• Publicat:
Știri

Anunțul MAE despre starea românilor internați după incendiul din Germania

Anunțul MAE despre starea românilor internați după incendiul din Germania
Mai multe pe gandul.info

„Încă de la momentul semnalării situației, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe au fost activate procedurile standard de lucru pentru astfel de situații de criză. Potrivit ultimelor date furnizate consulatului general al României la Bonn de către autoritățile locale, în imobilul incendiat locuiau 45 de persoane, dintre care 33 erau înregistrate ca cetățeni români, unele dintre persoanele rezidente având dublă cetățenie, printre care și cea română”, se arată într-un comunicat al MAE.

De asemenea, MAE precizează că toate persoanele spitalizate după incendiu au fost externate.

„În urma demersurilor oficiului consular, angajatorul german al persoanelor afectate de incendiu a confirmat că le-a asigurat cazarea într-o altă locație”, precizează sursa citată.

O echipă consulară mobilă din cadrul consulatului general al României la Bonn a fost trimisă la locul incidentului pentru evaluarea situației și acordarea de asistență consulară, în caz de necesitate.

„Reprezentanții oficiului consular de la Bonn sunt în legătură cu anchetatorii germani. Ministerul Afacerilor Externe, prin Consulatul General al României la Bonn, monitorizează cu prioritate cazul și menține în permanență legătura cu toate autoritățile implicate”, se mai arată în comunicat.

Un imobil din localitatea germană Bergkamen, în care se aflau și români, a fost cuprinsă de flăcări, 33 de persoane ajungând în spital, a informat Ministerul Afacerilor Externe vineri după-amiază. „Consulatul General al României la Bonn urmărește îndeaproape evenimentele legate de incendiul produs la data de 1 decembrie 2017, într-un imobil situat în localitatea germană Bergkamen. Potrivit informațiilor furnizate de autoritățile locale, în imobilul afectat de incendiu locuiau 45 de persoane, printre care și cetățeni români. 33 dintre persoanele afectate au fost spitalizate, urmare intoxicației cu fum, 7 dintre acestea fiind în stare gravă, fără a le fi pusă viața în pericol. O parte dintre persoanele spitalizate au fost externate”, transmitea Ministerul de Externe.

Potrivit presei germane, pompierii au fost anunțați, în jurul orei 6.30, că o mașină arde pe o stradă din Bergkamen, iar la scurt timp au primit un al doilea apel care spunea că și clădirea din apropiere a luat foc. Publicația germană Waz scrie că evacuarea oamenilor era deja îngreunată de incendiul din stradă. Aceeași publicație menționează că procuratura de a demarat o anchetă, iar poliția urmează să stabilească dacă focul a fost pus intenționat.

Administrația Prezidențială a transmis că președintele Klaus Iohannis este „consternat” de incidentul care a avut loc în Bergkamen, în care un incendiu a dus la rănirea a 33 de persoane aflate într-o clădire locuită de români, și este îngrijorat de „un act de o asemenea cruzime”.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, este consternat de incidentul care a avut loc în localitatea germană Bergkamen, într-o clădire în care locuiesc și cetățeni români, chiar de Ziua Națională a României. Președintele Klaus Iohannis este foarte îngrijorat de faptul că un act de o asemenea cruzime, soldat cu zeci de răniți, poate avea loc în Europa anului 2017 și condamnă cu fermitate acest incident”, a informat Administrația Prezidențială.

Inchide