Aida Popa: Justiția a fost în acest an mai vie ca oricând în interesul opiniei publice și mass-media

Aida Popa: Justiția a fost în acest an mai vie ca oricând în interesul opiniei publice și mass-media
Publicat: 02/07/2012, 10:29
Actualizat: 22/08/2013, 22:51

Vicepreședinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Aida Popa, a afirmat că Justiția, în general, a fost în acest an mai vie ca oricând în interesul opiniei publice și mass-media, mărturie stând comentariile privind prestațiile profesionale ale magistraților.

„De obicei, în toate activitățile sociale, ca aceasta, cineva este desemnat să țină un discurs. Acest cineva caută întotdeaua tema cea mai potrivită și o expune în fața celor prezenți. Eu n-am venit să țin un discurs. Analizați-vă fiecare propriile sentimente, cercetați unul câte unul motivele pentru care simțiți o preferință nedesmințită pentru ființa căreia i-ați mărturuit toate intimitățile voastre și atunci veți putea desluși rațiuna acestei festivități, dar, repet, n-am venit să țin un discurs. Vreau numai să vă numesc judecători de conștiință. Aceste cuvinte nu-mi aparțin, ele reprezintă un citat din textul «Academia datoriei» al unei dintre personalitățile marcante ale literaturii universale, Gabriel García Márquez, care așa își incepea ultima sa carte apărută și intitulată: «N-am venit să țin un discurs»”, a declarat, duminică seara, judecătoarea Aida Popa, în cadrul festivității privind Ziua Justiției, de la Cercul Militar Național.

Vicepreședinta instanței supreme a arătat că „dacă nu a venit să țină un discurs”, cu siguranță participanții se întreabă ce urmează să le adreseze. „Am să vă dau un răspuns simplu: Doar ceea ce ne unește astăzi aici. În pimul rând dorința de a comunica între noi, de a ne spune împlinirile, poate și neîmplinirile, fie ele instituționale, fie personale”, a continuat judecătoarea Popa.

„Fără a avea o ordine prestabilită”, Aida Popa a remarcat faptul că anul judeătoresc ce se încheie a fost marcat de câteva repere importante: intrarea în vigoare a Codului civil, care a avut o dublă semnificație: finalizarea unei epoci doctrinare și jurisprudențiale sculare și deschiderea uneia noi care va marca viitoarele generații de magistrați.

„Nou Cod de procedură civilă ce a fost adoptat de Parlament și urmează să intre în vigoare (la 1 septembrie-n.r.) constituie o a doua provocare semnificativă ce va reprezenta o nouă viziune asupra actului de justiție, dar și a celei manageriale, sistemul judicar confruntându-se cu dificultăți logistice și umane, cărora existența studiilor de impact nu reprezintă decât o mică parte, provocarea rămânând la Executiv care va trebui să aloce resursele financiare”, a susținut vicepreședinta ICCJ.

În continuare, Aida Popa a indicat Legea Micii reformei, ale cărei dispoziții au fost efectiv evaluate statistic și jurisprudențiale – de semnalat fiind faptul că și unele prevederi ale acestei legi care au modificat Codul de procedură penală au fost declarate neconstituționale în limitele arătate de deciziile instanței de contencios constituțional.

Potrivit sursei citate, Legea răspunderii magistraților a reprezentat o cotitură semnificativă în abordarea conceptului de răspundere materializat prin noi abateri, dar și viziunea asupra rolului Inspecției judiciare. „Aici aș dori să subliniez calitatea rapoartelor de inspecție nu pentru că instanța supremă a beneficiat pentru prima dată de un control de fond asupra activității manageriale și a cauzelor de corupție finalizat pozitiv, ci pentru că inspectorii cu adevărat își desfășoară activitatea sub semnul responsabilității atribuțiior ce le incumbă”, a afirmat Popa

„Nu aș vrea să uit să menționez o altă dimensiune a activității noastre și anume multidiciplinaritatea dialogului concretizat în numeroase conferințe regionale, întâlniri profesionale organizate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu implicarea nemijlocită a procurorului general al României, Consiliul Superior al Magistraturii, de asociațiile profesionale ale magistraților la care au participat procurori, judecători, experți, reprezentanți ai altor instituții. Succesul acestor întâlniri, cred eu că a fost pe lângă schimbul de cunoștințe practice relația interumană materializată în libertatea de a spune ce ce gândim, simțim, sinceritatea recunoașterii unde greșim, dar și cum putem îndrepta”, a continuat vicpreședinta ICCJ.

De asemenea, a spus Aida Popa, tot în acest an judecătoresc a avut loc o accelerare a soluționării cauzelor de mare corupție la nivelul secției penale a instanței supreme, a elaborării a două studii privind individualizarea judiciară a pedepselor, a unui set de recomandări cu caracter orientativ un ghid de circumstanțe judiciare ce reprezintă modalități alternative în cadrul mecanismului complex de unificare a jurisprudenței.

„Doresc să remarc că în cadrul procesului de unificare a practicii au contribuit semnificativ toate instanțele din sistemul judiciar care au creat jurisprudență și, la rândul lor, au pus în aplicare cauzele deduse judecății deciziile în interesul legii. Justiția în general a fost în acest an mai vie ca oricând în interesul opiniei publice și mass media. Cu siguranță că așa este pentru că stau mărturie emisiunile de televiziune de la numeroase canale, știrile de pe agențiile de presă, comentariile, editorialele unor jurnaliști care în tonuri graduale de la moderat la incisiv au analizat prestațiile profesionale ale magistraților cărora corpul profesional le-a răspuns prin comunicate, apărări ale reputației sau deloc”, a declarat Aida Popa.

„Nu în ultimul rând, cred că suntem aici pentru că ne unește prietenia, dragostea de adevăr, dorința de a discuta și de a iniția noi proiecte. Mă grăbesc să închei pentru a nu da mărturisirilor mele tenta unui discurs reafirmând în credința mea că magistrații români pe lângă faptul că își îndeplinesc atribuțiile conferite de lege sunt ceea ce spunea și scriitorul judecătorii de conștiință”, a încheiat judecătoarea Aida Popa, vicepreședinta instanței supreme.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Accident mortal în Suceava! Un tânăr de 26 de ani a fost spulberat de un...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
A devenit ILEGAL. Nu mai poți urmări la TV. S-a votat lege marți, 30 aprilie
Ovidiu Cuncea dezvăluie secretele echilibrului între cariera de actor și slujba de preot
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb