Cercetători: Câteva semne de recuperare după leziuni pulmonare grave Covid-19 la doar câteva săptămâni după ce bolnavii au părăsit spitalul

Cercetători: Câteva semne de recuperare după leziuni pulmonare grave Covid-19 la doar câteva săptămâni după ce bolnavii au părăsit spitalul
Cercetători: Câteva semne de recuperare după leziuni pulmonare grave Covid-19 la doar câteva săptămâni după ce bolnavii au părăsit spitalul
Publicat: 18/10/2020, 16:23
Actualizat: 06/04/2021, 14:40

În două studii timpurii, cercetătorii au spus că unii pacienți au prezentat semne de vindecare la doar câteva săptămâni după ce au părăsit spitalul.

Când Annie Coissieux a încercat să se ridice pentru prima dată după săptămâni în spitalul care se lupta cu Covid-19, nu a putut să se ridice în picioare.

„Prima mea zi după I.C.U., nu puteam părăsi scaunul fără ajutorul a două asistente”, și-a amintit ea de la casa ei din regiunea Drôme din sud-estul Franței. Se simțea fără suflare și epuizată după ce a mers doar câteva minute pe jos. „Mersul la baie a fost o adevărată misiune care a necesitat timp și efort”.

Coissieux, în vârstă de 78 de ani, a fost trimisă la o clinică de reabilitare pulmonară din apropiere, Dieulefit Santé, unde un kinetoterapeut i-a învățat exerciții de respirație pentru a-i restabili plămânii și mușchii implicați în respirație.

Când s-a dus acasă trei săptămâni mai târziu, doamna Coissieux putea să meargă aproape de 1000 de picioare, deși cu un pas mic. Pe măsură ce a continuat să facă mișcare acasă, a devenit mai puternică.

„Acum pot merge 500 de metri fără niciun ajutor”, sau aproximativ 1.600 de picioare, a spus aceasta. „Pot să urc scările de la casa vărului meu.” Și, deși se simte încă obosită după-amiază, merge cu bicicleta pe bicicleta interioară și înoată.

Respirația persistentă și rezistența scăzută au persecutat mulți pacienți Covid ale căror plămâni au fost atacați cu violență de coronavirus. La începutul pandemiei, medicii s-au temut că Covid ar putea provoca leziuni ireversibile, ducând la fibroza pulmonară – cicatrici progresive în care țesutul pulmonar continuă să moară chiar și după dispariția infecției.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 80 la sută dintre pacienți au simptome ușoare până la moderate, 15 la sută dezvoltă o formă severă a bolii și aproximativ cinci la sută, precum Coissieux.

Statisticile globale sau naționale privind recuperarea pulmonară post-Covid nu sunt încă disponibile

În timp ce statisticile globale sau naționale privind recuperarea pulmonară post-Covid nu sunt încă disponibile, spitalele și clinicile își evaluează cazurile.

Aproximativ 20% dintre pacienții spitalizați Covid au ajuns în unități de terapie intensivă, unde mulți aveau nevoie de ventilatoare, potrivit. Dr. Gabriel C. Lockhart, pneumolog la National Jewish Health, spital respirator din Denver, care s-a oferit voluntar și la Spitalul Mount Sinai din New York.

„Dintre cei care se intubează cel puțin două treimi vor supraviețui, dar vor necesita o terapie fizică”, a spus el.

Nu se știe încă câți oameni vor reveni la starea lor pre-Covid, pentru că atât de mulți încă se recuperează, a spus dr. Jafar J. Abunasser, pneumolog la Cleveland Clinic. El a adăugat că un studiu al SARS, un alt coronavirus, publicat în revista Chest a constatat că aproximativ 59% dintre supraviețuitori nu au avut insuficiență pulmonară după un an, în timp ce o treime avea încă unele anomalii pulmonare, pe care le-a descris drept „ușoare”.

La o reuniune recentă a Societății europene de respirație, medicii au prezentat rezultatele timpurii ale câtorva studii mici care au oferit o licărire de speranță, indicând faptul că, în cel puțin unele cazuri, plămânii pacienților prezintă semne de recuperare, în special cu îngrijire ulterioară intensă și exerciții fizice.

Yara Al Chikhanie, studentă la doctorat în fiziopatologie pulmonară la Dieulefit Santé, a citat studiul de reabilitare a clinicii a 19 pacienți la ședință.

Pentru pacienții care au fost alocați la pat sau intubați în unități de terapie intensivă timp de săptămâni, capacitatea de a respira pe cont propriu a fost afectată. Mușchii lor, inclusiv diafragma – principalul mușchi de respirație care împinge organele abdominale în jos, astfel încât plămânii să se poată extinde – se slăbiseră.

„Au petrecut luni în pat și și-au pierdut capacitatea musculară și respiratorie”, a explicat doamna Al Chikhanie.

„Se pare că majoritatea acestor pacienți mai severi se recuperează după leziuni pulmonare severe”, a spus dr. Frederic Hérengt, care a supravegheat studiul la Dieulefit Santé.

Mai trebuie efectuate studii pe termen mai lung pentru a evalua potențialul de efecte permanente.

Medicii de la Clinica Universitară de Medicină Internă din Innsbruck, Austria, au observat îmbunătățiri similare la cei 86 de pacienți, care erau, de asemenea, în categoria celor mai afectați și au suferit un spital îndelungat și I.C.U. rămâne.

Chiar și după reabilitare, mulți aveau încă tuse și  respirație scurtă în timp ce mergeau acasă, echipați cu instrucțiuni de exerciții și dispozitive de respirație – tuburi de plastic mici, ieftine, care necesită respirația cu forța.

Dar, după ce s-au întors la controale săptămâni mai târziu, scanările lor au arătat îmbunătățiri, au spus medicii. Fluidele se îndepărtau din plămâni, iar leziunile de sticlă albă adesea observate în pneumonia Covid se diminuau, uneori dispăreau în întregime și alteori se observa doar ca benzi albe subțiri.

„Există unele semne de daune reversibile”, a spus dr. Thomas Sonnweber, care a efectuat studiul împreună cu colegii săi dr. Judith Löffler-Ragg și dr. Ivan Tancevski. La momentul în care pacienții au fost externați din spital, 88% au avut leziuni pulmonare, dar 12 săptămâni mai târziu, doar 56% si-au imbunatatit starea.

Diminuare a tusei, rezistență semnificativă, respirație bună și mers îndelungat

Simptomele lor s-au îmbunătățit, de asemenea. Au tusit mai puțin, au respirat și au mers mai ușor, în unele cazuri cu o rezistență semnificativ îmbunătățită.

Niciun studiu nu a fost evaluat de către colegi sau publicat într-o revistă științifică. Dar îmbunătățirea pacienților a fost încurajatoare pentru alții care au tratat pacienții cu Covid.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață