Ce face Patriarhia Română cu veniturile agenției de pelerinaj

Ce face Patriarhia Română cu veniturile agenției de pelerinaj
Publicat: 13/11/2013, 21:39
Actualizat: 19/05/2015, 17:28

Veniturile agenției de pelerinaj a Patriarhiei Române sunt folosite pentru activitățile sociale ale Bisericii Ortodoxe Române (BOR) și pentru susținerea posturilor radio și TV Trinitas, acestea fiind instituții misionare, și nu comerciale, a declarat agenției MEDIAFAX, părintele Constantin Stoica.

Declarația purtătorulului de cuvânt al Patriarhiei Române vine în replică la afirmațiile prim-vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea potrivit căreia preoții încalcă etica atunci când profită de enoriași pentru a-i atrage în diverse excursii, care sunt mai scumpe la ei decât prin agențiile de turism, pentru că banii trebuie „să ajungă până la episcop”.

„Este o declarațiue hazardată a domnului Alin Burcea. (…) Probabil că domnul Burcea este gelos că tot mai mulți români optează să meargă în pelerinaj cu agenția Patriarhiei Române”, a declarat Constantin Stoica.

Potrivit purtătorului de cuvânt, veniturile agenției de pelerianj Basilica Travel sunt folosite pentru activitatea socială a BOR, în instituțiile pe care le are în subordine, incluzând spitale și centre educative, precum și pentru susținerea posturilor de radio și televiziune ale Patriarhiei, care sunt „instituții misionare, și nu comerciale”.

Stoica a precizat că în Biserica Ortodoxă Română funcționează în prezent 679 de instituții sociale, dintre care 44 de instituții medicale (spital, clinici, centre de diagnostic și tratament, centre paliative, cabinete medicale și stomatologice, farmacii etc.) și 130 centre educaționale (centre de zi, after-school, grădinițe etc.).

„Pe de altă parte, organizarea de pelerinaje de către parohii prin Basilica Travel reprezintă o componentă a activității pastorale a fiecărui preot”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Prim-vicepreședintele ANAT Alin Burcea a declarat, miercuri, într-o conferință, că preoții înalcă etica atunci când profită de enoriași pentru a-i atrage în diverse excursii, care sunt mai scumpe la ei decât prin agențiile de turism, pentru că banii trebuie să ajungă până la episcop.

El a mai spus că un număr mare de preoți încasau până anul trecut banii și își făceau grupuri de turiști fără să fie licențiați, iar tarifele erau mai mari, „pentru că trebuiau să ajungă pe scara ierarhică până la episcop”.

„Aceste centre de pelerinaj au început să fie licențiate, dar rămâne o problemă de etică. Oamenii merg la biserică, în general cei în vârstă. Când te apropii de întânirea cu Sfântu Petru te duci să te pregătești. Este absolut imoral să le faci capul pătrat oamenilor care vin la slujbă și să le spui: «Avem și un program de excursie, foarte frumos»”, a afirmat oficialul ANAT.

Burcea a mai spus că însuși Patriarhul Daniel face reclamă pentru aceste excursii.

El estimează că în Israel merg în excursii 40.000 de români pe an, dintre care 25.000 cu Biserica, iar restul prin agenții. Reprezentanții Bisericii au ajuns să dețină licențiate de turism în proporție de 80%.

Oficialul ANAT afirmă că excursiile prin Biserică sunt cu peste 10% mai scumpe decât cele prin agenții.

„Prețul unui pachet pentru Israel este de 700 de euro la o agenție, iar la preoți de 780 de euro”, a adăugat reprezentantul agențiilor de turism.

Întrebat dacă acest surplus merge la până la episcop, așa cum afirmase anterior, Burcea a mai spus: „Nu am de unde să știu unde merg. Bănuiesc. Doar suntem în Balcani”.

ANAT cere autorităților din turism ca toți aceia care organizează servicii de călătorie, inclusiv profesorii și preoții, să fie obligați să dețină licențe de turism, iar capitalul social minim pentru înființarea unei agenții de turism să crească de la 200 de lei la 25.000 de lei.

„ANAT cere ministerului pentru IMM, Turism și Mediu de Afaceri, precum și Autorității Naționale pentru Turism (ANT) să introducă obligația ca toți operatorii care oferă servicii de călătorie sau pachete turistice, în mod clasic sau online, să dețina licență de turism și să urmeze aceleași reguli cu agențiile. Ne referim la firmele de organizare de evenimente, profesori, prelați, site-uri cu cupoane de reducere etc”, a declarat agenției MEDIAFAX Lucia Morariu, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Totodată, ANAT solicită majorarea capitalului social minim pentru înființarea unei agenții de turism, de la 200 de lei la minim 25.000 de lei pentru o agenție detailistă și 100.000 de lei pentru un turoperator.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Șoferii cu mașini pe benzină vor plăti mai mult. Decizie în România, în a doua...
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?