ANRMAP transmite, după ce a fost atenționată de la Bruxelles, că nu va afecta independența CNSC

ANRMAP transmite, după ce a fost atenționată de la Bruxelles, că nu va afecta independența CNSC
Autoritatea de Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice a transmis un comunicat în care susține, după ce a primit atenționări pe această temă din partea unui oficial al Comisiei Europene, că nu intenționează să afecteze independența CNSC și nu va modifica legea fără acordul Comisiei.
Publicat: 10/10/2012, 10:28
Actualizat: 29/03/2019, 16:05

Autoritatea de Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice a transmis un comunicat în care susține, după ce a primit atenționări pe această temă din partea unui oficial al Comisiei Europene, că nu intenționează să afecteze independența CNSC și nu va modifica legea fără acordul Comisiei.

Autoritatea arată totodată că proiectul prin care dorește să modifice legislația achizițiilor publice a fost postat, „în variantele care au fost supuse dezbaterii publice”, pe site-ul instituției. Proiectul de act normativ pentru care oficialul european a transmis atenționări nu a fost însă prezentat pe site și nici transmis spre consultare la Bruxelles.

„În vara anului 2012, ANRMAP a inițiat un proiect de act normativ pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii. Acest proiect de act normativ, în variantele care au fost supuse dezbaterii publice în vederea consultării cu autoritățile contractante și mediul de afaceri, a fost publicat pe pagina de internet. De asemenea, ANRMAP a informat în scris serviciile specializate ale Comisiei Europene în legatură cu această propunere, atât în mod direct, dar și prin intermediul Reprezentanței Permanente a României pe lânga Uniunea Europeană”, se arată în comunicatul transmis, miercuri, de către Autoritatea Națională de Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice (ANRMAP).

Sursa citată mai arată că la 24 august și 12 septembrie, președintele ANRMAP, Lucian Vlădescu, s-a întâlnit la sediul DG Markt din Bruxelles cu reprezentanții Comisiei și a purtat discuții în legătură cu proiectul de act normativ pentru modificarea și completarea OU 34/2006, iar în urma acestor întâlniri ANRMAP a transmis, la 20 septembrie, forma finală a proiectului de act normativ către instituțiile publice implicate în vederea avizării și către serviciile specializate ale Comisiei pentru a evalua conformitatea acestuia cu legislația europeană în domeniul achizițiilor publice.

„Din analiza proiectului de act normativ, se observă că nu există intenția ANRMAP de a afecta independența Consiliului Național de Soluționare a Constestațiilor”, se arată în comunicat.

Autoritatea mai arată că, la 4 octombrie, Klaus Wiedner, în calitate de Șef de Unitate în cadrul DG Markt, Unitatea C3 – Legislația Achizițiilor Publice II, a transmis prin intermediul poștei electronice, pe adresa șefului ANRMAP, răspunsul serviciilor specializate ale Comisiei în legătură cu forma finală a proiectului de act normativ, iar comentariile acestuia în legătură cu forma finală a proiectului de act normativ nu vizează sub niciun aspect modificările care se referă la activitatea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și vor fi avute în vedere de ANRMAP.

Urmare a acestei comunicări, la 8 octombrie, președintele ANRMAP i-a mulțumit lui Klaus Wiedner pentru comentariile primite și pentru buna colaborare pe care a avut-o cu reprezentanții DG Markt și l-a asigurat pe acesta din urmă că Autoritatea nu va iniția niciun proiect de act normativ în domeniul legislației primare sau secundare fără consultarea serviciilor specializate ale Comisiei, se mai afirmă în comunicat.

Oficiali ai Comisiei Europene au avertizat Guvernul că dețin informații conform cărora a fost elaborat, fără consultarea membrilor Comisiei, un proiect de act normativ care schimbă organizarea CNSC și au cerut Executivului să evite orice modificări care afectează independența acestei instituții

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor este instituția care poate influența orice licitație publică reclamată, prin acceptarea sau respingerea unei contestații depuse de către o firmă, pe o piață a achizițiilor publice care reprezintă în jur de 15% din PIB-ul României.

Avertismentul, inclus într-un document confidențial obținut de MEDIAFAX, a fost transmis direct de către Klaus Wiedner, Șeful Unității de Legislație privind achizițiile publice din cadrul Direcției Generale Piața Internă și Servicii (DG Markt), printr-un e-mail transmis la 4 octombrie.

Atenționarea face referire la un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea legislației achizițiilor publice, elaborat la finele lunii septembrie, care stabilea că șeful Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor ar urma să nu mai fie ales prin vot secret de membrii Consiliului, ci numit direct de Parlament, cu drept de a interveni în componența completelor de analiză a dosarelor. Consiliul ar urma să fie condus de un președinte numit dintre membrii săi de către Camera Deputaților și Senat întrunite în ședință comună, la propunerea comisiilor parlamentare de specialitate ale celor două Camere, cu votul majorității deputaților și senatorilor prezenți.

Comparativ, legislația actuală stabilește că președintele CNSC este ales dintre și de către membrii Consiliului prin vot secret, cu majoritate absolută.

Conform proiectului, contestațiile depuse la licitații ar urma să fie soluționate prin complete a căror specializare „să fie determinată de sediul autorității contractante, obiectul achiziției publice sau valoarea estimată a acesteia”, iar componența completelor va putea fi stabilită și modificată de către președintele Consiliului. O astfel de prevedere, dacă va fi aprobată, ar urma să excludă principiul repartizării aleatorii a dosarelor de achiziție publică spre completele de soluționare a contestațiilor, iar președintele CNSC numit de Parlament ar avea drept de decizie în acest caz.

Proiectul a fost redactat în contextul în care premierul Victor Ponta a declarat la acea dată că „birocrația politică” și CNSC, „numit de fostul Guvern ca să nu ne lase pe noi”, a blocat licitația Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale pentru consultanță la reactualizarea studiului de fezabilitate aferent contractului de concesiune a autostrăzii Comarnic-Brașov.

În documentul obținut de MEDIAFAX, oficialul Comisiei Europene anunță că deține informații despre un proiect de modificare a organizării CNSC, care nu a fost comunicat la Bruxelles, și solicită autorităților române să evite orice modificări ale prevederilor legale în vigoare care ar afecta independența acestei instituții.

Avertismentul este transmis în același document în care sunt prezentate o serie de recomandări ale CE privind viitoarea modificare a legii achizițiilor publice.

„Aș vrea să atrag atenția că aceste recomandări se referă doar la proiectul pe care Autoritatea Națională de Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice ni l-a transmis spre consultare. Avem cunoștință despre pregătirea în paralel a unui al doilea proiect, pentru modificarea organizării CNSC, care nu a fost comunicat serviciilor Comisiei. Aș vrea să folosesc această oportunitate pentru a informa autoritățile române despre necesitatea de a evita orice modificări care ar afecta independența CNSC”, spune oficialul european.

Conducerea Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană a reacționat la acest avertisment și a recomandat Guvernului, în același document, să dispună transmiterea către Comisie a proiectului respectiv și să inițieze dialogul pe această temă cu reprezentanții DG Markt.

În 2010 și 2011, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a anulat licitații publice cu o valoare estimată de 2,7 miliarde euro, respectiv 1,3 miliarde de euro.

Analiștii consultați în trecut de Ziarul Financiar apreciau că între 20 și 40% dintre contractele încheiate cu statul sunt „cu dedicație”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?