Ce spune Raed Arafat despre salariile medicilor

Ce spune Raed Arafat despre salariile medicilor
Publicat: 20/06/2013, 18:10
Actualizat: 20/05/2015, 18:49

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, joi, despre protestele anunțate de personalul medico-sanitar, că „există o problemă reală” din punct de vedere al salariilor în sistem, iar acest lucru este recunoscut de toți.

„Ministerul Sănătății înțelege nemulțumirile personalului medical. Cu toții recunoaștem că există o problemă reală din acest punct de vedere”, a spus Arafat.

Secretarul de stat a ținut să sublinieze, tot legat de protestele ce ar putea fi declanșate de către medici, că lucrul cel mai important este acela ca acțiunile „să nu se răsfrângă asupra pacienților”.

Raed Arafat a adăugat că, în prezent, se lucrează, în colaborare cu profesioniștii din domeniu, la elaborarea legii privind salarizarea și a celei de schimbare a statului spitalelor publice, necesare tocmai pentru a permite personalului din Sănătate să obțină venituri mai mari.

Medicii, dar și restul personalului din sistemul sanitar, amenință din iulie cu proteste, greve și chiar demisii, din cauza salariilor mici, a condițiilor de lucru și a modului în care sunt tratați angajații din Sănătate în România, potrivit președintelui Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae.

Anunțul privind protestele personalului medico-sanitar a fost făcut, joi, de președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, care a spus că vorbește în numele tuturor organizațiilor profesionale din sistem.

Medicii reclamă, în primul rând, salariile mici – echivalentul a 200 de euro pe lună pentru un rezident și, respectiv, 500 de euro în cazul unui specialist.

Personalul din Sănătate se plânge și de condițiile de lucru, dar și de modul în care este tratat de către autorități și chiar de către unii pacienți.

„Este o adevărată prigoană a cadrelor medicale, de aceea trebuie să luptăm pentru recăpătarea respectului cadrelor medico-sanitare. Mesajul comun este unul foarte clar: ne-a ajuns cuțitul la os, nu mai suportăm să fim umiliți, batjocoriți, nu mai suportăm să se încalce demnitatea noastră. Vrem tratament normal, nu preferențial”, a explicat Vasile Astărăstoae.

Potrivit președintelui CMR, pentru mărirea veniturilor medicilor rezidenți este nevoie de 21 de milioane de euro.

Tot Astărăstoae a avertizat că banii spitalelor s-ar putea termina în august, iar din toamnă acestea riscă să nu mai aibă fonduri pentru a funcționa.

„Lunile de vară nu vor fi de vacanță”, a subliniat Astărăstoae, potrivit căruia calendarul protestelor va include marșuri, greve și chiar demisii în bloc, dacă nu sunt rezolvate problemele.

Potrivit lui Astărăstoae, în perioada următoare, vor avea loc consultări în teritoriu, cu privire la stabilirea calendarului protestelor.

„Dorim să înființăm o coaliție din care să facă parte toate organizațiile profesionale din sistem, medici, asistenți, organizații ale pacienților și sindicatele. Scopul acesteia este de a avea revendicări comune și de a impune în sistem sanitar cu reguli foarte clare”, a precizat Astărăstoae.

Președintele CMR a ținut să sublinieze că, deocamdată, nu este nimic cert, ținând cont că organizarea protestelor depinde de răspunsul autorităților.

„Nu este vorba despre reproșuri adresate Ministerului Sănătății și ministrului de resort Eugen Nicolăescu, cu care avem o relație foarte bună”, a mai spus Astărăstoae.

El a mai spus că, dacă medicii vor ajunge să iasă în stradă, va fi pentru a doua oară când se întâmplă acest lucru, primele proteste fiind organizate în perioada când Colegiul Medicilor îl avea ca președinte pe Mircea Cinteză, respectiv în urmă cu 10 ani.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că este surprins de protestele anunțate de personalul medico-sanitar, în condițiile colaborării continue cu acesta, și face apel la medici să pună în centrul activității lor pacientul.

„Am avut continuu discuții cu organizațiile profesionale, iar o dovadă este și faptul că lucrăm împreună la elaborarea legii privind salarizarea și a celei de schimbare a statului spitalelor publice. Suntem parteneri, iar asta inclusiv cu Colegiul Medicilor, cu care avem o relație foarte bună de colaborare pentru ca profesioniștii din sistem să își recapete încrederea”, a explicat ministrul.

În contextul protestelor pe care le-ar putea declanșa angajații din sistem, Eugen Nicolăescu a ținut să facă apel la medici „să aibă în centrul activității pacientul”.

„Sper ca dialogul cu ei să continue”, a mai spus demnitarul.

Prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, a declarat, pentru MEDIAFAX, că acțiunile anunțate de Colegiul Medicilor din România au susținerea organizației sindicale, el precizând că acestea nu sunt împotriva Ministerului Sănătății (MS), ci a celui de Finanțe și a Guvernului.

„Federația Sanitas susține acțiunile de protest. Trebuie să se înțeleagă că nu este o acțiune împotriva Ministerului Sănătății. Colegiul Medicilor și Sanitas au o relație corectă cu Ministerul Sănătății. Propunerea de alianță are legătură cu sistemul sanitar și cu finanțarea, care este apanajul Ministerului de Finanțe și al Guvernului. În următoarele două săptămâni, vom lua o decizie privind calendarul de acțiuni și revendicările comune”, a declarat Marius Sepi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cât vor cheltuii fanii lui Taylor Swift ca să o vadă în concert în Marea...
×