Ceremoniile de Ziua Națională, boicotate de liderii udemeriști în Covasna și Harghita. PLUS: Scandări anti-românești. Galerie Foto

Publicat: 01/12/2013, 17:59
Actualizat: 08/08/2019, 21:21

Primarii Antal Arpad și Raduly Robert, mai-marii consiliilor județene, Tamas Sandor și Borboly Csaba, și cei aproape o duzină de parlamentari UDMR din Covasna și Harghita nu au participat la ceremoniile desfășurate la Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc.

„Nu a fost schimbată data Zilei Naționale, cum am cerut noi, și nu au fost respectate promisiunile făcute maghiarilor în 1918 la Alba-Iulia”, a fost explicația oferită de Antal Arpad, care, la fel ca omologul său de la Miercurea Ciuc, Raduly Robert, nu a trimis niciun funcționar din primărie să depună o coroană de flori la monumentul lui Mihai Viteazul.
Edilul l-a somat, însă, pe prefectul Dumitru Marinescu să interzică intrarea în oraș a celor câteva zeci de membri ai organizației Noua Dreaptă Brașov, veniți la Sf. Gheorghe pentru a sărbători Marea Unire alături de românii de aici. Consiliul local Sf. Gheorghe a adoptat și o „Luare de poziție” în acest sens – votată inclusiv de cei patru consilieri locali ai PSD și PNL – în care Noua Dreaptă este etichetată ca „mișcare extremistă, antisemită și antimaghiară”, iar participarea ei la festivitățilede la Sf. Gheorghe drept „jignire și provocare a comunității maghiare”.

Foto: Adrian Popescu

„Nu văd ce rău fac dacă vin și flutură drapelul, bucurându-se alături de noi de această zi, poate participa oricine la aceste manifestări, atâta vreme cât se poartă civilizat”, a replicat prefectul Marinescu.

La Sfântu Gheorghe, câteva zeci de extremiști maghiari au scandat „Szekelyfold nem Romania!” (Ținutul Secuiesc nu e România!)

La Sfântu Gheorghe, sărbătorirea Zilei Naționale a început cu un „Te Deum” la Catedrala Ortodoxă, urmat de tradiționalul Marș al Unirii prin centrul orașului până în Piața Mihai Viteazul, unde, la statuia marelui voievod întregitor de țară, au avut loc un spectacol folcloric, o slujbă religioasă, un show de acrobație aeriană oferit de cinci piloți ai Aeroclubului Brașov, o paradă militară și Hora Unirii, la care au asistat peste 3000 de locuitori ai urbei, români și maghiari.

Foto: Adrian Popescu

Câteva zeci de extremiști maghiari au tulburat ceremoniile, la începutul și la finalul acestora, scandând „Szekelyfold nem Romania!” (Ținutul Secuiesc nu e România!), în replică la scandările reprezentanțIlor Noii Drepte: „Harghita, Covasna, pământ românesc!” și „Limba română, singura stăpână!” .

De asemenea, extremiștii maghiari au încercat și să forțeze cordonul jandarmilor și să-i atace pe reprezentanții Noii Drepte, doi dintre intigatori, cei mai agresivi, fiind reținuți, legitimați și amendați contravențional, conform prevederilor legale.

Foto: Adrian Popescu

Prefectul de Harghita: „Mai bine că n-au pus steagurile, ca să fie furate și incendiate!”

Și la Miercurea Ciuc, Ziua Națională a fost sărbătorită, la Monumentul Soldatului Necunoscut, de aproape 2000 de localnici, români și maghiari, care au asistat la o slujbă religioasă, o paradă militară – inclusiv cu tehnică de luptă – și o depunere de coroane de flori, urmate de un spectacol folcloric la Casa de Cultură. Seara, pe platoul din fața Prefecturii, se va organiza Hora Unirii și o retragere cu torțe a militarilor din Garnizoana Miercurea Ciuc. Precum la Sf. Gheorghe, de întreaga organizare a manifestărilor s-a ocupat doar Prefectura, în contextul în care primarul Raduly Robert nua pus nici măcar un drapel roșu-galben-albastru în oraș. De altfel, în aproape toate localitățile din Harghita și Covasna conduse de primari maghiari, nu a fost arborat deloc tricolorul românesc, pentru a marca Ziua Națională. „Domnule, mai bine că n-au pus steagurile, decât să trebuiască să dați dumneavoastră, presa, știrea că au fost furate și incendiate!”, ne-a declarat prefectul Andrei Jean-Adrian.

Foto: Adrian Popescu

Brașov: spectacol aviatic deasupra Pieței Sfatului

Și la Brașov, aproape 4000 de localnici și turiști au fost prezenți la festivitățile de Ziua Națională, desfășurate în Piața Sfatului: o slujbă religioasă, urmată de o paradă militară, un spectacol de măiestrie aviatică oferit de piloții Aeroclubului României – răsplătiți cu repetate urale și aplauze de întrega asistență – demonstrații „profesioniste” ale vânătorilor de munte, jandarmilor și polițiștilor și un concert al fanfarei Academiei de Aviație „Henri Coandă”. Mulțimea și oficialitățile s-au mutat apoi în Piața Unirii, din vecinătatea Bisericii „Sfântul Nicolae”, unde au avut loc o slujbă de pomenire a eroilor neamului, o depunere de coroane de flori la Monumentul Ostașului Necunoscut și un spectacol folcloric prefațat de Hora Junilor din Șcheii Brașovului. Ultima secvență a sărbătoririi Zilei Naționale în urbea de sub Tâmpa a inclus, în cursul serii, o „Hora Unirii” în Piața Sfatului, urmată de o retragere cu torțe a militarilor din unitățile Garnizoanei Brașov.

Foto: Adrian Popescu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului