Absolvenții de la Medicină, noii doctori pentru străini? „Căutați să răspundeți ce e patria”

Publicat: 28/09/2019, 16:49

„Medicina este știință și artă și se practică cu etică și seriozitate. Sistemul de sănătate actual reflectă societatea românească de astăzi, din păcate. România, ca și alte țări, sau poate chiar ca lumea întreagă este o țară bolnavă, în care trăim o criză mondială, pe care lumea nu a mai cunoscut-o. De aceea vreau, să vă chem pe voi, generația tânără, să participați la vindecarea acestei țări, care este frumoasă, bogată și plină de resurse energetice”, a fost mesajul prof.univ.dr. Mircea Beuran, președintele Senatului Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Acesta a avut și un mesaj pentru cei care deschid acum ușile spitalelor în calitate de medici: să nu uite niciodată unde este acasă, chiar dacă aleg să plece.

„Căutați să răspundeți în mintea fiecăruia ce este patria, ce înseamnă să-ți iubești țara, iar cei care visează să-și părăsească țara trebuie să știe că niciodată nu vor fi adoptați la locul unde se duc și tot niciodată nu vor uita de unde le sunt rădăcinile. Păstrați în suflet imnul țării ca un imbold, „Desteaptă-te, române!”. Fiți vindecătorii noii Românii”, a precizat președintele Senatului Universității de Medicină.

Iar pentru un sistem performant e nevoie de schimbare.

„E o problemă foarte complexă care ar putea fi dezbătută luni în șir. Părerea mea e că noi trebuie să restructurăm profesia medicală, trebuie să o adaptăm necesităților moderne ale civilizației actuale, ale societății, ale societății românești și cred eu că medicul trebuie să-și recapete respectul de odinioară. Suntem în continuare în fața unei percepții publice care nu întotdeauna este cea mai adecvată”, a declarat decanul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, prof.univ.dr. Cătălin Cârstoiu.

În ceea ce privește latura financiară, acesta a susține că au fost făcuți pași importanți, însă că nu crede este totul. „Trebuie să promovăm o cultură a respectului reciproc, atât a medicului față de pacienți cât și a pacienților față de medici. Problema e bidirecțională, la fel cum și în sistemul educațional, cadrele didactice trebuie să-și respecte elevii, cum în egală măsură respectul elevilor față de cei care îi învață carte, trebuie să fie similar”, conchide prof.univ.dr. Cătălin Cârstoiu.

„Ne punem în voi mari speranțe, că părăsiți astăzi aula universitară pentru că sunteți viitorul nostru și al acestei țări, despre care știm cu toții că trece printr-o etapă destul de grea. Viitorul țării depinde foarte mult de dumneavoastră, de colegii dumneavoastră de generație și de alte profesii, dar și de generațiile ce vă vor urma”, a le-a spus absolveților și prorectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, prof. univ.dr. Viorel Jinga

Tânăra generație a răspuns provocării. Cei mai mulți absolvenți își doresc să rămână în țară, dar cred că e nevoie de schimbarea mentalităților și a sistemului.

„Vreau să mă specializez în obstetrică- ginecologie. Nu aș vrea să plec. Vreau să profesez în țară. Nu sunt tentată să plec pentru că nu mi se pare că în altă țară „umblă câinii cu covrigi în coadă”, cum se zice. Consider că sunt destul de multe lucruri de făcut și aici, încât să nu fim nevoiți să mai plecăm și noi”, spune Maria, absolventă a Facultății de Medicină.

Maria recunoaște însă că este nevoie de schimbări majore în sistem, pornind de la aparatură și până la specializarea medicilor. Și nu este singura care vorbește despre ce nu este în regulă.

„Partea teoretică e și ea dezvoltată, însă nu avem dotări neapărat, adică toată lumea ne-a recomandat să plecăm și afară ca să vedem diferența. Să ne întoarcem, dar să avem termen de comparație (…) Prima modificare pe care aș aduce-o? Aș asculta mai mult medicii din spitalele respective, le-aș da mai multă putere de decizie”- Mihaela, absolventă a UMF „Carol Davila” București.

„Aș vrea să rămân în țară, dar depinde, nu aș refuza să plec, dar aș prefera să nu o fac. Vreau să rămân aici pentru familie și pentru faptul că se pot face lucruri și aici, dacă se vrea. În primul rând aș moderniza spitalele, mi se pare că au nevoie multe din ele de modernizări mari și aș încerca un fel de educație amplă, un proiect foarte mare de educație al pacientului și al medicului, pentru că pacienții nu își știu nici drepturile, nici obligațiile și atunci intervin foarte multe probleme, cu timpii de așteptare la Camera de Gardă, cum modul în care se comportă cu medicul, cu faptul că deși au apărut acum generații de medici tineri care refuză bani, pacientul se simte jignit de faptul că medicul nu acceptă șpagă”, ne-a spus și Alexandra, absolventă a Facultății de Medicină

Sâmbătă a avut loc ceremonia de absolvire a Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, promoția 2019 cu 1.058 de absolvenți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”