ANI a virat la bugetul de stat peste 500.000 de euro confiscați de doi din polițiștii implicați în cazul „Fabrica de permise auto”

ANI a virat la bugetul de stat peste 500.000 de euro confiscați de doi din polițiștii implicați în cazul Fabrica de permise auto
Publicat: 28/01/2013, 14:52
Actualizat: 04/08/2014, 07:50

Agenția Națională de Integritate a anunțat, luni, că a virat la bugetul de stat peste 500.000 de euro luați de la fostul șef al Serviciului Permise Argeș Codruț Vlăsceanu și de la ofițerul de poliție Daniel Zidaru, după ce ICCJ a dispus confiscarea sumelor dobândite nejustificat de cei doi.

„Suma de 2.501.102, 79 lei (aprox. 551.000 euro), reprezentând contravaloarea mijloacelor de plată în valută confiscate de la Vlăsceanu Gheorghe Codruț și Zidaru Daniel, agenți de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar – Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule (Argeș), a fost virată la bugetul de stat”, se arată într-un comunicat de presă de luni al Agenției Naționale de Integritate (ANI).

În anul 2009, ANI a sesizat Curtea de Apel Pitești în vederea confiscării sumelor de 454.805 de euro, 1.580 de dolari și 145.420 de lei de la Gheorghe Codruț Vlăsceanu, respectiv 61.650 de euro și 9.980 de lei de la Daniel Zidaru, ofițeri de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule (SPCRPCIV) Argeș, a căror proveniență nu a putut fi justificată de cei doi.

„Aceste sume au fost, în prealabil, indisponibilizate de către Direcția Națională Anticorupție în urma perchezițiilor domiciliare efectuate la aceștia”, a precizat ANI.

Măsurile au fost luate în urma deciziilor 6175/20.12.2011 și 5861/06.12.2011, emise de Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care s-a dispus confiscarea sumelor dobândite cu caracter nejustificat de către Vlăsceanu și Zidaru. Instanța supremă a respins astfel recursul acestora împotriva deciziilor Curții de Apel Pitești emise la 27 aprilie 2011 și, respectiv, la 18 mai 2011, de admitere a cererii de confiscare înaintată de ANI în 2009, se mai arată în comunicatul citat.

În 14 februarie 2012, 16 inculpați din dosarul permiselor eliberate fraudulos în Argeș, între care fostul șef al SPCRPCIV Gheorghe Codruț Vlăsceanu și fostul său adjunct Vasile Voinea, au fost condamnați de Curtea de Apel Târgu Mureș la închisoare cu executare.

Astfel, instanța l-a condamnat pe Gheorghe Codruț Vlăsceanu la 14 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, cu pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi timp de patru ani, și pentru constituirea unui grup infracțional organizat – la 11 ani de închisoare și trei ani de interzicere a unor drepturi.

Instanța a dispus contopirea pedepselor, astfel încât Vlăsceanu a fost condamnat la pedeapsa cea mai mare, de 14 ani de închisoare cu executare și pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi timp de patru ani. Pedeapsa va fi redusă cu perioada în care acesta a fost reținut și arestat, în intervalul 14 iunie 2008-7 august 2009.

În același dosar, Vasile Voinea, fost adjunct al lui Vlăsceanu, a fost condamnat la 11 ani și opt luni de închisoare cu executare și patru ani de interzicere a unor drepturi, în urma contopirii pedepselor pentru constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mită în formă continuată, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în formă continuată, fals intelectual aflat în legătură directă cu infracțiunea de luare de mită și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Pedeapsa cea mai mare în cazul acestuia, de 11 ani și opt luni de închisoare cu executare, a fost dată tot pentru luare de mită, din ea urmând să se scadă perioada în care acesta a fost reținut și arestat, adică intervalul 14 iunie 2008-7 august 2009.

În același dosar au fost condamnați la închisoare cu executare încă 14 inculpați, printre care cadrele de poliție Daniel Zidaru, Laurențiu Ionuț Bălan, Traian Proca, Aurelian Rădoi, Ion Ionașcu, Daniel Paul Mandu și Laurențiu Georgel Neagoe.

Pe de altă parte, polițiștii Virgil Ioniță și Mihai Crăciun au fost condamnați la închisoare cu suspendare, alături de alți zece inculpați.

Instanța a dispus totodată anularea a peste 50 de permise obținute fraudulos, confiscarea și distrugerea chestionarelor ridicate în iunie 2008 de DNA, precum și arhivarea a 269 de copii pe suport digital și optic ale mijloacelor de probă.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii