Avocatul Poporului s-a autosesizat în legătură cu SIGURANȚA la metrou. Metrorex: Vom monta PANOURI pentru protecția călătorilor

Avocatul Poporului s-a autosesizat în legătură cu SIGURANȚA la metrou. Metrorex: Vom monta PANOURI pentru protecția călătorilor
Publicat: 01/03/2019, 16:54
Actualizat: 25/03/2019, 23:23

În condițiile în care numărul accidentelor și sinuciderilor la metrou s-au înmulțit, în ultima perioadă, Metrorex a precizat pentru MEDIAFAX care este situația privind dotarea stațiilor cu panouri de siguranță, proiect fiind destul de discutat în mod public.

„Metrorex a făcut demersuri pentru stabilirea obiectivului de investiții referitor la montarea panourilor de siguranță. Acestea vor fi montate pentru a proteja călătorii, atunci când, la orele de vârf, peroanele unor stații sunt foarte aglomerate. Pentru început, va fi demarată o licitație pentru studiul de prefezabilitate și fezabilitate, urmând ca mai apoi, după definitivarea și avizarea/ aprobarea documentațiilor tehnico-economice, să se demareze procedura de achiziție a lucrărilor de execuție a noului sistem de siguranță”, au precizat reprezentanții Metrorex, pentru MEDIAFAX.

În aceste condiții, termenul până la care vor fi instalate aceste panouri și costul aferent rămân necunoscute.

„După finalizarea celor două studii, se vor ști, cu exactitate, atât costurile aferente proiectului, cât și termenul de implementare a acestuia. De asemenea, Metrorex poate prezenta un termen de realizare al proiectului numai după parcurgerea etapelor prevăzute de legislația în vigoare, respectiv după finalizarea documentațiilor tehnico-economice necesare”, au mai explicat reprezentanții Metrorex.

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind situația de la METROREX, prezentată de către presă, legată de posibile defecțiuni la materialul rulant și viitoarea instalare a panourilor de siguranță în stații. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică”, precizează reprezentanții instituției înr-un comunicat de presă remis, vineri, MEDIAFAX.

„Avocatul Poporului a luat cunoștință din mass-media de faptul că 15.000 de cetățeni au semnat o petiție prin care solicită instalarea panourilor de siguranță în stațiile de metrou, pentru securizarea peroanelor. Aceste structuri de siguranță sunt transparente, din plexiglas sau sticlă securizată și sunt folosite pe peroanele din alte țări pentru a împiedica oamenii să ajungă pe șinele metroului. Pe de altă parte, conform unor relatări din presă, ar fi fost semnalate nereguli și în ceea ce privește siguranța călătorilor care folosesc metroul”, completează sursa citată.

Reprezentanții instituției mai precizează că potrivit unor publicații, „angajații Metrorex descoperă zilnic conductori defecți, care provoacă scurtcircuite, cablurile electrice cedează săptămânal, iar avariile pot pune în pericol mii de vieți”.

„Unul dintre angajați a mărturisit că: „Cele mai grave apar la bieletele antiroliu. Asta ține instalația electrică. Poate duce și la deraierea trenului””, conchide sursa menționată.

În decembrie 2018, veniturile angajaților Metrorex au crescut, după amenințările cu greva generală. Venitul salarial mediu net la Metrorex a ajuns la 5.408 lei net pe lună.

În februarie 2019, directorul general al Metrorex, Dumitru Șodolescu, a spus că prețurile la cartele vor rămâne la nivelul actual (5 lei/ 2 călătorii), deși se vehicula o majorare la 4 lei călătoria.

„Dacă noi vom accepta creșterea de 42% la salarii, aceasta nu va putea fi dusă decât în costurile biletului de călătorie. Suntem supuși unei presiuni sindicale care trebuie, în viziunea celor care amenință cu greva, să conducă la creșterea prețului la biletul de metrou la 4 lei o călătorie, 8 lei două călătorii. Nu mi se pare că acest lucru poate fi acceptat. Suntem deschiși negocierii, dar nu șantajului. Administrația Metrorex a propus succesiv diferite procente de creștere a salariului”, a afirmat, pe 14 noiembrie, Lucian Șova.