Adrian Balaban Grăjdan a fost la DNA, în dosarul privind achiziționarea unui imobil pentru ISC

Adrian Balaban Grăjdan a fost la DNA, în dosarul privind achiziționarea unui imobil pentru ISC
Fostul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții Adrian Balaban Grăjdan a fost miercuri la DNA, dar a refuzat să dea declarații în dosarul în care este cercetat pentru abuz în serviciu în legătură cu modul în care a fost întocmită documentația în cazul achiziționării unui imobil pentru ISC.
Publicat: 19/09/2012, 15:15
Actualizat: 16/02/2019, 10:49

Fostul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții Adrian Balaban Grăjdan a fost miercuri la DNA, dar a refuzat să dea declarații în dosarul în care este cercetat pentru abuz în serviciu în legătură cu modul în care a fost întocmită documentația în cazul achiziționării unui imobil pentru ISC.

Adrian Balaban Grăjdan a fost citat să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru a da declarații cu privire la achizița sediului ISC.

Fostul șef al ISC a refuzat însă să dea declarații, optând pentru dreptul la tăcere, și a arătat, la ieșirea de la DNA, că în calitatea sa de director al secției juridice a ISC la nivelul anului 2007, nu a avut atribuții privind selecția imobilului și nu el a luat decizia finală de achiziție.

Grăjdan a mai spus că le-a depus, miercuri, procurorilor DNA un memoriu, însoțit de 25 de documente care atesta faptul că achiziția din 2007 a imobilului este corectă.

„Achiziția a fost verificată de ANRMAP în 2009 și a fost întocmit un raport. Această clădire are un proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor și un certificat de atestare fiscală ce arată suma cu care este înscrisă în evidențele fiscale ale Sectorului 3”, a declarat Grăjdan.

Întrebat care este prejudiciul constatat de procurorii DNA în acest dosar, Grăjdan a spus că este vorba de suma totală a clădirii, respectiv de 12 milioane de euro. Raportul ANRMAP prin care se constata că s-a respectat întocmai legislația legală în vigoare la acel moment privind achiziția sediului ISC a fost semnat de Cristina Trăilă, fostul șef al autorității. Verificarea și monitorizare achiziției de către ANRMAP s-a făcut în 2009, la solicitarea procurorilor anticorupție.

Adrian Balaban Grăjdan este cercetat de procurorii DNA pentru abuz în serviciu în legătură cu modul în care a fost întocmită documentația pentru achiziționarea unui imobil pentru ISC, în 27 iulie procurorii aducându-i la cunoștință învinuirea.

Fostul șef al ISC declara atunci, la ieșirea de la DNA, că este cercetat într-un nou dosar, alături de alte 11 persoane.

Avocatul George Moloman preciza că anchetatorii DNA au deschis pe numele lui Balaban Grăjdan un nou dosar de cercetare, în care verifică modalitatea de achiziționare a unui imobil pentru ISC, din strada C. Robescu.

Fostul șef al ISC este cercetat pentru favorizarea infractorului într-un alt dosar, deschis după ce în 22 mai a trimis la Completul de cinci judecători al instanței supreme care judeca recursul în dosarul „Trofeul calității” un document semnat de el prin care arăta că Inspectoratul nu se constituie parte civilă în această cauză, pe motiv că nu a fost înregistrat vreun prejudiciu.

În acest sens, în adresa ISC era indicat un raport de expertiză contabilă care a concluzionat că, în urma organizării evenimentului denumit „Trofeul Calității în Construcții”, în bugetul instituției nu a fost înregistrat vreun prejudiciu.

În 23 mai, procurorii DNA au făcut percheziții la Inspectoratul de Stat în Construcții, de unde au ridicat mai multe documente.

Procurorii DNA l-au audiat în 24 mai pe Constantin Adrian Balaban-Grăjdan și i-au adus la cunoștință că este acuzat de favorizarea infractorului, fiind cercetat în libertate.

„Împrejurările în care a fost emisă adresa respectivă către Înalta Curte de Casație și Justiție (în cea de a doua zi de la numirea în funcție a inspectorului general, în condițiile în care acesta nu preluase oficial atribuțiile specifice funcției, termenul scurt în care a fost redactată și trimisă la instanță, lipsa avizelor direcțiilor de specialitate, lipsa unei opinii juridice din partea consilierului juridic căruia îi fusese repartizată cauza, lipsa unei fundamentări a cererii raportat la sentința prin care inculpații au fost obligați la despăgubiri către ISC) conturează ipoteza că învinuitul Constantin-Adrian Balaban Grăjdan a emis adresa în scopul obținerii unei hotărâri judecătorești favorabile inculpaților și pentru a îngreuna cercetarea judecătorească”, au notat procurorii DNA în rezoluția de începere a urmăririi penale.

În 24 mai, Adrian Balaban-Grăjdan a fost demis de premierul Victor Ponta de la conducerea ISC. Decizia a fost luată de premier după ce Grăjdan, numit la ISC la 18 mai, a decis retragerea instituției din procesul „Trofeul Calității” fără să îl informeze pe primul ministru.

În 28 mai, Inspectoratul de Stat în Construcții a cerut, printr-un document trimis instanței supreme, anularea adresei semnate de fostul șef al instituției Adrian Balaban Grăjdan și reintroducerea ISC ca parte civilă în dosarul „Trofeul calității”. ISC a invocat nerespectarea procedurilor interne în cazul adresei transmise Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) la 22 mai.

În acest dosar, Inspectoratul de Stat în Construcții se constituise parte civilă încă din faza de urmărire penală. Astfel, în 30 ianuarie, ICCJ a dispus ca instituția să primească despăgubiri civile de aproape 6,5 milioane lei, iar cu o săptămână înainte de adresa trimisă de Grăjdan, își majorase pretențiile la 7,5 milioane lei, potrivit DNA.

În dosarul „Trofeul calității”, prin decizia din 30 ianuarie, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a obligat pe Adrian Năstase, Paula Irina Jianu, Diana Gasparovici, Mariana Ioana Popovici și Bogdan Popovici, în solidar cu SC Eurografica SRL, la despăgubiri civile către ISC în valoare de 3.337.452,5 lei.

În 20 iunie, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”. În același dosar au primit pedepse cu executare Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcții, Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL și soții Ioana și Bogdan Popovici.

Completul de cinci judecători a menținut celelalte decizii din 30 ianuarie ale instanței de fond care a judecat dosarul „Trofeul calității”, printre care și cea de despăgubire a ISC.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Marele actor Costel Constantin a trăit clipe de coșmar înainte să moară. Ultimul apel este...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Noi imagini șocante cu răpirea unor femei-soldat israeliene în timpul atacului Hamas din 7...
Gabi Bădălău a ”comis-o” grav cu Urus-ul de 300.000 €! Sechestrat de DIICOT, într-un dosar...
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
13 judeţe, sub avertizare de ploi torenţiale, grindină şi vijelii în următoarele ore. Vreme severă...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Urmărire cu final neașteptat! Un afacerist a intrat cu un Lamborghini într-un stâlp în timp...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Este legal să circuli pe banda de autobuz când ai mai mulți pasageri în mașină?
Reuters: Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Veste SOC pentru Elena Udrea. Judecătorii au luat decizia
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Diana Dumitrescu, diagnosticul crunt primt de la medici. Actrița se confruntă cu dureri groaznice: ”Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
Cea mai mare cameră foto din lume a ajuns la destinație. „Ultima piesă din puzzle”
×