Cele șase persoane puse sub urmărire penală în dosarul evaziunii de 35 milioane de euro au fost reținute

Cele șase persoane puse sub urmărire penală în dosarul evaziunii de 35 milioane de euro au fost reținute
Publicat: 16/01/2014, 10:59
Actualizat: 21/02/2015, 15:21

Cele șase persoane, între care patru patroni ai unor firme care au contracte cu autoritățile din Prahova, puse sub urmărire penală pentru evaziune fiscală și spălare de bani, în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro, au fost reținute de procurorii Parchetului Curții de Apel Ploiești.

Potrivit unui comunicat dat publicității joi, procurorii Parchetului Curții de Apel Ploiești au dispus, miercuri, reținerea celor șase persoane puse sub urmărire penală pentru evaziune fiscală, spălare de bani și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, fiind vorba despre Ionescu Dragoș Ioan, Onea Nicolae, Țărîndă Marian Răducu, Soare Gheorghe, Țărîndă Andrei Costin și Mușat Costin Gabriel.

În cursul zilei de joi cei șase vor fi prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă.

Miercuri seară, Parchetul Curții de apel Ploiești a anunțat, printr-un comunicat, că procurorii au început urmărirea penală față de cele șase persoane, fără a preciza că aceștia au fost reținuți.

Cei șase sunt acuzați că, în perioada 2010 – 2013 au desfășurat operațiuni comerciale nereale, cu societăți de tip fantomă, operațiuni pe care le-au înregistrat în contabilitatea societăților pe care le administrează, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitului datorat bugetului consolidat al statului.

Reprezentanți ai Parchetului Curții de Apel Ploiești au declarat că toți cei șase sunt urmăriți penal în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro, în care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului (SGG) Marcel Păvăleanu a fost arestat preventiv, anul trecut, alături de alte șase persoane. În același dosar sunt cercetate sau urmărite penal peste 130 de firme, printre acestea numărându-se Roșia Montană Gold Corporation și Tehnologica Radion, dar și firme care de mulți ani încheie în mod constant contracte pentru diverse lucrări cu autoritățile din județul Prahova.

De altfel, patru dintre cele șase persoane puse sub urmărire penală în acest dosar sunt cunoscute în mediul local de afaceri ca fiind administratori sau patroni ai unora dintre firmele care au contracte cu autoritățile din Prahova.

Astfel, Marian Răducu Țărândă și fiul acestuia, Andrei Costin Țărândă, controlează firma Via Star New Corporation SRL, înființată în anul 2012 și care încă din anul înființării a obținut trei contracte pentru întreținerea drumurilor județene din Prahova. Anterior, Marian Țărândă a fost asociat cu Ion Dumitru în firma Star T&D, al cărei nume apare, de asemenea, în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro. Omul de afaceri Ion Dumitru, care a păstrat Star T&D după ce Țărândă s-a retras din firmă, este, de altfel, cel care l-a denunțat la DNA pe unul dintre inculpații din dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro, respectiv pe Răzvan Alexe, pe care l-a acuzat de trafic de influență în urma căruia ar fi obținut un beneficiu de 5 milioane de lei.

Un al treilea suspect pus sub urmărire penală pentru evaziune fiscală, spălare de bani și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, Dragoș Ioan Ionescu, este și el cunoscut în mediul de afaceri prahovean ca fiind managerul firmei Conti SA, urmărită penal în dosarul în care este arestat Păvăleanu.

De asemenea, omul de afaceri Nicolae Onea este cunoscut ca fiind cel care controlează firma Coni SRL, al cărei nume apare în rechizitoriu printre zecile de firme urmărite penal în același dosar încă de la începutul cercetărilor.

SC Conti SA și SC Coni SRL au câștigat, în ultimii ani, numeroase contracte atât cu Consiliul Județean Prahova, cât și cu instituții din subordinea acestuia sau cu alte autorități locale din județ.

În 19 octombrie, fostul angajat al SGG Marcel Păvăleanu și alte cinci persoane, respectiv Victoria Enică, Cecilia Cristina Stroe, Bogdan Ionuț Șerban, Elena Giluela Ștefănescu și Emilia Loredana Dobreau, fost arestați preventiv, pentru evaziune fiscală și spălare de bani, într-un dosar instrumentat de Parchetul Curții de Apel Ploiești.

Potrivit anchetatorilor, ei ar fi făcut achiziții și livrări de mărfuri și servicii prin aproximativ 60 de societăți comerciale din București și județul Prahova, unele de tip „fantomă”, prejudiciul fiind de 149.800.000 de lei.

Ulterior, un al șaptelea inculpat a fost arestat preventiv în acest dosar. Astfel, extinzând cercetările, procurorii au început urmărirea penală în același dosar și împotriva administratorului public al județului Prahova, Fabioara Ionescu, președinte al organizației de femei a PSD Prahova. Aceasta este urmărită penal pentru evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani, fapte pe care le-ar fi comis în perioada în care era director al Parcului Industrial Ploiești, instituție deținută de Consiliul Județean Prahova.

În acest dosar procurorii fac cercetări față de 132 de societăți comerciale, printre firmele față de care s-a început urmărirea penală numărându-se Roșia Montană Gold Corporation, dar și mai multe societăți care au contracte de lucrări cu autoritățile locale, respectiv Consiliul Județean Prahova și alte instituții publice din județ.

Marcel Cristian Păvăleanu este membru al PSD Prahova și a condus filiala PSD Plopeni, fiind cunoscut drept un apropiat al conducerii acestei organizații județene și implicându-se activ în campania electorală a USL din 2012.

Imediat după ce Păvăleanu a fost arestat preventiv, premierul Victor Ponta declara că nu îl cunoaște pe Păvăleanu și nu știe cu ce s-a ocupat acesta în perioada cât al lucrat la SGG.

Președintele PSD Prahova, Mircea Cosma, declara pentru MEDIAFAX că organizația l-a propus pe Păvăleanu să lucreze la Secretariatul General al Guvernului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”