Administrator special Drumuri și Poduri Suceava: Riscăm să intrăm în faliment din cauza unui proces

Administrator special Drumuri și Poduri Suceava: Riscăm să intrăm în faliment din cauza unui proces
Publicat: 30/06/2015, 17:47
Actualizat: 01/07/2015, 08:59

Eugen Girigan, administratorul special al societății Drumuri și Poduri SA Suceava, aflată în insolvență, a declarat, marți, în ședința Consiliului Județean, că inițial firma a câștigat la Curtea de Apel Suceava procesul prin care contestă datorii de 1,9 milioane de lei la bugetul de stat, însă ulterior Înalta Curte de Casație și Justiție a decis rejudecarea procesului, pentru că „un judecător nu a înțeles diferența între confirmare și acceptare”.

El a explicat că la o factură care a fost confirmată la plată s-a calculat TVA care trebuie achitat, însă factura respectivă nu a fost acceptată.

„Generator de TVA e doar dacă sunt acceptate facturile de beneficiar”, a precizat Girigan.

El a mai spus că firma va câștiga procesul, însă va mai dura, timp în care societatea ar putea intra în faliment.

„Cea mai mare tragedie a societății e că nu putem participa la licitații pentru că avem datorii la bugetul de stat. După ce câștigăm procesul vom putea participa la licitații, dar societatea ar putea intra în faliment pentru că nu vom putea participa până atunci”, a spus Girigan.

Societatea Drumuri și Poduri SA Suceava, aflată în insolvență, care aparține CJ Suceava mai are 11 salariați din 137 și a acumulat datorii de 7,19 milioane de lei și creanțe de 2,4 milioane de lei.

Într-o informare făcută de administratorul special al societății, Eugen Girigan, privind evoluția firmei de la intrarea în insolvență în 2011 și până în prezent se menționează că firma mai are 11 salariați din cei 137.

Totodată, față de datoriile de 19,46 milioane de lei, din august 2012, societatea de drumuri și poduri mai are datorii de 7,19 milioane de lei, din care 1,4 milioane de lei reprezintă un credit care urmează să fie restituit la încheierea perioadei de insolvență, și o sumă de 1,9 milioane de lei, reprezentând datorii la bugetul de stat, este în litigiu.

Față de august 2012 când Drumuri și Poduri SA avea creanțe de 12,69 milioane de lei, acum creanțele sunt de 2,4 milioane de lei.

Totodată, pentru reducerea cheltuielilor au fost concediați 126 de salariați care au primit salarii compensatorii totale de 1,8 milioane de lei, și s-a început vinderea de active pentru reducerea costurilor cu conservarea și paza lor.

Administratorul special menționa că din cauză că societatea este în insolvență nu a putut participa la licitații și a lucrat în subantrepriză, dar pentru că antreprenorii solicitau o cotă mult prea mare s-a renunțat la această variantă și a continuat lucrările pe contractele avute din august 2012. Totodată, firma a participat doar la licitații pe bază de cerere de ofertă.

La începutul lunii aprilie 2015, societatea avea în executare contracte de lucrări cu Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Suceava în valoare de 3,3 milioane de lei.

Procurorii DNA au făcut în 7 mai descinderi la Consiliul Județean Suceava, Direcția Drumuri și Poduri Suceava, Primăria Fălticeni și SC Drumuri și Poduri Suceava, într-un dosar privind fapte de corupție care ar fi fost comise în perioada 2003-2015 în legătură cu atribuirea de contracte de către Consiliul Județean Suceava către SC Drumuri și Poduri, societate deținută de CJ și aflată în insolvență.

SC Drumuri și Poduri SA a fost înființată în 2005, din Regia Autonomă Drumuri și Poduri, având profit de 6 milioane în anii 2006, 2007 și 2008, dar în 2009 și 2010 a avut pierderi de câte patru milioane de lei, iar în 2011 pierderile au fost de 5,7 milioane de lei.

În aprilie 2011, firma a intrat în procedură de insolvență voluntară, iar prin instanță s-a stabilit un plan de reorganizare și ca datoriile să fie plătite timp de trei ani. AGA și CA ale SC Drumuri și Poduri SA au pus în aplicare mai multe planuri de restructurare.

Declanșarea procedurii de insolvență și reorganizare judiciară a fost cerută de Adunarea Generală a Acționarilor SC Drumuri și Poduri SA Suceava din cauza datoriilor acumulate, reprezentanții firmei susținând atunci că situația a fost generată în 2008, după ce societatea a pierdut exclusivitatea pe zece ani pentru întreținerea rețelei de drumuri județene și după ce în același an a făcut lucrări de reparații și întreținere pe 12 drumuri județene, în valoare de 8,2 milioane de lei, fără contract și care nu au fost asumate de Direcția Județeană de Drumuri și Poduri.

Totodată, reprezentanții societății susțineau că firma a intrat în zona de neprofitabilitate din 2009, când a înregistrat o pierdere de 3,917 milioane de lei, iar în 2010 a avut o pierdere de 4,1 milioane de lei.

Potrivit unui raport al Curții de Conturi privind finanțele publice pe anul 2009, la SC Drumuri și Poduri SA Suceava s-au constatat încălcări privind administrarea și gestionarea patrimoniului public și privat al statului. Astfel, s-au efectuat servicii de transport materiale cu autobasculante, transport muncitori cu autoutilitare, transport balast cu tractorul și închirierea de utilaje fără ca societatea să încheie contracte de prestări de servicii cu societățile comerciale furnizoare ale acestor servicii. Totodată, SC Drumuri și Poduri SA Suceava a înregistrat în costurile de producție în perioada 2007-2008 în mod nejustificat consumul de carburant folosit de utilajele închiriate, pentru care societatea a achitat contravaloarea prestațiilor efectuate și facturate la tarifele cuprinse în facturi.

Pe de altă parte, în iunie 2009, președintele de atunci al Consiliului Județean Suceava Gheorghe Flutur anunța că a dispus sesizarea DNA pentru o deturnare de fonduri de 8 milioane de lei, depistată în urma auditului făcut la societatea Drumuri și Poduri SA Suceava.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată și cine produce cea mai eficientă anvelopă? - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Mama Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel, în stare de șoc după ce...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?