BĂTAIE LA ȘCOALĂ. În fiecare oră, patru elevi sunt implicați în acte de violență. VIDEO

BĂTAIE LA ȘCOALĂ. În fiecare oră, patru elevi sunt implicați în acte de violență. VIDEO
Publicat: 07/06/2012, 17:34
Actualizat: 07/06/2012, 19:56

Peste 4.000 de cazuri de violență, consum de alcool, discriminare și furturi au fost înregistrate în intervalul martie-mai 2012, în școlile din România, conform unui raport preliminar al Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS), ale cărui concluzii au fost anunțate marți.

Doar două zile mai târziu, raportul avea să fie confirmat cu date din teren. Un elev în clasa a VI-a de la Școala numărul 193 din Drumul Taberei din Capitală a făcut atac de panică și a leșinat după ce a fost bătut de un coleg, fiind dus la Spitalul Universitar de Urgență București pentru investigații medicale. El a fost diagnosticat cu traumatism în regiunea cervicală.

Conform datelor de la inspectoratele școlare județene și cel al municipiului București, pentru ultimele trei luni, respectiv martie, aprilie și mai 2012, numărul cazurilor de violență, consum de alcool, discriminare și însușire de bunuri găsite petrecute în școlile din România a fost de 4.131.

Astfel, în condițiile în care cursurile se derulează într-un interval de 12 ore, reiese că în ultimele luni, în medie, aproape 4 elevi au fost implicați în astfel de fapte cu caracter violent, la fiecare oră.

Ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, a declarat că fenomenul violenței în școli este cunoscut, de aceea vrea să elaboreze cât mai curând proiectul pentru prevenirea acestuia, numai joi fiind înregistrate la nivel național trei incidente.

„Am aflat că au fost trei incidente astăzi în țară care privesc violența. Este o dovadă în plus să urgentăm proiectul național privind combaterea violenței în școli. Este un proiect la care lucrăm în prezent și sperăm să fie gata cât mai repede”, a spus Liviu Pop.

Ministrul intenționează să lanseze Plan Național de Acțiune pe termen mediu și lung, pentru a preveni aceste fapte de violență în școli.

„Ministrul Liviu Marian Pop va avea consultări cu reprezentanți ai societății civile, ai comitetelor și ai asociațiilor de părinți, ONG-urilor de profil, dar și cu structurile abilitate din Ministerul de Interne, pentru a identifica soluțiile optime pentru stoparea actelor de violență în școli”, arată MECTS.

Raportul final, cu toate datele, va fi gata la sfârșitul lunii iunie, conform ministerului.

Cum vrea ministrul Pop să stopeze violența în școli

În 2012, la Bacalaureat, vor fi folosite camere de supraveghere, însă, începând cu 2013, ele ar putea să fie scoase, a anunțat ministrul Educației, Liviu Pop, luni seara, la GÂNDUL LIVE. Supravegherea la BAC ar urma să fie făcută, în acest caz, de voluntari.

„Mă gândesc la o metodologie de bacalaureat anul viitor care să nu prevadă camere de luat vederi în sălile de clasă. Să vină voluntarii să se implice mai mult, studenții, ONG-urile care vor să asigure transparența. Nu cred că în România trebuie să mergem pe premisa că profesorul are intenția sau interesul să nu facă dreptate și să supravegheze corect. Cred că am depășit această barieră”, a spus Liviu Pop.

Ministrul a precizat că la BAC 2012 camerele vor fi menținute și vor funcționa în toate sălile de clasă. De asemenea, a spus el, vor fi orientate către elev.

Liviu Pop a adăugat că o parte dintre camerele de la bacalaureat ar putea fi folosite pentru funcționarea unui program „Big Brother” anti-violență în școli. Acesta ar urma să devină funcțional din septembrie acest an, iar achiziționarea camerelor suma estimată este în jur de 14 milioane de lei.

Videoclipurile de mai jos, în care elevi de la diverse școli din România se bat, au fost postate pe Youtube doar în ultimele două săptămâni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Oamenii de știință vor să construiască „Zidul Morții” pe Lună