Acuzat de plagiere și fost adjunct al lui Lazăr. Cine este Bogdan Licu, cel care preia funcția de procuror general interimar

Acuzat de plagiere și fost adjunct al lui Lazăr. Cine este Bogdan Licu, cel care preia funcția de procuror general interimar
Publicat: 24/04/2019, 08:40

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, pe 19 aprilie, ca Bogdan Licu să preia funcția de procuror general interimar pentru o perioadă de două luni, după ce Klaus Iohannis a semnat decretul de pensionare a lui Augustin Lazăr, mandatul acestuia din urmă încheindu-se pe 27 aprilie.

Procurorul Bogdan Licu are 50 de ani și este adjunct al procurorului general Augustin Lazăr din 16 mai 2016. Procurorii CSM au decis delegarea lui Bogdan Licu chiar dacă în funcția de prim-adjunct al procurorului general este Laura Oprean.

El a fost acuzat, în 2011, că și-ar fi plagiat teza de doctorat cu titlul „Corupția – risc major la adresa securității naționale”, obținută la Academia Serviciului Român de Informații, sub îndrumarea lui Gabriel Oprea. Ulterior, în urma scandalului, a solicitat Academiei de Informații Mihai Viteazul retragerea titlului de doctor. În luna iulie a anului trecut, Bogdan Licu preciza, pentru MEDIAFAX, că neagă orice acuzație de plagiat.

Nu este pentru prima dată când Bogdan Licu va conduce, interimar, Parchetul General. El a mai deținut această funcție după demisia fostului procuror general Tiberiu Nițu, iar în acea perioadă, a cerut redeschiderea anchetei în dosarul Revoluției, trimis recent în judecată.

Potrivit CV-ului său, din 2013 până în 2016, Licu a fost prim-adjunct al procurorului general. Din ianuarie 2013 până în mai 2013 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, de unde a fost detașat la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, ca reprezentant al Parchetului General. Între februarie 2012 și ianuarie 2013, Licu a fost detașat de la Parchetul Tribunalului București la Consiliul Superior al Magistraturii, unde a fost consilier al președintelui. De altfel, Licu a fost ales membru al CSM între 13 ianuarie 2010 și 17 februarie 2012 după ce, din ianuarie 2009 până în ianuarie 2010, a fost vicepreședinte al Consiliului.

La Parchetul Tribunalului București a fost, în 2006, în 2005 și 2003, șef al Secției de urmărire penală, activitate întreruptă cât a fost detașat și la Cancelaria primului ministru, în anul 2005, la Departamentul de luptă anti-fraudă. La Parchetul Tribunalului a fost mai întâi simplu procuror, promovat de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 3, unde avea ca atribuții coordonarea activității penale a Secției 11 de Poliție din Capitală.

Licu are un master în relații internaționale și integrare europeană la Școala Superioară de Studii Politice și Administrative, obținut în 2006 și mai multe specializări în antifraudă.

A absolvit Colegiul Superior de Siguranță Națională al Serviciului Român de Informații prin Academia Națională de Informații și a urmat, de asemenea, cursuri de specializare în domeniul combaterii contrafacerii în SUA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?