Ancheta „Colectiv” și îngrijirile medicale. Interesele meschine din spatele plângerilor

Ancheta „Colectiv și îngrijirile medicale. Interesele meschine din spatele plângerilor
Publicat: 10/12/2019, 09:03

Fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a fost chemat la Parchetul General pentru a da declarații. Este pentru a doua oară când Nicolae Bănicioiu vine la audieri, menționând că este chemat în calitate de martor, nu de acuzat. Din punctul de vedere al fostului ministru al Sănătății, este prima dată când – într-un accident de genul acesta (care presupune acțiuni complexe de salvare) sunt anchetați… salvatorii. Se trece foarte ușor peste statistici, părerea experților și, mai ales, peste momentul provocării incendiului. Este foarte greu de investigat o eventuală culpă medicală sau decizională, atâta timp cît statistica le dă dreptate salvatorilor și nu autorilor plângerilor penale.

În România au supraviețuit 75% din cei care au ajuns la spital în seara respectivă

75% din cei care au ajuns la spital în seara respectivă au supraviețuit – ceea ce reprezintă un procent extrem de mare având în vedere complexitatea arsurilor. Iar dintre aceștia, rata de mortalitate a celor cu afecțiuni respiratorii a fost de 40%, sub ce prognozează statisticile de specialitate – 45%-75%. În astfel de condiții, devine de neînțeles denigrarea permanentă a doctorilor și a decidenților din acea perioadă – Nicolae Bănicioiu, doctorul Arafat și nu numai.

Este vorba, firește, despre interese politice care „justifică” răspândirea de informații manipulatorii menite să atragă exclusiv senzaționalul, însă este vorba despre informații neverificate, necertificate de expertiza medicală și nevalidate științific.

Un exemplu sugestiv este cazul „resuscitărilor pe asfalt”, prezentate – în timpul guvernului tehnocrat – ca fiind o mare greșeală. Numai că viitorul apropiat a demonstrat că nu a fost vorba despre așa ceva, evenimentele tragice de la Nisa, Paris și Bruxelles contrazicând părerile acuzatoare. Televiziunile internaționale au prezentat, live, aceleași manevre executate pe asfalt.

Avocații familiilor primesc procente considerabile. Doru Viorel Ursu a pus umărul

Există și o a doua „direcție de acțiune”. Avocații familiilor – copiind stilul celor din celebrul serial „Casa del Papel” – au găsit o nouă și subtilă modalitate de golire a Trezoreriei Naționale. Sunt smulse lacrimi ale opiniei publice și este condamnat statul la plata unor mega-despăgubiri familiilor victimelor, iar respectivii avocați primesc, totuși, procente considerabile.

Sunt cerute zeci și sute de milioane despăgubiri – ceea ce duce la concluzia că nu se dorește ridicarea de noi spitale sau îmbunătățirea sistemului medical, ci doar umplerea unor conturi personale -, iar această super-afacere este pusă la cale de Doru Viorel Ursu și o parte din politicienii care s-au cocoțat la putere în 2016, pe cadavrele celor care au murit în tragedia de la „Colectiv”.

„Preistoricul negru” al politicii din România

Unde am mai auzit de Doru Viorel Ursu? Doar în „preistoricul negru” al politicii din România, atunci când ocupa funcția de ministru de Interne, când Piața Universității era devastată de mineri, în 13-15 iunie 1990. Numele lui Doru Viorel Ursu este legat de morții din mineriada respectivă și de deceniile de Rușine Internațională a României de după mineriada de tristă amintire. Iar acum a devenit, dintr-o dată, marele luptător împotriva… salvatorilor de la „Colectiv”?

Doru Viorel Ursu înfierează cu aceeași mânie proletară din anii ’80-’90 și dă ordine Parchetului sa-i ancheteze pe dr. Raed Arafat , pe Nicolae Bănicioiu, Victor Ponta și toți doctorii cu care România se poate mândri. De fapt, Doru Viorel Ursu este interesat doar de banii care ar trebui să-i intre cât mai repede în cont. Nu trebui uitat că același Doru Viorel Ursu n-a răspuns niciodată pentru evenimentele reprobabile din 13-15 iunie 1990, dar presa „deontoloagă” – care susține demersul plângerii domniei sale – a uitat brusc de calitatea și background-ul acestui personaj.

