Cioloș anunță că a găsit blocat Programul Operațional Regional

Cioloș anunță că a găsit blocat Programul Operațional Regional
Publicat: 20/11/2015, 13:29

„Vizita doamnei Corina Crețu și întâlnirea de astăzi mi-a fost utilă ca să-mi fac o idee mai precisă legat de stadiul în care ne aflăm atât cu finalizarea Programului 2007-2013, unde am găsit Programul Operațional Regional(POR) blocat în urma unui audit al Comisiei, dar am înțeles că lucrurile se pot debloca rapid, pentru a reîncepe plățile. Mai avem câteva săptămâni în care putem să facem plăți și să mai reducem pe cât posibil din pierderi, să mai creștem gradul de absorție”, a spus Cioloș la finalul întrevederi avute la Palatul Victoria.

El a subliniat că nu sunt rezolvate multe aspecte necesare exercițiului bugetar al UE 2014-2020 și de aceea trebuie intervenit urgent.

„Am discutat mult și despre noua perioadă 2014-2020, unde la fel sunt încă foarte multe lucruri care nu au fost făcute în această fază. Mai trebuie terminat sistemul informatic, care nu este funcțional, procedurile de acreditare, care încă nu sunt finalizate, și de îndeplinit mai multe condiționalități ex-ante ca să putem lansa proiectele. La fel, din cât am constatat, sunt puține proiecte care să fie pregătite și în fază de a începe să fie implementate și aici am intenția să folosesc resursele umane, expertiza internaționale a Băncii Europene de Investiții, a Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare și a Băncii Mondiale, care ne pot furniza experți cu finanțare pe asisteță tehnică, din fonduri europene, din fonduri structurale, pentru a ajuta beneficiarii să-și finalizeze proiectele pe măsură ce noi, în paralel, vom fi în măsură să rezolvăm problemele cu condiționalitățile ex-ante și să putem da drumul la proiecte”, a mai spus Cioloș