Ce au descoperit anchetatorii în apartamentul din Călărași unde a avut loc explozia

Ce au descoperit anchetatorii în apartamentul din Călărași unde a avut loc explozia
Publicat: 27/12/2013, 13:03
Actualizat: 27/12/2013, 14:18

O bucată din furtunul care făcea legătura între țeava de gaze și aragaz a fost descoperită în apartamentul din Călărași unde a avut loc explozia, anchetatorii urmând să stabilească dacă furtunul fusese tăiat de către proprietarul locuinței sau smuls de suflul deflagrației.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Călărași, procurorul Purcărea Xenofonte, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că urmează ca experții să analizeze microscopic bucata de furtun descoperită în locuință.

„Este un furtun smuls de acolo. Urmează ca experții să analizeze microscopic locul de unde este smuls și să ne spună facă furtunul a fost tăiat cu un obiect sau a fost smuls de suflul exploziei, pentru că aragazul l-am găsit undeva la câțiva metri în afara locuinței”, a spus procurorul.

La rândul său, primarul municipiului Călărași, Daniel Drăgulin, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că vineri angajați ai Distrigaz fac probe de presiune pe rețeaua de gaze la trei dintre cele cinci scări ale blocului afectat.

„La ora actuală Distrigaz face probe de presiune pe coloane la trei scări de bloc care au fost afectate de deflagrație, urmând ca după aceste probe de presiune să ne spună dacă se poate relua furnizarea cu gaz”, a spus primarul.

Potrivit acestuia, toți cei care au locuit în acest bloc s-au mutat la rude și prieteni, iar o singură familie locuiește în căminul de elevi pus la dispoziție de autorități.

O echipă de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani se află la Călărași și face verificări în blocul afectat de explozie, astfel încât să se stabilească „punctul deflagrației”, iar datele furnizate de aceștia vor fi folosite în ancheta penală.

„Din ce am discutat cu specialiștii, nu este afectată structura de rezistență a blocului. Punctul deflagrației nu a fost stabilit, dar cel mai probabil a fost în acel apartament unde s-a produs explozia. Din ce am înțeles de la cei de la Distrigaz, ar fi fost detectate scurgeri de gaz și la sistemul de ventilație al localului de la parterul blocului. Ne apropiem de finalizarea cercetărilor”, afirma procurorul Purcărea Xenofonte.

El preciza că în acest dosar se fac cercetări pentru ucidere din culpă, distrugere din culpă, vătămare corporală din culpă și este posibilă și extinderea cercetărilor pentru infracțiuni legate de serviciu, fiind vizați angajați ai Distrigaz.

Acesta a mai spus că varianta că proprietarul apartamentului ar fi încercat să se sinucidă, dând drumul la gaz, este „la fel de probabilă sau improbabilă ca toate celelalte variante analizate”.

Potrivit procurorului, anchetatorii vor solicita Distrigaz și aparatul de măsurare a gazelor folosit în ziua exploziei pentru a detecta scurgerile de gaze. „Vrem să vedem ce s-a întamplat la el (la aparat – n.r.)”, a precizat procurorul.

La rândul său, directorul INSEMEX, Constantin Lupu, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că la Călărași au ajuns, încă de joi seară, patru cercetători pentru a aduna toate probele necesare unei expertize tehnice care să identifice cauzele deflagrației.

„Am fost încă de aseară la blocul în care s-a produs explozia pentru a vedea la fața locului ce s-a întâmplat. Polițiștii au luat aragazul, centrala termică și o bucată de furtun din apartamentul unde a avut loc explozia, pe care urmează să ni le predea zilele următoare. Noi am ridicat întreaga rețea de conducte pentru a verifica etanșeitatea acesteia fiindcă existau foarte multe racorduri. În acest moment, pompierii scot molozul și așteptăm să vedem dacă nu mai găsim și alte probe care să ne poată ajuta în expertiză”, a declarat directorul INSEMEX, care face parte din echipa aflată la Călărași.

Explozia a avut loc miercuri, la ora 17.44, într-un bloc de pe strada Calea București din Călărași, soldându-se cu decesul unei femei în vârstă de 44 de ani, Gina Popescu, și rănirea gravă a unui bărbat, Victor Avădanei, de 61 de ani. Bărbatul, care este proprietarul apartamentului în care s-a produs deflagrația, este internat la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri din Capitală, la secția de terapie intensivă, având arsuri pe 60 la sută din suprafața corpului. De asemenea, alte cinci persoane au fost rănite ușor în urma deflagrației.

Blocul afectat de explozie are cinci scări, iar deflagrația a avut loc la scara doi, toate cele opt apartamente fiind avariate. În urma exploziei, alimentarea cu gaz și energie electrică a fost oprită la toate cinci scări ale blocului.

Familiile care locuiau în apartamentele de la scara doi au fost evacuate, autoritățile locale punându-le la dispoziție un spațiu provizoriu de cazare, respectiv un cămin pentru elevi, însă majoritatea au preferat să meargă la rude sau prieteni. În ceea ce privește locatarii de la celelalte patru scări ale blocului, o parte dintre aceștia au plecat la rude sau la prieteni, din cauza lipsei gazului și a energiei electrice, în timp ce alții au preferat să rămână totuși în locuințe.

Conform datelor prezentate de vicepremierul Gabriel Oprea, care joi a mers la Călărași, deflagrația a provocat distrugeri majore la opt apartamente de pe scara doi a blocului, în urma exploziei fiind, de asemenea, afectate locuințe de pe scara trei a imobilului, dar și spațiile comerciale de la parterul clădirii.

Oprea a anunțat, joi, că un expert în securitatea construcțiilor, venit de la București, a început evaluarea riscurilor în ceea ce privește blocul în care s-a produs explozia, primele concluzii arătând că imobilul nu este în pericol de părbușire.

Gabriel Oprea spunea că vineri după-amiază specialiștii de la Distrigaz vor stabili dacă este posibilă reluarea alimentării cu gaze pentru celelalte patru scări ale imobilului, aceasta fiind urmată de reluarea furnizării energiei electrice, pentru ca oamenii să își poată relua „încet, dar sigur” viața normală.

Oprea a mai anunțat că a fost începută o anchetă penală pentru a se stabili cauzele deflagrației și că, în funcție de rezultatele acesteia și ale expertizei, se vor acorda despăgubiri.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Călărași, Răducu Filiescu, a spus că autoritățile locale se vor implica și vor sprijini financiar înmormântarea femeii de 44 de ani, moartă în urma deflagrației, precizând că aceasta fusese, în trecut, angajată a CJ, iar în prezent lucra la Agenția de Dezvoltare Regională.

Acesta a menționat că autoritățile și-au propus să înceapă reparații la bloc „foarte repede”, dar nu înainte de finalizarea expertizei și de stabilirea surselor de finanțare.

În acest context, șeful CJ Călărași a spus că se dorește ca, în primul rând, banii pentru reparații să vină de la firmele de asigurări și că autoritățile nu vor să preseze anchetatorii, astfel încât rezultatele anchetei să fie concludente.

Reprezentanții Distrigaz Sud Rețele au anunțat, joi, într-un comunicat de presă, că în urma primelor cercetări s-a stabilit că explozia s-a produs ca urmare a unei acumulări de gaze pe instalația de utilizare a gazelor naturale din interiorul apartamentului în care a avut loc deflagrația.

Locatarii blocului din Călărași afectat de explozie și angajați ai cafenelei de la parterul clădirii susțin că, miercuri, înainte de producerea deflagrației, doi lucrători ai Distrigaz au venit la fața locului pentru a verifica dacă există scurgeri de gaz, după ce oamenii le-au solicitat intervenția. În urma verificărilor angajații Distrigaz au stabilit că nu există probleme.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Alexandru Tudor, omul de încredere al lui Gigi Becali. Nimeni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Câţi bani au românii în Pilonul II de pensii. Suma e de 3 ori mai...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Accident mortal în județul Suceava! Un bărbat și-a pierdut viața și altul este în stare...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Scandal de spionaj în Marea Britanie. Trei bărbaţi, acuzaţi că au lucrat cu serviciile din...
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
TEST OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Propunerea a fost deja FĂCUTĂ: „Să fie o examinare...
„Zeul Haosului” vine spre Pământ. NASA îl monitorizează cu atenție
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Mesajul lui Florin Piersic Jr. care i-a revoltat pe admiratorii tatălui său, maestrul Florin Piersic
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Ar putea veninul unei broaște să fie un nou antidepresiv?
×