Prima pagină » Actualitate » ANPC a „rupt” cu amenzile în Dolj. Aproape 300.000 lei, pentru Kaufland, Auchan, patiserii, brutării și restaurante

ANPC a „rupt” cu amenzile în Dolj. Aproape 300.000 lei, pentru Kaufland, Auchan, patiserii, brutării și restaurante

Inspectorii Protecției Consumatorilor au dat noi amenzi și au închis restaurante pe unde au trecut, în județul Dolj. Două dintre hipermarketurile amendate sunt Auchan și Kaufland, unde au fost identificate probleme de igienă serioase și lipsa unor condiții corespunzătoare de păstrare a alimentelor.  
Pe 2 aprilie, inspectorii ANPC, împreună cu colegii din teritoriu de la Dolj, au controlat 11 agenți economici din județ. Verificările au scos la iveală, încă o dată, faptul că unitățile respective sunt departe de a fi considerate niște locuri în care este respectată siguranța consumatorului.
„În data de 02.04.2025, comisarii CJPC Dolj au efectuat 11 controale la următorii operatori economici:
1. KAUFLAND Romania SCS-PVCC, OTPS la partea de Grill până la remedierea deficiențelor, oprire definitivă preparate alimentare finite 60 kg, valoare 3.000 lei, 0 sancțiune de 10.000 lei.
2. Mic Mar Pin– PVCC. OTPS până la remedierea deficiențelor, agregate frigorifice necorespunzătoare, pereți decojiți, gresie spartă și cu reziduuri de grăsimi, un perete căzut în timpul controlului, depozitare deficitară. Oprire definitivă materie primă în valoare de 5540 lei, 88 kg, două sancțiuni aplicate, în cuantum de 19.000 lei.
3. Patiseria Alin SRL-PVCC. OTPS până la remedierea deficiențelor,  pereți decojiți, gresie spartă, tăvi arse, neconforme, oprire definitivă materie primă 25 kg valoare 1.250 lei, o sancțiune în cuantum de 10.000 lei.
4.NOODLE PACK SRL-PVCC, produse fără elemente de identificare și caracterizare, data limită de consum, ulei cu grad mare de uzură-OTPS/2 AM 11.000/3.000, OD-150lei.
5. SAMOA APIA SRL-PVCC, produse alimentare fără elemente de identificare și caracterizare, produse în afara datei – limită de consum, preparate finite fără elemente de identificare și caracterizare, data producției, data limită de consum, depozitate necorespunzător în agregate frigorifice destinate băuturilor,măsură utilizată în bar și cântar folosit în bucătărie fără verificare metrologică, informare incompletă referitoare la substanțele cu efect alergen și valori nutriționale,ustensile și veselă nerecomandate în alimentația publica, agregate frigorifice neigienizate corespunzător, spatii de producție neigienizate corespunzător, paviment, pereți deteriorizati, cabluri electrice neizolate, amenzi 4-11.000/5.500,1AV, OTPS.
6. NOODLE PACK SRL- Verificare masuri,impuse în PVCC.
7.  SC Auchan Romania-punct de lucru Calea Bucuresti: tăvi cu prezență arsuri, rastele neigienizate, produse din carne și carne pasăre cu gramaj necorespunzător, pește și fructe de mare depozitate la temperaturi necorespunzătoare, înghețată depozitată în magazin, nerespectandu-se temperatura recomandată de producător. Au fost aplicate 3 amenzi în cuantum de 40.000 lei și oprire definitivă a 235,7 kg produse, în cuantum de 4.099 lei. S-a dispus măsură de OTPS pana la remedierea deficiente la raionul Brutărie.
8. Samira Cookies Srl: pâine depozitată în rastele neigienizate, tăvi cu arsuri și neigienizate, ustensile din lemn, răcitor de băuturi folosit la depozitarea materiei prime, ventilator neigienizat, utilajele folosite nu erau igienizare. OTPS  și s-a aplicat o amendă în cuantum de 10.000 lei. S-au oprit definitiv 90 kg produse, în cuantum de 1007 lei.
9.CAMIBOLD SRL-PVCC a fost sancționat cu 5 sancțiuni contravenționale, cantitate oprită de la comercializare: 226,11 kg,amendă totală aplicată: 90.000/6.500 lei, OTPS până la remedierea deficiențelor.
10.BIOPAN SRL -PVCC, cantitate oprită de la comercializare: 297 kg; amendă totală aplicată: 65.000/3500 lei și
OTPS până la remedierea deficiențelor.
11. LU&YING SRL, PVCC amenda aplicată 10000 lei și OTPS pentru prestarea serviciilor care afectează viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor”, după cum reiese din comunicatul transmis de ANPC.

Ce atribuții are șeful ANPC în cadrul acestor controale

Șeful Autorității, Cristian Popescu Piedone, a făcut și câteva precizări referitoare la prezența sa în cadrul controalelor instituției, pe teren.

„Președintele instituției are calitatea de demnitar, fiind numit prin Decizie de către Prim-Ministru.Potrivit dispozițiilor art. 5 alin. 4 din HG nr. 700/2012 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Preşedintele Autorităţii conduce întreaga activitate a acesteia, în vederea realizării atribuţiilor prevăzute de lege şi pentru buna gestionare a resurselor umane şi a fondurilor materiale ale instituţiei.

Președintele, când însoțește echipa de control, poate indica anumite neconformități, comisarii care participă la verificarea activității operatorilor economici sunt cei care încheiei documentul de control, în conformitate cu actele normative.

Conform prevederilor OG nr. 2/2001, comisarii cu atribuții de control încheie documentele aferente, respectiv procesul verbal de constatare al contravenției pe baza constatărilor de la fața locului și în conformitate cu reglementările legale aplicabile fiecărei situații în parte.

În vederea verificării îndeplinirii atribuțiilor autorității,  conducătorul instituției poate însoți echipele de control, poate dispune controale operative când situația o impune și, în cazul în care, se impune luarea de măsuri, la propunerea agenților constatori, acesta emite actul adminsitrativ conform legii.”

CITIȚI ȘI:
A absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste 15 ani în mai multe redacții de presă scrisă și TV, din România. vezi toate articolele

Citește și