, Vâlcea, Dâmbovița și Giurgiu, la locuințele suspecților și la sediile unor societăți comerciale.

„Până în momentul de față nu s-a stabilit dacă este vorba despre un grup organizat, perchezițiile sunt încă în desfășurare. Este vorba despre mai multe firme fantomă coordonate de persoanele vizate în cadrul perchezițiilor”, a declarat, pentru MEDIAFAX, procurorul Adrian Țîrlea.

El a precizat că firmele vizate în acest caz aveau ca obiect de activitate numeroase domenii, printre care IT, consultanță sau agenții de turism.

„Practic, se făceau transferuri de bani între firme reale și aceste firme «fantomă», în urma cărora respectivele persoane nu mai plăteau datoriile către bugetul de stat”, a mai spus Țîrlea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația