• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Adrian Rădulescu: Albina, nu câinele, este cel mai bun prieten al omului

Adrian Rădulescu: Albina, nu câinele, este cel mai bun prieten al omului
Albina este cel mai bun prieten

Albina este cel mai bun prieten al omului, a declarat Adrian Rădulescu, consilier prezidențial, la o dezbatere organizată de Asociația Crescătorilor de Albine din România (ACA).

„Oamenii spun că anumite animale sunt prieteni devotați. Unul spune că ar fi câinele, un altul că ar fi calul sau că ar fi vaca. Eu spun că cel mai bun prieten al omului, care dă barometrul vieții pe pământ, este albina. Atunci când nu vor mai fi albine, nici viață nu va mai fi. Cred că ar trebui să avem grijă de albine ca de proprii noștri copii. Eu sunt horticultor de profesie și m-a preocupat întotdeauna protecția albinelor pentru că pomicultura, legumicultura, viticultura – domenii intensive ale agriculturii – sunt dușmani pentru micuțele zburătoare, deoarece se fac diferite tratamente”, a spus Rădulescu.

El a adăugat că a fost șocat de modul de impozitare impus apicultorilor: „România are posibilitatea dezvoltării acestui sector pentru că este bine poziționată geografic. S-a demonstrat că este unul din cele mai importante sectoare. Este și cel mai bine organizat și care aduce foarte mulți bani din exporturi. Am fost șocat însă de apariția acestor taxe și impozite care frânează dezvoltarea sectorului”.

Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite, din cele 100 de plante care furnizează 90% din hrana lumii, 70 sunt polenizate de albine. Coloniile de albine s-au împuținat cu circa 20% în Europa, cu 30% în SUA și cu până la 85% in Orientul Mijlociu, potrivit cercetătorului Peter Neumann, din cauza poluării și a bolilor. 

Inchide