AJUTOR. Comisia Europeană sprijină înființarea centrelor naționale de verificare a informațiilor

AJUTOR. Comisia Europeană sprijină înființarea centrelor naționale de verificare a informațiilor
AJUTOR. Comisia Europeană sprijină înființarea centrelor naționale de verificare a informațiilor / Sursă FOTO: Pixabay - caracter ilustrativ
Publicat: 30/06/2020, 23:00
Actualizat: 06/04/2021, 20:08

Comisia Europeană a anunțat, marți, că sprijină înființarea centrelor naționale de verificare a informațiilor, ca parte a luptei împotriva dezinformării.

Comisia lansează ă o cerere de propuneri în valoare de 9 milioane de euro

Comisia lansează o cerere de propuneri în valoare de 9 milioane de euro pentru a-și consolida sprijinul acordat verificatorilor veridicității informațiilor și cercetătorilor, așa cum este prevăzut în recenta Comunicare comună pentru consolidarea acțiunilor împotriva dezinformării”, se arată într-un comunicat al CE.

Potrivit acestuia, vor fi înființate centre naționale de verificare a informațiilor, care vor analiza campaniile de dezinformare și impactul acestora asupra societății, vor promova educația în domeniul mass-mediei și vor monitoriza politicile platformelor online.

„Salut lansarea acestui apel pentru a înființa centre naționale de verificare a informațiilor pentru a sprijini și a extinde activitatea Observatorului european al mass-mediei digitale. Informațiile false și înșelătoare variază de la un stat membru la altul. De aceea, sunt necesare fonduri UE care să contribuie la combaterea informațiilor false nu numai la nivelul UE, ci și la nivel național”, a declarat Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă.

Termenul-limită pentru depunerea propunerilor este 5 noiembrie 2020.

Comisia Europeană a prezentat propunerea de buget pentru 2021

Comisia Europeană a propus miercuri un buget al UE de 166,7 miliarde euro pentru 2021, care va fi completat de granturi în valoare de 211 miliarde euro și de împrumuturi în valoare de aproximativ 133 de miliarde euro în cadrul Next Generation EU, instrumentul temporar de redresare.

În 2021, bugetul anual și instrumentul Next Generation EU vor mobiliza împreună investiții semnificative pentru a repara daunele economice și sociale imediate cauzate de pandemia de COVID-19, a lansa o redresare durabilă, a proteja locurile de muncă și a crea altele noi, arată un comunicat al Comisiei Europene, citat de agenția MEDIAFAX.

Odată adoptat, acesta va fi primul buget din noul cadru financiar multianual 2021-2027 și primul buget anual propus de Comisia condusă de președintele Ursula von der Leyen.

„În această perioadă extraordinară, propunerea Comisiei Europene mobilizează, la rândul său, un sprijin fără precedent. Bugetul anual pe 2021 va ajuta sute de mii de oameni, întreprinderi și regiuni să depășească criza și să iasă din criză mai puternici. Pentru ca acest lucru să se concretizeze, avem nevoie de un acord privind bugetul pe termen lung și instrumentul Next Generation EU – un acord care să transmită un semnal de încredere în întreaga Europă”, a declarat comisarul Johannes Hahn, responsabil cu bugetul UE.

Fondurile vor contribui la reconstrucția și modernizarea Uniunii, prin încurajarea tranziției verzi și a tranziției digitale, prin crearea de locuri de muncă și prin consolidarea rolului Europei la nivel mondial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase