Alin Simota și trei membri ai grupării de infracțiuni cu violență conduse de el au fost arestați

Alin Simota și trei membri ai grupării de infracțiuni cu violență conduse de el au fost arestați
Omul de afaceri Alin Simota, consilier local PNL la Petroșani, și trei membri ai grupării conduse de acesta și suspectate de infracțiuni cu violență, cămătărie, înșelăciune și șantaj, reținuți de procurorii DIICOT, au fost arestați, miercuri, de Curtea de Apel Alba Iulia.
Publicat: 12/06/2013, 22:30
Actualizat: 25/06/2013, 16:46

Omul de afaceri Alin Simota, consilier local PNL la Petroșani, și trei membri ai grupării conduse de acesta și suspectate de infracțiuni cu violență, cămătărie, înșelăciune și șantaj, reținuți de procurorii DIICOT, au fost arestați, miercuri, de Curtea de Apel Alba Iulia.

Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că procurorii DIICOT au înaintat instanței propuneri de arestare preventivă pentru omul de afaceri hunedorean Alin Simota și pentru alți trei membri ai grupării conduse de acesta, toți patru fiind reținuți în noaptea de marți spre miercuri.

Muntean a spus că procurorii au înaintat și o propunere de arestare în lipsă pentru un al cincilea membru al grupării, care nu a fost încă prins.

Potrivit sursei citate, Curtea de Apel Alba Iulia a admis propunerea procurorilor DIICOT și a emis pe numele celor cinci învinuiți mandate de arestare preventivă.

„Hotărârea Curții de Apel Alba Iulia nu este definitivă, a fost atacată cu recurs, iar competența de soluționare a recursului revine Înaltei Curți de Casație și Justiție”, a afirmat Muntean.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au destructurat o grupare infracțională organizată deosebit de violentă, al cărei lider era Alin Simota.

Conform unui comunicat transmis, marți, de DIICOT, gruparea infracțională, care acționa în special în județul Hunedoara, era organizată pe paliere de comandă și execuție, fiind suspectată de acte de violență, șantaj, cămătărie și înșelaciune.

Din probele aflate la dosar rezultă că liderul grupării, Alin Simota, transmitea ordinele către inculpatul Constantin Cristian Litera, iar acesta asigura punerea lor în executare.

„La solicitarea lui Simota Alin au fost executate mai multe acte de violență la comandă, răpiri și șantaje asupra unor persoane, cu scopul de a fi divulgate adresele unde se află datornici de la care acesta avea de recuperat sume de bani sau pentru ca aceștia să-și retragă memoriile și plângerile formulate către diverse instituții”, au precizat procurorii DIICOT.

Anchetatorii au mai stabilit că un candidat la funcția de consilier local (Paul Gherasim, candidat în 2008, când a avut loc agresiunea, ulterior ales local – n.r.) a fost agresat la solicitarea lui Alin Simota, pentru că s-a opus unor cereri și proiecte de lucrări solicitate de firmele pe care acesta le administra.

În acest dosar, procurorii și polițiștii au făcut, marți, șapte percheziții la mai multe adrese din județul Hunedoara, una dintre percheziții fiind la Clubul Sportiv Jiul Petroșani, în biroul lui Alin Simota, care a fost ridicat de anchetatori de la locuința sa.

Șeful DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia, Ioan Mureșan, a declarat, marți, că gruparea a exercitat presiuni, acte de violență și chiar a răpit mai multe persoane cărora le spuneau că datorează sume de bani, iar dobânzile erau stabilite aleatoriu, fără ca victimele să știe cât trebuie să restituie, ci doar cât li se cerea.

„Rolurile erau stabilite precis, toate erau în același scop, respectiv în a obține sumele de bani împrumutate și cu dobânzile percepute. Se exercitau violențe, persoanele erau răpite, erau duse pentru a se face presiuni asupra lor în diferite locații. Gruparea a acționat în perioada 2007 până la începutul anului 2011. Dobânzile și amenzile nu erau stabilite concret. Asta era specificul grupării. Totul era aleatoriu, părțile vătămate nu știau ce datorează decât ceea ce li se cerea. Sunt părți vătămate care și-au pierdut și firmele, care au pierdut imobile sau sume importante de bani”, a spus Mureșan.

În noaptea de marți spre miercuri, Alin Simota și alte trei persoane, membri ai grupării conduse de acesta, au fost reținuți procurorii DIICOT Alba Iulia. De asemenea, o a cincea persoană a primit interdicția de a părăsi țara.

Alin Simota este consilier local PNL la Petroșani, iar în mandatul 2008-2012 a fost consilier județean la Hunedoara.

Simota, care este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din județ, a dezvoltat afaceri atât în domeniul construcțiilor, cât și în domeniul energetic, câștigând mai multe licitații organizate de Consiliul Județean, în perioada în care a fost consilier județean.

De asemenea, Simota este finanțatorul echipei de fotbal Jiul Petroșani, care în pauza competițională de iarnă a fost retrasă din Liga a treia din cauza datoriilor. Totodată, echipa a doua a clubului, care evolua în liga a patra de fotbal, nu a mai fost programată la meciuri începând cu luna aprilie.

Alin Simota, care a controlat de-a lungul timpului mai multe societăți comerciale, unele dintre ele intrând în insolvență, s-a aflat de mai multe ori în atenția anchetatorilor pentru evaziune fiscală, stopaj la sursă și emitere de file cec fără acoperire.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni