Ce au găsit anchetatorii în urma perchezițiilor la membrii grupării Sportivilor

Ce au găsit anchetatorii în urma perchezițiilor la membrii grupării Sportivilor
Publicat: 22/02/2013, 13:03
Actualizat: 23/02/2013, 10:02

Anchetatorii au ridicat 33 de membri ai grupării Sportivilor și au găsit la locuințele acestora mai multe arme de foc, săbii și cuțite, sume mari de bani, droguri și agende în care aceștia țineau evidența persoanelor cărora le-au dat bani cu camătă, potrivit unor surse din Poliție.

Sursele citate au precizat că polițiștii și procurorii DIICOT au găsit în locuințele membrilor grupării Sportivilor puști și pistoale cu muniția aferentă, săbii, cuțite, aproape 200.000 de lei și 33.000 de euro, 10 grame de cocaină, un kilogram de aur, mașini de lux, dar și înscrisuri reprezentând liste cu persoane care ar fi primit de la aceștia bani cu camătă.

Tot în urma perchezițiilor au fost ridicat și mai multe computere, care urmează să fie expertizate informatic.

Sursele citate au declarat pentru MEDIAFAX că, simultan cu perchezițiile făcute la locuințele liderilor și membrilor grupărilor „Cămătarii” și „Sportivii”, au fost făcute și mai multe verificări în penitenciare.

Astfel, a fost făcută o percheziție la Penitenciarul Târgșor, fiind vizată soția lui Nuțu Cămătaru, Lidia Balint, precum și la penitenciarele Giurgiu și Rahova, unde au fost verificate celulele fraților Mircea și Valentin Băluț, cunoscuți sub numele de „Mircea Nebunul” și „Vali Nebunul”. Totodată, a fost verificat în penitenciar și un apropiat al lui Nuțu Cămătaru, Ion Dan.

Polițiștii și procurorii DIICOT au făcut vineri 115 percheziții la lideri și membri ai clanurilor „Cămătarii” și „Sportivii”, printre cei vizați fiind și Sile și Nuțu Cămătaru.

Potrivit anchetatorilor, acțiunea de amploare vizează două dintre cele mai importante grupări infracționale din București și Ilfov, liderii clanurilor „Cămătarii” și „Sportivii” fiind Ion Balint, zis „Nuțu Cămătaru” și Vasile Balint, zis „Sile Cămătaru”, respectiv Florin Robert Nica zis „Nica” și Cristian Radu Roșca, zis „Roșca”.

Ion și Vasile Balint au fost duși la audieri, după perchezițiile făcute la casele lor. Anchetatorii vor audia în acest caz 80 de persoane suspectate de implicarea în infracțiuni cu violență.

Sile Cămătaru a spus, la intrarea în sediul DIICOT, că nu are nicioi legătură cu gruparea Sportivilor și cu Nuredin Beinur.

În această cauză sunt cercetate 67 de persoane, acuzate de constituire a unui grup infracțional organizat, tentativă de omor calificat și deosebit de grav, lipsire de libertate, șantaj, nerespectarea regimului armelor si munițiilor, operațiuni fără drept cu dispozitive interzise, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea gravă a ordinii și liniștii publice.

Potrivit anchetatorilor, activitatea membrilor grupărilor s-a desfășurat pe două paliere infracționale. Astfel, în perioada 2008 – 2012, între membrii celor două grupări rivale au avut loc conflicte stradale în care s-au folosit inclusiv arme de foc, „în scopul asigurării supremației la nivel infracțional în municipiul București”, situații ce au avut drept consecință punerea în primejdie a vieții și integrității corporale a membrilor grupării, dar și a altor persoane. De asemenea, membrii celor două clanuri au săvârșit infracțiuni de violență, „generatoare de beneficii financiare substanțiale”, în urma recuperării unor împrumuturi de bani dați cu camătă.

Perchezițiile la liderii și membrii clanurilor „Cămătarii” și „Sportivii” au legătură și cu conflictul violent care a avut loc în Popești-Leordeni, în noiembrie anul trecut, când un bărbat a fost împușcat în piept, potrivit unor surse apropiate anchetei.

Membrii clanurilor „Cămătarii” și „Sportivii” sunt în atenția anchetatorilor după ce, în 7 noiembrie 2012, în orașul ilfovean Popești-Leordeni, în apropierea unei zone în care unul dintre liderii grupării „Sportivii”, Robert Nica, se ocupa de reabilitarea unor blocuri, a avut loc un conflict violent între mai mulți membri ai clanului controlat de acesta și doi dintre oamenii de încredere ai lui Nuțu Cămătaru, foști boxeri, au precizat sursele citate.

Conflictul ar fi izbucnit inițial la o sală de forță din Popești-Leordeni și ar fi continuat pe străzile orașului. Oamenii lui Nuțu Cămătaru au fost atunci atacați cu pistoale cu gaze, modificate în așa fel încât să tragă cu bile din metal, însă în timpul altercației, membrii grupării „Sportivii” s-ar fi împușcat din greșeală între ei, au mai spus sursele citate.

În urma conflictului, un bărbat a fost împușcat în piept și dus de urgență la Spitalul Bagdasar-Arseni din București, unde a fost operat de urgență, iar alți doi au fost răniți ușor. Medicii i-au scos un lob pulmonar, printr-o intervenție foarte dificilă.

Imediat după producerea incidentului, anchetatorii au declanșat o amplă acțiune, iar pe o stradă din sectorul 4 al Capitalei a fost percheziționată o mașină de teren în care se aflau Robert Nica și trei apropiați ai acestuia, asupra lor fiind găsite pistolul cu gaze modificat și un cuțit de 35 de centimetri.

Deși Robert Nica și cei trei locotenenți ai acestuia au fost duși atunci la audieri, incidentul nu a fost urmat de arestări, în condițiile în care conflictul a fost asociat și cu alte incidente violente, iar anchetatorii au dorit să constituie un dosar complex în care suspecții să fie anchetați pentru întreaga activitate infracțională, au precizat sursele citate.

Cei doi bărbați atacați în 7 noiembrie 2012 pe o stradă din Popești-Leordeni de membri ai grupării „Sportivii” sunt doi bodyguarzi care lucrează la un restaurantul din sectorul 4 și sunt cunoscuți ca făcând parte dintre gărzile personale ale lui Nuțu Cămătaru.

Incidentul dintre grupările „Sportivii” și „Cămătarii” avea legătură cu un conflict mai vechi izbucnit între „Cămătari” și clanul „Vancică”. Pentru a se proteja, membrii clanului „Vancică” ar fi apelat la gruparea „Sportivilor”. În acest context, atât în București cât și în județul Ilfov au avut loc mai multe conflicte violente, însă de cele mai multe ori acestea nu s-au concretizat și cu plângeri la poliție.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, tensiunile au început încă de când Ion Balint, zis Nuțu Cămătaru, a ieșit din închisoare, în condițiile în care aceste grupări preluaseră o parte dintre afacerile pe care Cămătarii le abandonaseră odată cu arestarea lor, în anul 2004.

Membri ai grupării „Cămătarilor” l-ar fi bătut, la Constanța, pe șeful clanului Vancică, cunoscut sub numele de Lică, pe care l-ar fi întâlnit întâmplător la o gală de K1 organizată pe litoral.

Ulterior, mai mulți membri ai clanului Vancică l-ar fi agresat, în Centrul Istoric, pe ginerele lui Balint.

Potrivit surselor citate, liderii clanului Vancică ar fi făcut atunci o alianță cu gruparea Sportivilor. În paralel, aceștia ar fi investit inclusiv în achiziționarea de autoturisme și arme de foc pe care să le folosească la nevoie.

Ulterior, pe fondul acestor tensiuni, în luna august 2012, Fane, unul dintre nepoții lui Lică Vancică, l-a înjunghiat, într-un hotel de lux, pe Mihăiță Cămătaru, fiul adoptiv al lui Sile Cămătaru.

La scurt timp după acest incident au avut loc ciocniri răzlețe între clanuri, scandalurile intensificându-se, spun sursele citate, în luna noiembrie 2012, când în cartierul Berceni, fieful grupării Sportivilor, ar fi avut loc trei bătăi generate de raiduri organizate de oamenii „Cămătarilor”. Două dintre aceste scandaluri s-ar fi consumat în zona Văcărești, iar al treilea lângă ștrandul Motești.

Vasile Balint a ieșit din penitenciar în 23 noiembrie 2012, fiind atunci eliberat condiționat, după ce executase nouă din cei 13 ani de închisoare, reprezentând pedepsele contopite din dosarele în care a primit condamnări cu executare.

La jumătatea lunii mai 2012, Sile Cămătaru a fost reținut în Germania, după ce fusese dat în urmărire internațională întrucât în 11 mai a fost condamnat la 13 ani de închisoare cu executare, de către instanța supremă, într-un dosar în care a fost judecat alături de fratele lui, Ion Balint, de rude și de apropiați, pentru fapte cu violență, proxenetism, cămătărie și trafic de persoane.

Ion Balint, cunoscut drept Nuțu Cămătaru, condamnat la șase ani de închisoare cu executare, s-a predat în 14 mai 2012, la arestul Poliției Capitalei. El mai avea de executat un rest de pedeapsă de aproximativ 40 de zile, fiind eliberat în 14 iunie 2012 din Penitenciarul Jilava.

Lidia Balint, soția lui Nuțu Cămătaru, este încarcerată din februarie 2012, fiind condamnată la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupție privind eliberarea lui Nuțu din penitenciar. Ea a fost acuzată că a dat 30.000 de euro pentru a se inteveni la magistrați de la Judecătoria Sectorului 4 București pentru a fi admisă cererea de eliberare condiționată formulată de Nuțu Cămătaru.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani