„Ar fi o umilință să acceptăm acești bani”. Un grup de profesori de la Universitatea București refuză subvenția de 700 lei oferită de Guvern

Ar fi o umilință să acceptăm acești bani. Un grup de profesori de la Universitatea București refuză subvenția de 700 lei oferită de Guvern
Publicat: 14/11/2014, 19:03
Actualizat: 13/09/2015, 13:32

Anunțul a fost făcut de 13 cadre didactice. Acestea au transmis o scrisoare deschisă premierului Victor-Viorel Ponta și miniștrilor Remus Pricopie și Mihnea Cosmin Costoiu.

„Am fost informați de Universitatea din București, unde suntem cadre didactice, despre OUG nr. 58/2014, prin care personalul didactic din învățământul preuniversitar și universitar de stat poate primi subvenția pentru dezvoltare profesională, în cuantum de 700 lei. Vă trimitem această scrisoare pentru a vă informa că noi, semnatarii ei, nu acceptăm primirea acestei sume. Această acțiune a Guvernului, insuficient pregătită și fără precedent în mediul universitar, pare mult prea legată de momentul alegerilor și sugerează mai degrabă dorința de a potoli nemulțumirea lucrătorilor din învățământ decât grija sinceră pentru soarta lor”, se arată în scrisoarea deschisă.

Semnatarii spun că cele mai multe cadre didactice (în special cele tinere) și personalul auxiliar din învățământ muncesc în condiții indecente de salarizare, dar nu au nevoie de „demagogie și de măsuri pompieristice”, ci de o abordare corectă a problemelor din Educație, inclusiv a celor salariale.

„Considerăm că ar fi o umilință să acceptăm acești bani în condițiile în care: nu este respectat procentul de finanțare a Educației, așa cum este prevăzut de lege și, din interese politice și împotriva interesului învățământului, actuala putere a modificat unele articole din Legea Educației și a modificat criteriile CNATDCU”, arată semnatarii.

Ei susțin că aceste acțiuni își arată deja „efectele dezastruoase”, respectiv faptul că cercetarea performantă este descurajată, că puterea actuală pare dezinteresată de condițiile materiale grele în care trăiesc cele mai multe cadre didactice și politicul se amestecă în activitatea universitară, dând exemplu decizia cea mai recentă prin care, în mod absolut nejustificat, au fost suspendate cursurile universitare în zilele de 14 și 17.

„Îi înțelegem întru totul pe colegii care vor accepta primirea acestei subvenții. Mulți dintre dânșii chiar au mare nevoie de acești bani, mulți o duc foarte greu. Cu toții am avea nevoie de venituri corecte pentru un trai decent, însă noi, prin neacceptarea acestei subvenții, dorim să tragem un semnal de alarmă asupra modului jignitor în care sunt tratate cadrele didactice”, notează cele 13 cadre didactice semnatare.

Scrisoarea deschisă este semnată de: Lector Dr. Crina Dăscălescu, Prof. Dr. Sorin Dăscălescu, Conf. Dr. Alexandru Gica, Conf. Dr. Radu Gramatovici, Conf. Dr. Ioana Leuștean, Prof. Dr. Laurențiu Leuștean, Prof. Dr. Liviu Marin, Prof. Dr. Liviu Ornea, Conf. Dr. Ionel Popescu, Prof. Dr. Sanda Țigoiu, Conf. Dr. Victor Țigoiu, Conf. Dr. Cristian Voica, Conf. Dr. Victor Vuletescu.

Guvernul anunța, în 22 octombrie, alocarea a circa 50 milioane, în cadrul Programului Operațional Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pentru programul privind „Dezvoltarea carierei didactice”, urmând ca minimum 250.000 de cadre didactice din învățământul preuniversitar și minimum 40.000 profesori din mediul unversitar să primească suma de 150 euro.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, afirma recent că profesorii vor primi cât de curând cei 150 de euro cu care să își cumpere cărți sau alte materiale didactice, Ministerul de Finanțe urmând să facă, joi, plățile către inspectoratele școlare, astfel că sumele vor fi virate către destinatari în scurt timp.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Idolul lui Mircea Badea. N-a mai văzut niciodată un om ca el
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Unde se află prima cabană montană construită în România?