Cartierul în care locuiesc și școala, mediile în care elevii din București sunt agresați verbal

Cartierul în care locuiesc și școala, mediile în care elevii din București sunt agresați verbal
Mai mult de jumătate dintre tinerii din Capitală cu vârste între 10 și 18 ani au fost implicați în cazuri de violență verbală, cartierul în care locuiesc și școala fiind principalele medii în care ei sunt agresați, de obicei de către persoane necunoscute sau de alți elevi, potrivit unor studii.
Publicat: 20/11/2012, 15:04
Actualizat: 25/06/2013, 17:30

Mai mult de jumătate dintre tinerii din Capitală cu vârste între 10 și 18 ani au fost implicați în cazuri de violență verbală, cartierul în care locuiesc și școala fiind principalele medii în care ei sunt agresați, de obicei de către persoane necunoscute sau de alți elevi, potrivit unor studii.

IMAS a realizat, la solicitarea Romtelecom, două studii, unul calitativ și unul cantitativ, privind violența verbală în rândul tinerilor în Capitală, care arată că incidentele de violență verbală implică preponderent persoane necunoscute (45 la sută) sau alți elevi (aproape 40 la sută).

Copiii și tinerii implicați în studiu au spus că, la școală, cele mai multe cazuri de violență verbală sunt între elevi, pe când în cartier, sunt între persoane care nu se cunosc, participante la trafic (șoferi, pietoni), care surclasează chiar și cazurile care implică interlopii sau „băieții șmecheri”, potrivit autorilor studiilor.

„60 la sută dintre respondenți, cu vârste între 10 și 18 ani, au fost implicați în cazuri de violență verbală. Acest tip de violență se întâmplă cu preponderență în cartierul în care locuiesc cei intervievați (aproape jumătate dintre cazuri: 46,7 la sută) și școală (33,5 la sută)”, rezultă din studiul cantitativ prezentat marți.

Majoritatea respondenților elevi consideră că cel mai mare risc din perspectiva violenței este asociat cu „să fiu jignit/ă /înjurat/ă de colegii mei”, urmat de „să fiu amenințat/ă de anumiți colegi din școală”, urmat de riscul de furturi de bunuri personale de către colegi sau de acte de tâlhărie la ieșirea de la școală.

Cercetarea calitativă a evidențiat faptul că agresivitatea verbală sau „ușoara îmbrânceală” tinde să devină normă comportamentală în ceea ce privește frecvența și acceptarea socială, adică nu mai sunt percepute ca manifestări de ostilitate.

În contextul în care aproape doi din trei tineri recunosc că au fost implicați într-o situație de violență verbală, însă din răspunsurile lor reiese că îi sensibilizează preponderent violența fizică, Asociația Telefonul Copilului și Romtelecom au lansat campania „Cuvintele dor, nu-i așa?”, pentru a reaminti că violența verbală este, de regulă, prima formă de violență, care poate escalada și către alte manifestări, mult mai grave.

Campania este centrată pe promovarea comunicării și dialogului ca soluții pentru prevenirea și gestionarea situațiilor care presupun violența în rândul copiilor și tinerilor.

Stima de sine scăzută, depresia, tulburările de comportament, toleranța scăzută la adaptarea cerințelor școlare sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă copiii care sunt agresați verbal în unitățile de învățământ, a declarat directorul executiv al Asociației Telefonul Copilului, Cătălina Florea.

Asociația Telefonul Copilului a înregistrat 3.327 de cazuri la numărul 116 111 pe tema situațiilor de criză din unitățile de învățământ, în perioada 1 ianuarie 2011 – 31 octombrie 2012. Dintre acestea, cele care privesc relația de abuz copil – copil în unitățile de învățământ au reprezentat 69,7 la sută din cazurile din 2011 și 58,8 la sută în primele zece luni ale acestui an, a precizat Cătălin Florea.

„Este cazul să tragem un semnal de alarmă. Și cuvintele pot să doară!”, a subliniat directorul executiv al Asociației Telefonul Copilului.

Mesajul campaniei, care va dura trei săptămâni, este de fapt un apel la soluționarea potențialelor conflicte prin înțelepciunea și inteligența actului de comunicare, prin dialog eficient, care previne violența.

Campania se va încheia în 7 decembrie cu lansarea unei cărți electronice gratuite care va oferi, în benzi desenate, situații și soluții generale ce pot fi un ghid util și practic.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Noua lege obligatorie pentru ȘOFERI. E intrată deja în vigoare: Vă trimite la închisoare
Codul Rutier. Amintirea care vine cu amenzi. Mulți șoferi fac acest gest
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?