Pentru un pacient „mare ars”, statul român a plătit mai mult de un milion de euro

După ce a fost audiat Nicolae Bănicioiu, fostul ministru al Sănătății, acesta a fost apostrofat de unul dintre supraviețuitorii de la „Colectiv”. I s-a reproșat că a lăsat victimele „să moară ca niște câini”, iar respectivul era plin de energie. Era viu, nu murise, dorea să apară la televizor. Cazul său a fost mediazat, fiind chiar unul dintre cei salvați, fiind vorba despre o premieră în domeniu.

Ei bine, tocmai acest pacient i-a reproșat lui Nicolae Bănicioiu că a lăsat victime să moară, ceea ce este cel puțin ciudat. „Experții” PLUS/ USR au tot vorbit despre transferurile în străinătate ale pacienților de la „Colectiv”, afirmând că Nicolae Bănicioiu și Raed Arafat s-au opus. Nimic mai fals. La „Colectiv”, de altfel, a fost realizată una dintre cele mai mari operațiuni de transfer în străinătate a unor astfel de pacienți – 40 de pacienți, mai precis. Ceea ce înseamnă enorm pentru un stat ca România.

A fost vorba despre costuri enorme și tocmai asta uită să precizeze cei de la USR și avocații respectivi. Sau cei care au beneficiat nu își mai aduc, azi, aminte. HOTĂRÂREA nr. 925 din 9 noiembrie 2015 a dat dreptul ca însoțitorii pacienților transferați să primească 6.000 euro/lună pentru perioada însoțirii pacienților în străinătate. Când s-a mai întâmplat așa ceva pentru alți pacienți? Primesc alți pacienți astfel de facilități? Iar respectiva HG a fost dată de Nicolae Bănicioiu, nu de guvernul tehnocrat.

O minciuna repetată devine adevăr pentru cei care nu verifică

Iată cum o minciună repetată se transformă într-un „adevăr” pentru cei care nu verifică și nu sunt obiectivi. De ce nu a dat guvernul tehnocrat 6.000 de euro pe lună pentru toți cei care stau în spitale, bolnavi de leucemii și care au nevoie urgentă de transplanturi? Orice pacient transferat de atunci ar trebui să beneficieze de același tratament, însă Doru Viorel Ursu, iată, nu a luat decizia de a apăra și alți pacienți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care l-au căutat pe copilul de 2 din Botoșani a povestit momentul...
Jador s-a despărțit de Oana Ciocan după Survivor All Stars?! 'M-ai mințit de la început!'
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Lupte groaznice pe frontul de nord. Un soldat ucrainean spune că sunt atât de multe...
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
Nu beți niciodată această cafea: Trebuie interzisă!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
Câte zile libere vor avea românii de Paște 2024?
Misterul a fost spulberat! S-a aflat unde a disparut printesa de Wales in ultimele luni!...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Charles Michel avertizează: Dacă vrem pace, Europa trebuie să se pregătească pentru război
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
AJUTOR NESPERAT pentru Simona Halep. S-a întâmplat CHIAR ÎN ZIUA primului meci de la Miami
Sute de români, păcăliți pe un site celebru. Și-au pierdut banii
Cu cine a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa. Imaginea cu tânăra sexy, noua ”mână dreaptă”...
Cătălin Cherecheș, adus sub escortă în România. Ce se va întâmpla cu el, după 21...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
Filmarea autentică cu Kate Middleton și printul William după acuzațiile de infidelitate la adresa prințului...
BANCUL ZILEI. Bulă sună la linia fierbinte și îi răspunde una gemând: Dar ce faci...
Cea mai veche reptilă marină cu gât lung